Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι

sumboules-gia-ena-asfales-taksidi

ΤΡΙΤΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Επτά απλά πράγματα για να ταξιδεύετε πάντα με ασφάλεια και σιγουριά.

Κάθε ταξίδι και κάθε προορισμός είναι διαφορετικός. Κι από τη στιγμή που σας μπαίνει η ιδέα να πάτε κάπου και κλείνετε εισιτήρια, το μόνο που σκέφτεστε είναι να βάλετε μερικά ρούχα στη βαλίτσα και να φύγετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που… παραμονεύουν σε κάθε ταξίδι: απατεώνες και κλέφτες υπάρχουν παντού, αλλά ακόμα και εάν δεν αντιμετωπίσετε τέτοια προβλήματα, εύκολα μπορεί να χάσετε ή να αγνοήσετε κάτι που μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές.

Για να μη γίνει λοιπόν η παραδεισένια σας απόδραση, μια επίγεια… κόλαση, με αυτές τις απλές συμβουλές μπορείτε να αποφύγετε αρκετούς μπελάδες, αλλά και να είστε σε θέση να τους αντιμετωπίσετε αν προκύψουν.

Προσοχή με τις κάρτες σας

Οι πιστωτικές κάρτες είναι από τους πρώτους… στόχους των επιτηδείων και πολλοί πιστεύουμε ότι δε θα συμβεί σε εμάς. Κι όμως, μπορεί να συμβεί σε όλους και μάλιστα στο εξωτερικό και μάλιστα να το καταλάβουμε όταν θα είναι πια αργά.

Γι’ αυτό, κρατάτε όλες τις αποδείξεις σας και ελέγχετε περιοδικά το λογαριασμό σας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν πληρώνετε σε ξένο νόμισμα, αφού μπορεί να προστεθεί κάπου ένα μηδενικό εν αγνοία σας! Όταν πληρώνετε με κάρτα, αποφεύγετε να δίνετε την κάρτα σας και φροντίστε να βρίσκεστε μπροστά όταν γίνεται η χρέωση. Εάν χάσετε την κάρτα σας ή υποπτεύεστε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, επικοινωνήστε με την εταιρείας σας άμεσα.

Κρύψτε τα χρήματα σας

Πορτοφολάδες υπάρχουν παντού, σε κάθε πλατεία και λεωφορείο του κόσμου, οπότε πρέπει να έχετε το νου σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν πάντως λύσεις, όπως εσωτερικές τσέπες όπου μπορείτε να κρύψετε τα παραπάνω χρήματά σας και να τα έχετε μαζί σας σε περίπτωση ανάγκης.

Ντυθείτε σαν τους ντόπιους

Πριν αναχωρήσετε για το ταξίδι σας, καλό θα είναι να ενημερωθείτε για το πώς ντύνονται οι ντόπιοι στο μέρος όπου θα πάτε, ώστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα και να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Ειδικότερα στην περίπτωση των γυναικών, το τί θεωρείται συνετό, είναι διαφορετικό από κοινωνία σε κοινωνία. Καλό είναι λοιπόν να είστε ενήμεροι για τα τοπικά ήθη και τις συνήθειες, τόσο για μη θίξετε τους ντόπιους, όσο και για να μη δίνετε στόχο.

Κινηθείτε σαν τους ντόπιους

Οι πιο χρήσιμες πληροφορίες που μπορείτε να αποκομίσετε, θα είναι από τους ντόπιους. Όταν πάτε κάπου για πρώτη φορά, προσπαθήστε να βρείτε κάποιον που να μπορείτε να εμπιστευτείτε. Μπορεί να είναι κάποιος ξεναγός, είτε ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ, ή του διπλανού στο ξενοδοχείο σας παντοπωλείου. Σημασία έχει να μπορεί να σας προειδοποιήσει για το τι να αποφύγετε και να σας προτείνει πού να πάτε, τι να φάτε και τι να κάνετε.

Πρώτες βοήθειες

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε στις διακοπές σας, είναι ένα μικρό τραύμα να γίνει μεγάλος μπελάς και να τρέχετε σε νοσοκομεία. Γι’ αυτό λοιπόν ένα τσαντάκι πρώτων βοηθειών με φαρμακευτικά είδη και τα βασικά φάρμακα, όπως γάζες, εντομοαπωθητικά και αντισταμινικά, οξυζενέ, αντισηπτικά σπρέι, αναλγητικά κ.ά., μπορεί να σας σώσει. Επίσης καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα σουγιά και έναν φακό τσέπης.

Ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήρια

Πριν ταξιδέψετε, φροντίστε να δώσετε ένα αντίγραφο των δρομολογίων σας, σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο και φυσικά να ενημερώσετε για το πρόγραμμά σας. Ακόμα καλύτερο είναι να αφήσετε και αντίγραφο του διαβατηρίου σας και των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, σε περίπτωση που σας κλέψουν ή τα χάσετε ή να τα σκανάρετε και να τα αποθηκεύσετε στο email σας, για να εκτυπώσετε αντίγραφα όταν και αν τα χρειαστείτε. Πάνω από όλα όμως να έχετε πρόχειρα τα στοιχεία επικοινωνίας με την πρεσβεία σας.

Φωτογραφίες

Εάν ταξιδεύετε με παιδιά και συγγενείς, καλό είναι να έχετε μαζί σας μερικές φωτογραφίες τους, ώστε σε περίπτωση που χαθεί κάποιος, να μην ξοδέψετε πολύτιμο χρόνο στο αστυνομικό τμήμα κάνοντας περιγραφές. Οι φωτογραφίες μπορεί να σας γλυτώσουν από πολλούς μπελάδες και άγχος.