Νησιά που δίπλα τους η Ρόδος μοιάζει μινιατούρα

groilandia
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2015

Μπορεί για μας μεγάλα νησιά να θεωρούνται η Εύβοια, η Κρήτη και η Ρόδος, όμως θα ανακαλύψετε ότι τα πάντα είναι σχετικά μόλις διαβάσετε τις πληροφορίες που ακολουθούν.

Το click@life σας ετοίμασε μια διαφορετική νησιωτική βόλτα, όχι στις Κυκλάδες και τα Επτάνησα, αλλά σε 5 νησιά έκτασης τέτοιας, ώστε να κερδίζουν μια θέση στην πεντάδα με τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Γροιλανδία, έκταση 2.175.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Βρίσκεται ανάμεσα στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, έχει πληθυσμό γύρω στους 57 χιλιάδες κατοίκους και το κλίμα της είναι… παγωμένο, με το 84% το νησιού να είναι καλυμμένο με πάγο. Γεωπολιτικά ανήκει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο βασίλειο της Δανίας, αλλά αποτελεί περιοχή με αυτοδιάθεση, ενώ εκεί συναντώνται διάφορα είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως η πολική αρκούδα, η άσπρη φάλαινα, ο θαλάσσιος ίππος, η φάλαινα μονόκερως και διάφορα θαλάσσια πουλιά. Η κύρια πηγή εισοδήματος της χώρας είναι το ψάρεμα, το κυνήγι, ο τουρισμός και η μετάλλευση, η πρωτεύουσα είναι το Νουούκ και η επίσημη γλώσσα τα γροιλανδικά και τα δανικά.

Νέα Γουινέα, έκταση 786.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα 
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια της Αυστραλίας, από την οποία απέκτησε ανεξαρτησία το 1975. Το κλίμα στη Νέα Γουινέα είναι τροπικό και οι περίπου 7,4 εκατομμύρια κάτοικοί της απολαμβάνουν τα υπέροχα τοπία, τις θάλασσες και την πυκνή βλάστηση που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού. Η Νέα Γουινέα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του κόσμου, με τεράστια βιοποικιλότητα και υπολογίζεται ότι εκεί ζει το 5-10% των ειδών του πλανήτη, πάρα πολλά από τα οποία είναι ενδημικά. Στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου χρησιμοποιούνται 836 γλώσσες και οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες, ενώ παρουσιάζει επάρκεια σε μέταλλα και πετρέλαιο και εξάγει χαλκό, πετρέλαιο, χρυσό και ξυλεία.

Βόρνεο, έκταση 743.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Το μεγαλύτερο νησί της Ασίας και το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου βρίσκεται νοτιοανατολικά της ασιατικής ηπείρου, έχει κλίμα τροπικό, ζεστό και υγρό και η ιδιαιτερότητά του, εκτός από το μέγεθός του, είναι ότι δεν έχει πρωτεύουσα, καθώς το βόρειο μέρος του ανήκει στη Μαλαισία και το Μπρούνεϊ και το νότιο στην Ινδονησία, η οποία κατέχει το 73% του νησιού. Κάτι που επίσης αξίζει να γνωρίζετε είναι ότι στο Βόρνεο βρίσκεται ένα από τα παλιότερα τροπικά δάση του κόσμου.

Μαδαγασκάρη, έκταση 587.041 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Διάσημη για τη μοναδική εμπειρία άγριας ζωής που παρέχει στους επισκέπτες της, η Μαδαγασκάρη βρίσκεται απέναντι από την νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής και είναι το νησί που θα σας μαγέψει με τις θάλασσες, τους κοραλλιογενείς υφάλους, την άσπρη άμμο στις παραλίες της και τους φοίνικες, συνθέτοντας ακριβώς την εικόνα του τροπικού νησιού που έχετε στο μυαλό σας. Έχει ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα με πλήθος ζώων, 90% των οποίων είναι ενδημικά, σήμερα, όμως έχει χάσει μεγάλο ποσοστό του αρχικού της δάσους, μετά την άφιξη ανθρώπων στο μέρος, ο πληθυσμός του οποίου σήμερα ξεπερνάει τα 22 εκατομμύρια.

Νησί Μπάφιν, έκταση 507.451 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Το νησί με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να μην το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, το Μπάφιν βρίσκεται στο βόρειο Καναδά και είναι το μεγαλύτερο από τα 5 νησιά της χώρας, στο οποίο ζουν περίπου 11 χιλιάδες άνθρωποι. Μην πάει ο νους σας σε νησιώτικο κλίμα, αφού στο Νησί Μπάφιν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -3 με 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ εκεί συναντάται άγρια ζωή, τόσο εντός όσο και εκτός νερού, με αρκτικούς λύκους και αλεπούδες, φώκιες, φάλαινες, θαλάσσιους ίππους, καναδέζικες χήνες, χήνες του χιονιού κ.ο.κ.