7 λόγοι για να επισκεφτείτε το Μινσκ

minsk
ΤΡΙΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2015

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λευκορωσίας δεν βρίσκεται και στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Τώρα, όμως, που ο καιρός «γλυκαίνει» στην κρύα αυτή πόλη, μήπως να το ξανασκεφτούμε;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν τίποτα για την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και δεν μπορούν να κατονομάσουν ούτε ένα αξιοθέατό της. Το Μινσκ, όμως, πρέπει να μπει στον ταξιδιωτικό χάρτη, καθώς έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες του, από την αρχιτεκτονική του, μέχρι τα αξιοθέατά του που αξίζουν παγκόσμια προσοχή. 

Κι αν δεν πείθεστε έτσι απλά, ιδού 7 λόγοι για να το επισκεφτείτε, χωρίς να βιώσετε τις πολύ χαμηλές, χειμωνιάτικες θερμοκρασίες του.

Τα πανέμορφα μνημεία του
Πόλεμοι, κατοχές, διαμάχες, όλα έπαιξαν ρόλο στη σημερινή διαμόρφωση της πόλης, αφήνοντας τα σημάδια τους. Εξερευνήστε τη σκοτεινή ιστορία του Μινσκ μέσα από τα μνημεία του, πολλά από τα οποία είναι εκπληκτικά σε σχεδιασμό και κλίμακα. Στο Νησί των Δακρύων, αγάλματα γυναικών που θρηνούν και κλαίοντες άγγελοι συγκεντρώνονται στη μνήμη των πεσόντων στον πόλεμο 1979–89 με το Αφγανιστάν και στις όχθες του ποταμού Svislach κοντά στο Εθνικό Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, το ασημένιο γλυπτό «Δρόμος στο μέλλον» μοιάζει με αστραπή που χτυπά την ακτή. Η πλατεία Νίκης και ο τεράστιος οβελίσκος με την αιώνια φωτιά είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στη Λευκορωσία και το Μινσκ και απαθανατίζει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η θρησκευτική αρχιτεκτονική του
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πνεύματος, με τους 2 πύργους, αποτελεί το πιο σημαντικό σήμα κατατεθέν της παλιάς πόλης, η «Κόκκινη Εκκλησία», όμως, είναι ίσως αυτή που τραβάει περισσότερο τα βλέμματα στην Πλατεία Απελευθέρωσης, όσον αφορά τα θρησκευτικά κτίρια του Μινσκ. Η ρωμαιοκαθολική αυτή εκκλησία «κρύβει» την αγιότητα μέσα στα θεμέλιά της, αφού τα τούβλα της ήρθαν από τον τόπο προσκυνήματος Częstochowa στην Πολωνία και σήμερα αποτελεί την καρδιά της καθολικής κοινότητας του Μινσκ. Και οι ορθόδοξοι, όμως, έχουν εκκλησίες να θαυμάσουν, με πιο σημαντική την Εκκλησία της Μαρίας της Μαγδαληνής.

Το μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου
Και μόνο στη θέα του κτιρίου του μουσείου θα νιώσετε δέος, αφού μοιάζει με ένα γυαλιστερό θόλο που βγαίνει από το έδαφος, και το ίδιο το μουσείο, όμως, αποτελεί το πιο σημαντικό μουσείο της Λευκορωσίας. Στους 3 ορόφους του απεικονίζεται ο τρόμος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περιγράφοντας παραστατικά τις στιγμές της εισβολής, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις δημόσιες εκτελέσεις. Στο τέλος της ξενάγησης στο μουσείο, μία συνταρακτική φωτογραφική έκθεση από ήρωες του πολέμου συγκλονίζει τους επισκέπτες.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη και η θέα
Στον 23ο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Λευκορωσίας θα βρείτε την ομορφότερη θέα της πόλης και θα μπορέσετε να δείτε… αφ’ υψηλού όλα αυτά που έχει να προσφέρει το Μινσκ, από τις σοβιετικές τοιχογραφίες, μέχρι τις πλατείες και τα διάφορα κτίρια. Και το ίδιο, όμως, το κτίριο της βιβλιοθήκης τραβάει τα βλέμματα, αφού μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε διαμάντι και UFO, με αρχιτεκτονική που διχάζει, αλλά σίγουρα δεν ξεχνιέται. Μπόνους: Στην κορυφή της βιβλιοθήκης θα βρείτε και ένα από τα καλύτερα cafe της πόλης, το Graf Café.

Η πατρίδα του δολοφόνου του JFK
Το Μινσκ φιλοξενεί και ένα αναπάντεχο κομμάτι της ιστορίας, αποτελώντας το μέρος που έζησε ο Lee Harvey Oswald, ο δολοφόνος του John F. Kennedy. Ο Oswald έφτασε στο Μινσκ το 1960 μετά τη θητεία του στον Αμερικανικό Στρατό. Εργάστηκε, έκανε οικογένεια, άλλαξε το όνομά του σε Άλεκ και αργότερα επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου και πραγματοποίησε τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου, αλλάζοντας την πορεία της αμερικανικής ιστορίας. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το πρώην διαμέρισμά του στην οδό Kamyunistychnaya 4.

Η πλατεία Απελευθέρωσης και τα πέριξ
Στην Πλατεία Απελευθέρωσης, η οποία αποτελεί και σημείο εκκίνησης των περιπλανήσεων στο Μινσκ, θα βρείτε το άγαλμα του Λένιν, το οποίο φτάνει τα περίπου 7 μέτρα ύψος, ενώ τριγύρω βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας, τα αρχηγεία της KGB που εκτείνονται σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο και το άγαλμα του ιδρυτή της μυστικής υπηρεσίας της Σοβιετικής Ένωσης Cheka, ένα από τα λίγα που διασώθηκαν μετά τη διάλυση της.

Η παραδοσιακή κουζίνα του
Μια επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο θα σας κάνει σίγουρα να απορήσετε πώς παραμένουν τόσο κομψοί και λεπτοί οι κάτοικοι του Μινσκ. Τηγανίτες βουτηγμένες σε πλούσιο ζωμό από χοιρινό (machanka), ντάμπλινγκς (ραβιόλια) και πηχτή και πικάντικη σούπα solyanka είναι 3 από τα πιο σημαντικά πιάτα της κουζίνας τους, ενώ παντού στην περιοχή θα βρείτε γαλλικού τύπου cafe και ιταλικές πιτσαρίες.