4 κοντινά μέρη για να… πιάσετε τον Μάη

udra
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα και μια άνοιξη που άργησε να κάνει την εμφάνισή της, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς σας δίνει την ευκαιρία να τα ξεχάσετε όλα και να κάνετε μια νέα, ανοιξιάτικη αρχή.

Ακόμη κι αν αποφασίσετε να συμμετάσχετε στην καθιερωμένη συγκέντρωση για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, σας μένει αρκετός χρόνος αμέσως μετά να πακετάρετε μερικά πράγματα και να φύγετε από το «κλεινόν άστυ», αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο που έχετε μπροστά σας. Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού θέλετε να… πιάσετε το Μάη, κάποια από τις παρακάτω προτάσεις σίγουρα θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε και να «βάλετε πρώτη» για την ανοιξιάτική σας εξόρμηση. 

Ύδρα: αρχοντικό τριήμερο
Ευκαιρία να ξεφύγετε λίγο από τα ηπειρωτικά και να μυρίσετε θάλασσα, σε μόλις 1,5 ώρα με το ιπτάμενο δελφίνι από την Αθήνα. Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας στα πλακόστρωτα της Ύδρας, θα αισθανθείτε αμέσως την αρχοντιά και τη διαφορετικότητά της, που την καθιστά… «Αρχόντισσα του Σαρωνικού». Η πόλη της, χτισμένη αμφιθεατρικά στη βραχώδη πλαγιά γύρω από το λιμάνι, ενδείκνυται για νησιώτικους περιπάτους και η γενική της αίσθηση με τα ανθοστολισμένα σπίτια, τα παλιά αρχοντικά, το όμορφο λιμάνι, τα εκκλησάκια, την απουσία αυτοκινήτων και τα γαϊδουράκια σαν μέσο μετακίνησης, θα σας αφήσει με καλοκαιρινή διάθεση για μέρες μετά. Κι αν ο καιρός το επιτρέπει… κάντε την πρώτη σας βουτιά στην Υδρονέτα, κάτω από τα κανόνια, στο Αυλάκι, κοντά στη πόλη της Ύδρας ή στο Μικρό Καμίνι, όπου θα βρείτε και παραδοσιακά, γραφικά ταβερνάκια.

Πόρτο Χέλι: βόλτα στο λιμάνι
Ιδανική επιλογή για όσους θέλουν λίγη θαλασσινή ατμόσφαιρα, αλλά δεν θέλουν να μπουν σε πλοίο, το Πόρτο Χέλι στο νομό Αργολίδος, στο νότιο άκρο της Επαρχίας Ερμιονίδος θα σας φέρει σε καλοκαιρινό σκηνικό, με μόλις 2 ώρες οδήγησης από την Αθήνα. Στον παραλιακό του δρόμο, το φυσικό λιμάνι, θα νιώσετε όλο του τον παλμό που χτυπά δυνατά τα Σαββατοκύριακα, αφού εκεί είναι συγκεντρωμένα όλα του τα μαγαζιά και αν έχετε όρεξη για εξερευνήσεις, επισκεφτείτε τη «Βυθισμένη Πόλη» που αποτελείται από τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Αλιέων βυθισμένα στο λιμάνι, δείτε την παραδοσιακή κωμόπολη του Κρανιδίου στα 7 χιλιόμετρα από το Πόρτο Χέλι και μη φύγετε από την περιοχή αν δεν γευτείτε φρέσκο ψάρι.

Γαλαξίδι: με αέρα καλοκαιριού
Όσο πιο καλός είναι ο καιρός στο Γαλαξίδι, τόσο πιο έντονη γίνεται η ψευδαίσθηση ότι βρίσκεστε σε νησί εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεστε 216 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Παραδοσιακά χρώματα, παλιά, πέτρινα αρχοντικά, λιθόστρωτα δρομάκια, θάλασσα και θαλασσινά εδέσματα αρκούν για να σας πάρουν από το χέρι μακριά από την αίσθηση της πόλης. Τα πιο… ανήσυχα πνεύματα που διψούν για ιστορία, στο πάρκο της πόλης θα βρουν δύο αρχαία μνημεία, τον Τάφο του βασιλιά Λοκρού και ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης που ήταν χτισμένη εκεί, ενώ όσοι διαθέσουν λίγο χρόνο, μπορούν να κατευθυνθούν προς τους Δελφούς που απέχουν μόλις μισή ώρα οδικώς, και να γνωρίσουν το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Αγία Άννα, Εύβοια: η διάσημη… Αγία της βόρειας Εύβοιας
Μπορεί να είναι γνωστή για το παραδοσιακό καρναβάλι της που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα, όταν όμως ο καιρός «ανοίγει» η Αγία Άννα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό, 156 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 76 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα. Η παραλία της είναι από τις πιο διάσημες της βόρειας Εύβοιας -σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε ένα μακροβούτι- και αφού τριγυρίσετε στο κέντρο του χωριού, όπου βρίσκεται η κεντρική πλατεία με τη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, περπατήσετε στην μήκους 4 χιλιομέτρων παραλία της και ανακαλύψετε στη βόρεια πλευρά το ναό της Αγίας Άννας με την θαυματουργή εικόνα από όπου πήρε και το όνομά του ο οικισμός, χαλαρώστε σε ένα από τα αρκετά καφέ και ουζερί της για να… μυρίσετε την άνοιξη.