Ποιες είναι οι πιο δυστυχισμένες ευρωπαϊκές χώρες;

dustuxismenes-xores
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Μετά τις πιο ευτυχισμένες χώρες, ας ρίξουμε μια ματιά στις χώρες εντός Ευρώπης που η ευτυχία φαίνεται να μην είναι το χαρακτηριστικό τους τα τελευταία χρόνια και να δούμε πού βρίσκεται η Ελλάδα.

Όσο κι αν μέχρι πριν κάποια χρόνια είχαμε συνδυάσει την ηλιοφάνεια με ευτυχισμένους ανθρώπους και τις χώρες με πιο ψυχρό και μουντό κλίμα με υψηλούς δείκτες αυτοκτονιών, τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια, στις πρώτες θέσεις των ευτυχισμένων χωρών, όπως είδαμε πρόσφατα, βρίσκονται χώρες όπως η Ισλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ενώ αμέσως θα δούμε ποιες χώρες δεν… χαμογελούν τόσο εύκολα.

Βουλγαρία
Με σκορ που φτάνει το 4,8 στα 10, η Βουλγαρία βρίσκεται στην κορυφή των πιο δυστυχισμένων χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα του independent.co.uk. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι άνω των 75 ετών αναφέρουν δείκτη ευτυχίας 3,8, ο οποίος είναι ο πιο χαμηλός στα κράτη-μέλη της Ευρώπης, ενώ και για τους νεότερους η αισιοδοξία φαίνεται να είναι σπάνια.

Ελλάδα
Η ασταθής οικονομία, το αβέβαιο μέλλον, οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχια, η ανεργία, το σύστημα υγείας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που τα τελευταία χρόνια έχουν σβήσει το χαμόγελο από τους Έλληνες. Η χώρα μας σημειώνει σκορ 6,2 στα 10, ισοβαθμώντας με τις παρακάτω χώρες και φαίνεται πως έχει δρόμο ακόμα για να φτάσει τις πιο κρύες, αλλά ευτυχισμένες χώρες. Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στη 19η θέση, μετά την Αίγυπτο.

Κύπρος
Άλλη μια χώρα με ασταθή οικονομία, η Κύπρος βρίσκεται στα ίδια ποσοστά δυστυχίας με την Ελλάδα, απέχοντας αρκετά από το Ηνωμένο Βασίλειο και το 7,3 στα 10 που σημειώνει. Φαίνεται πως ο ήλιος και το μεσογειακό κλίμα δεν μπορεί ούτε εδώ να φέρει την ευτυχία εύκολα.

Πορτογαλία
Στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι και η Πορτογαλία. Παρά τις ομορφιές της Λισαβόνας, τη μοναδικότητα του Πόρτο, τις θάλασσες και τα πανέμορφα φάντο, η χώρα της δυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζει και αυτή οικονομικά προβλήματα, η ανεργία της αυξήθηκε απροσδόκητα μέσα στο 2015 και το μέλλον διαγράφεται όχι και τόσο λαμπερό.

Σερβία
Υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βαρύ παρελθόν και μεγάλη ιστορία, η Σερβία ισοβαθμεί με τις παραπάνω χώρες. Παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια αρχίζει να στρέφει δυναμικά τα βλέμματα του τουρισμού πάνω της, σαν ένας εναλλακτικός ευρωπαϊκός προορισμός, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που πλήττουν τη χώρα, είναι και αυτά που την κατατάσσουν στις δυστυχισμένες χώρες τόσο της Ευρώπης, όσο και του πλανήτη. Στην παγκόσμια κατάταξη τη συναντάμε μέσα στην πρώτη δεκάδα και όλα δείχνουν ότι οι ηλιόλουστοι ορίζοντες, η νόστιμη κουζίνα, η θάλασσα και οι γραφικές τοποθεσίες δεν αρκούν για να φέρουν την ευτυχία στους λαούς της νότιας και νοτιοδυτικής Ευρώπης.