Οι μεγαλύτερες "καταρρακτώδεις" απολαύσεις του κόσμου

godafoss-katarraktis
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Άγριοι και ορμητικοί, οι καταρράκτες αποτελούν ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο κερδίζοντας το θαυμασμό όσων τους αντικρίζουν. Δείτε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς του κόσμου και ετοιμαστείτε να δροσιστείτε.

Με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο και έντονη πάντα τη φύση γύρω τους, οι καταρράκτες συνηθίζουν να εντυπωσιάζουν τα πλήθη, πόσω μάλλον όταν βρίσκονται ανάμεσα στους ομορφότερους του κόσμου.

Godafoss, Ισλανδία
Από τους πιο θεαματικούς καταρράκτες της Ισλανδίας, οι καταρράκτες Godafoss βρίσκονται στην περιοχή Bárðardalur της βορειο-κεντρικής Ισλανδίας και κόβουν την ανάσα σε όποιους τους αντικρύσει. Το νερό τους πέφτει από ύψος 12 μέτρων, ενώ το πλάτος του φτάνει τα 30 μέτρα και η ονομασία τους «καταρράκτες των θεών» φαίνεται πως προέρχεται από το 999 ή 1000 μ.Χ., όταν ο χριστιανισμός έγινε η κύρια θρησκεία των Ισλανδών και στον καταρράκτη πετάχτηκαν κάποια αγαλματίδια σκανδιναβών θεών.

www.wikipedia.com
Skógafoss, Iceland
Ο καταρράκτης Skógafoss ξεχωρίζει στη λίστα με τους καταρράκτες της Ισλανδίας αφού βρίσκεται στους πιο μεγάλους και αποτελεί τον τόπο… γέννησης του ουράνιου τόξου, λόγω του ότι τις ηλιόλουστες μέρες δημιουργείται πάντα ουράνιο τόξο στην περιοχή. Βρίσκεται στη νότια Ισλανδία στον ποταμό Skógá, έχει πλάτος 25 μέτρα και μήκος 60 μέτρα και σύμφωνα με το θρύλο, ο πρώτος Βίκινγκ της περιοχής έθαψε στη σπηλιά πίσω από τον καταρράκτη ένα θησαυρό, τον οποίο βρήκαν οι ντόπιοι χρόνια αργότερα, αλλά μπόρεσαν να πιάσουν μόνο ένα δαχτυλίδι πριν εξαφανιστεί, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε μουσείο.

Langfoss, Νορβηγία
Ο καταρράκτης Langfoss της Νορβηγίας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Fjæra και τα νερά του πέφτουν ορμητικά από το βουνό, καλύπτοντας συνολική απόσταση 612 μέτρων, πριν το νερό βγει στη βάση του βουνού. Ο δρόμος Ε134 εκτείνεται παράλληλα με τη βάση του καταρράκτη κάνοντας την πρόσβαση πολύ εύκολη, ενώ σύμφωνα με την World Waterfall Database, πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους καταρράκτες του κόσμου.

www.wikipedia.com
Νιαγάρα, σύνορα Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών
Στα σύνορα των 2 χωρών, οι καταρράκτες του Νιαγάρα, εκτός του ότι είναι από τους πιο διάσημους του κόσμου, θα βρίσκουν πάντα μια θέση στη λίστα με τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες. Πρόκειται ουσιαστικά για 3 καταρράκτες (Horseshoe, American και Bridal Veil), που φτάνουν τα 50 μέτρα ύψος και βρίσκονται 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Buffalo της Νέας Υόρκης και 121 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τορόντο. Εκτός από την ομορφιά τους, οι καταρράκτες αυτοί είναι σημαντικοί και ως πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

www.wikipedia.com
Skradinski buk, Κροατία
Το πιο ενδιαφέρον σημείο του Εθνικού Πάρκου Krka στην Κροατία είναι το Skradinski buk, όπου σχηματίζεται μια πεντακάθαρη φυσική πισίνα με ψηλούς καταρράκτες, τραβώντας τα βλέμματα του κόσμου. Σε μια περιοχή 400 μέτρων σε μήκος και 100 μέτρων σε πλάτος βρίσκονται 17 καταρράκτες με διαφορές στο ύψος δημιουργώντας ένα πολύ διαφορετικό θέαμα για τους επισκέπτες.

Taughannock, Νέα Υόρκη
Στο State Park της Νέας Υόρκης, οι καταρράκτες Taughannock αποτελούν ένα πολύ τουριστικό σημείο, με τον κύριο καταρράκτη να φτάνει τα 66 μέτρα, ξεπερνώντας και τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Το νερό περνάει από ένα μακρύ φαράγγι με βράχους που φτάνουν τα 120 μέτρα και το μέρος παίρνει εκπληκτικά χρώματα, ειδικά το φθινόπωρο.

Havasu, Grand Canyon Αριζόνα
Το κόκκινο χώμα που χαρακτηρίζει το φαράγγι κάνει το μπλε του νερού ακόμα πιο έντονο εκεί που σχηματίζει πισίνα, ενώ ο καταρράκτης φτάνει τα 27-30 μέτρα και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μέταλλα ο σχηματισμός του αλλάζει και μερικές φορές διασπάται στα δύο.