Ταξίδι εκεί που η θάλασσα μιλάει και οι κατάσκοποι ξαναζούν

panorama-tis-maxis-raclawice
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΙΟΥ 2015

Προσπεράστε τους κλασικούς προορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης για να περπατήσετε με μάγισσες, να ακούσετε τον ωκεανό και να ταξιδέψετε στον χρόνο, επιλέγοντας από τις παρακάτω προτάσεις.

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Κροατία, η Ουκρανία είναι μερικές μόνο από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης στις οποίες μπορείτε να ταξιδέψετε οικονομικά και ταυτόχρονα να γίνετε θεατές μερικών από τα πιο αξιοπερίεργα και…φρικιαστικά αξιοθέατα της Ευρώπης –κι όχι μόνο. 

Πανόραμα της μάχης Raclawice, Wroclaw, Πολωνία
Πρόκειται για ένα μνημειώδες αριστούργημα, ίσως το πιο ογκώδες του είδους του, από αυτά που διακόπτουν άμεσα την κούραση που μπορεί να προκαλέσει ένα μουσείο. Το Πανόραμα της μάχης Raclawice είναι ένα ζωγραφικό έργο που έχει διασωθεί από τον 19ο αιώνα και απεικονίζει τη μάχη Raclawice το 1794, ενώ εκτείνεται κυκλικά, με τον θεατή στη μέση να παρακολουθεί διάφορες σκηνές από διαφορετικές γωνίες. Η προοπτική και τα πρόσθετα εφέ δημιουργούν στους επισκέπτες μια πολύ ρεαλιστική αίσθηση, σαν να βρίσκονται και οι ίδιοι μέσα στη μάχη, κάτι που σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις.

www.wikipedia.com
Ο λόφος των Μαγισσών, Λιθουανία
Αν βρεθείτε σε αυτό το μέρος στη Λιθουανία το οποίο απαρτίζεται από δάσος και άμμο, έξω από τον κεντρικό δρόμο της πόλης Juodkrante, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος που πάει τους επισκέπτες ένα ταξίδι σε μύθους και ιστορίες της χώρας. Το δάσος μοιάζει σαν να ζωντανεύει από παραμυθένια πλάσματα, τέρατα και διαβόλους και στην ουσία πρόκειται για ένα πάρκο με 80 διαφορετικά ξυλόγλυπτα ντόπιων καλλιτεχνών, φτιαγμένα με το χέρι, απεικονίζοντας χαρακτήρες από την φολκλορική και παγανιστική παράδοση της Juodkrante. Τα παιδιά κάνουν τσουλήθρα σε μια τεράστια γλώσσα μάγισσας, ενώ οι γονείς ανακαλύπτουν τρομαχτικές μορφές ανάμεσα στα δέντρα… Αξιοθέατο για ατρόμητους τουρίστες!

Ξενοδοχείο Viru, Ταλίν, Εσθονία
Αν ένα μέρος θα σας κάνει να νιώσετε ότι κάποιος σας παρακολουθεί συνέχεια, αυτό είναι το Ξενοδοχείο Viru στο Ταλίν. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου παρακολουθούνταν κάθε στιγμή από μυστικούς πράκτορες της KGB, στο μυστικό 23ο όροφο του κτιρίου και όσοι γνωρίζουν την ιστορία του, δύσκολα θα αποφύγουν αυτό το ανατριχιαστικό αίσθημα ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω τους. Το μουσείο, μάλιστα, διαθέτει διάφορα gadget και ιστορίες κατασκοπίας, έχοντας σκοπό να ξυπνήσει τον κατάσκοπο μέσα στους επισκέπτες του.

www.wikipedia.com
Θαλάσσιο Όργανο, Zadar, Κροατία
Ακούστε τη θάλασσα να τραγουδάει μέσω αυτής της ιδιαίτερης δημιουργίας στο παραθαλάσσιο Zadar της Κροατίας. Ο ήχος προέρχεται από ένα όργανο που μέσω της πίεσης του νερού στους σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί κάτω από μαρμάρινα σκαλοπάτια, βγάζει μελωδίες ή… κακοφωνίες, ανάλογα με τον καιρό. Κατά τη διάρκεια καταιγίδας, για παράδειγμα, οι ήχοι μπορεί να είναι πολύ επιθετικοί, ενώ ένα ήσυχο απόγευμα να συνθέτουν όμορφες μελωδίες. Από ένα τέτοιο ακουστικό θέαμα δεν θα μπορούσε να λείπει και το κατάλληλο light show, φυσικά, το οποίο χαρίζει ακόμη περισσότερη ένταση.

www.wikipedia.com
Πόλη-φάντασμα Prypiat, Ουκρανία
Η Ουκρανία, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, ζει ακόμη με την «κληρονομιά» του πυρηνικού ατυχήματος το 1986, γνωστό σε όλους ως Τσέρνομπιλ. Ακόμη και σήμερα, μεγάλες εκτάσεις της ουκρανικής επαρχίας παραμένουν ραδιενεργές και ακατάλληλες για καλλιέργεια, ενώ μικρές πόλεις κοντά στον αντιδραστήρα έχουν εγκαταληφθεί. Όσοι ταξιδέψουν στην περιοχή, μπορούν να επισκεφτούν το εγκαταλελειμμένο Prypiat, που σήμερα αποτελεί πόλη-φάντασμα λόγω του ατυχήματος, και να βρεθούν ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά, σκουριασμένους τροχούς και παλιά γκράφιτι που κατακλύζουν την πόλη, μένοντας μακριά από τα βρύα, τα οποία απορροφούν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

www.wikipedia.com
Κρύπτη των Καπουτσίνων, Μπρνο, Τσεχία
Η Τσεχία είναι πλούσια σε αξιοθέατα, από το μαγευτικό ορίζοντα της Πράγας, μέχρι το πιο μακάβριο οστεοφυλάκιο στην Kutna Horá. Ένα, όμως, από τα πιο αξιοπερίεργα αξιοθέατα στο Μπρνο είναι σίγουρα η κρύπτη των Καπουτσίνων, με το ροζ εξωτερικό της να μην προϊδεάζει καθόλου για το περιεχόμενό της. Η κρύπτη χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν και περιλαμβάνει νεκρούς, μουμιοποιημένους μοναχούς και μέλη της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού με τα χέρια σταυρωμένα, με τα ρούχα τους και ένα αρχαίο κομπολόι να κρέμεται από τα χέρια τους.

Μουσείο Kunstkamera, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Μυαλά σε βάζα και σκελετοί είναι κάποια από τα εκθέματα που θα βρείτε στο Μουσείο Kunstkamera και συγκεκριμένα στο Μουσείο Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας του Μεγάλου Πέτρου που φιλοξενείται στο Kunstkamera. Ο αρχικός σκοπός του τσάρου ήταν να διώξει κάθε είδους δεισιδαιμονία για το ανθρώπινο σώμα, στην πορεία, όμως, έχασε το δίκιο του, όταν ξεκίνησε να επιμένει ότι οι γονείς που έχαναν τα παιδιά τους έπρεπε να προσφέρουν τα άψυχα σώματά τους, αρκεί να ήταν επαρκώς παραμορφωμένα. Η προσωπική συλλογή του τσάρου χαρακτηριζόταν από μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινα και ζωϊκά έμβρυα με ανατομικές ανωμαλίες, προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη γνώση του κόσμου.