Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι;

eutuxia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2015

Όχι, δεν υπάρχουν χώρες που περπατώντας στους δρόμους τους θα δείτε τους πάντες να γελούν και να λάμπουν από ευτυχία. Απλώς σε κάποιες, το προσδόκιμο ζωής, οι συνθήκες διαβίωσης, η ελευθερία επιλογών, τα μικρότερα ποσοστά διαφθοράς, το κοινωνικό κράτος κ.ά., δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μια καλύτερη ζωή –άρα και μερικά χαμόγελα παραπάνω.

Μήπως μια δαγκωνιά σοκολάτας προκαλεί ευεξία εξ ου και η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή της… χαρούμενης λίστας; Μήπως η χαλάρωση στις θερμές ισλανδικές πηγές αρκεί για να «ανεβάσει» τους κατοίκους; Μήπως η εξαιρετική τζαζ και ροκ σκηνή της χώρας ηρεμεί το πνεύμα των Δανών;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κλειδί για την ευτυχία, ούτε εξαρτάται από έναν και μόνο παράγοντα. Οι παρακάτω χώρες τα πάνε καλά σε διάφορους τομείς κι ενώ σίγουρα το χρήμα παίζει ένα ρόλο, παρ’ όλ’ αυτά αποτελεί ένα μικρό μέρος της όλης ιστορίας. Η εμπιστοσύνη στην κοινωνία, η κυβέρνηση που βρίσκεται χαμηλά στη λίστα της διαφθοράς, η γενναιοδωρία, ο εθελοντισμός των πολιτών και πολλοί άλλοι παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί για να φτάσει μια χώρα στην πρώτη δεκάδα των πιο ευτυχισμένων χωρών.

Ας δούμε ποιες χώρες τηρούν όλα τα παραπάνω, σημειώνοντας υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και καλύτερης ζωής, σύμφωνα με το World Happiness Report, μέσω του οποίου το Δίκτυο Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τα Ηνωμένα Έθνη, Sustainable Development Solutions Network, ελπίζει να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να κινηθούν σε τέτοιες κατευθύνσεις που θα αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων.

1. Ελβετία
Πήρε την πρώτη θέση από τη Δανία για το 2015, σκαρφαλώνοντας από την 3η θέση που κατείχε πέρυσι και οι λόγοι είναι αρκετοί: προσδόκιμο ζωής τα 82,8 έτη, πανέμορφα τοπία με δάση, βουνά και λίμνες, ανταγωνιστική οικονομία, φημισμένο εκπαιδευτικό σύστημα, ελκυστικό φορολογικό σύστημα, φροντισμένο σύστημα υγείας… Θέλετε να πούμε κι άλλα; 

2. Ισλανδία
Με σχετικά χαμηλό φόρο εισοδήματος και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση, η Ισλανδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ έχει επίσης θεωρηθεί το πιο φιλήσυχο κράτος του πλανήτη, σύμφωνα με το Global Peace Index.

3. Δανία
Μπορεί να κατέβηκαν από την 1η θέση και να… κατσούφιασαν λίγο οι Δανοί, όμως έχουν ακόμη πολλούς λόγους να χαίρονται. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη χρονιά από το Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κομισιόν, το 88% αυτών που ερωτήθηκαν χαρακτήρισαν την οικονομική τους κατάσταση «καλή», την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 65%. Ακόμη, το 81% είναι ευχαριστημένο από τη δουλειά του (αντίστοιχα, το 56% στην Ευρώπη), συν του ότι η Κοπεγχάγη θεωρείται ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του φαγητού, με το διάσημο εστιατόριο Noma να έχει κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου του κόσμου.

4. Νορβηγία
Η Νορβηγία έχει βρεθεί στην κορυφή διαφορετικής λίστας (Legatum Institute’s Prosperity Index) με τις πιο ευτυχισμένες χώρες για 2 χρόνια στη σειρά (το 2013 και το 2014), ενώ πέρσι, το 95% των Νορβηγών που ερωτήθηκαν, απάντησαν ότι αισθάνονται πως μπορούν να βασιστούν σε άλλους σε ώρες ανάγκης, ενώ το 92% απάντησε ότι είναι ευχαριστημένο με το επίπεδο διαβίωσης, τη στιγμή που ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 52%.

5. Καναδάς
Με υψηλό προσδόκιμο ζωής, ο Καναδάς κρατά τους πολίτες του ικανοποιημένους και ευτυχείς στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αφού το 94% νιώθει ότι μπορεί να βασιστεί στους άλλους και το 88% αναφέρει ότι έχει ένα καλό επίπεδο υγείας.

6. Φινλανδία
Η όγδοη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης βρίσκεται σε διάφορες λίστες ανάμεσα στις χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής και ανάμεσα στις πιο φιλήσυχες του κόσμου, σύμφωνα με το Global Peace Index.

7. Ολλανδία
Η χώρα της τουλίπας έπεσε από την 4η θέση που κατείχε πέρυσι, παρ’ όλ’ αυτά βρίσκεται ακόμη στη δεκάδα… ευτυχίας, με το αίσθημα ελευθερίας και τη γευστική μπίρα να κάνουν τους Ολλανδούς λίγο πιο ευτυχισμένους.

8. Σουηδία
Η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της δυτικής Ευρώπης φαίνεται πως φιλοξενεί μερικούς από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι βαθμολογούν τις ζωές τους με βαθμό ικανοποίησης 7,4, έναν από τους υψηλότερους στον OECD (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Συν τοις άλλοις, η Σουηδία φαίνεται να συνδυάζει όλα αυτά που έχουν οι σκανδιναβοί γείτονές της, από βουνά και λίμνες, μέχρι όμορφο αστικό τοπίο, ενώ η Στοκχόλμη θεωρείται ίσως η πιο όμορφη πόλη σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.

9. Νέα Ζηλανδία
Ονειρεμένος, μακρινός προορισμός για πολλούς, η Νέα Ζηλανδία αποτελεί νέα είσοδο στο top 10 φέτος, ξεπερνώντας το γείτονά της, την Αυστραλία. Η αλήθεια είναι ότι με τα τοπία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και μακριά από τα προβλήματα της κρίσης της Ευρώπης και της Αμερικής, οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας μάλλον δεν έχουν τίποτα να τους χαλάσει την ηρεμία.

10. Αυστραλία
Με το μεγαλύτερο κοραλλιογενές σύστημα παγκοσμίως, με πεντακάθαρες θάλασσες, υψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο και καλό επίπεδο διαβίωσης, η Αυστραλία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Η Μελβούρνη έχει ψηφιστεί στο παρελθόν ως η καλύτερη πόλη να ζει κάποιος, σύμφωνα με μελέτη του Economist Intelligence Unit και οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο αποτέλεσμα είναι τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας, η χαμηλή πιθανότητα συρράξεων, η ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα χαμηλά επίπεδα λογοκρισίας, ο καιρός, η εκπαίδευση, οι μεταφορές κ.ο.κ.