Πάμε διακοπές στα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας

lesbos
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Αν στις διακοπές σας αρέσει να καλύπτετε χιλιομετρικές αποστάσεις και να έχετε πλήθος επιλογών, τότε τα παρακάτω νησιά είναι για εσάς. Ελπίζουμε μόνο να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για να τα «γυρίσετε».

Προσπερνάμε την Κρήτη και την Εύβοια, που αποτελούν τα 2 πιο μεγάλα νησιά της Ελλάδας, ξεφεύγοντας από τη νοοτροπία του μεγέθους του νησιού των διακοπών, όπως το έχουμε στο μυαλό μας και πάμε να δούμε 4 ακόμη μεγάλα ελληνικά νησιά, γενναιόδωρα σε ομορφιές και… αποστάσεις.

Λέσβος (έκταση 1630 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
Με την Κρήτη να φτάνει τα 8.260 τετραγωνικά χιλιόμετρα και την Εύβοια τα 3.660, η Λέσβος βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά στην τρίτη θέση της λίστας, πρωταγωνιστώντας στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Για να τη γυρίσετε, μάλλον θα χρειαστείτε αρκετές ημέρες διακοπών, αφού διαθέτει πλήθος παραλιών, οικισμών και αξιοθεάτων που πρέπει να αποτυπωθούν στις καλοκαιρινές σας φωτογραφίες. Στην πρωτεύουσά της, τη Μυτιλήνη, θα θαυμάσετε πολλά διατηρητέα νεοκλασικά και δυτικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κτίρια, θα δείτε το μοναδικό καμπαναριό της Ελλάδας νεογοτθικού ρυθμού στη μητρόπολη και τον Πύργο της Μυτιλήνης μπελ επόκ ρυθμού, αλλά και στο υπόλοιπο νησί σάς περιμένουν όμορφες εκπλήξεις. Μια από αυτές είναι το μαγευτικό Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου, δίπλα στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού, όπως και τα Κάστρα της Μυτιλήνης και του Μολύβου, στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας. Και για δροσερές, αλλά και «καυτές» βουτιές, κατευθυνθείτε προς την εντυπωσιακή Ερεσό με την αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά, στον Μόλυβο, βορειοανατολικά του νησιού, για παγωμένα νερά, στην απόκοσμη και θερμή Άργενο για καυτά μπάνια και στη Σκάλα Καλλονής για περισσότερη φασαρία με beach bar και ουζερί στην αμμουδερή παραλία.

Ρόδος (έκταση 1400 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
Μια θέση πιο κάτω από τη Λέσβο, η έκταση της Ρόδου είναι αρκετή για να την τοποθετήσει στην κορυφαία πεντάδα της χώρας. Η βασίλισσα των Δωδεκανήσων, εκτός από… μέγεθος, «κρύβει» και πολλά να δείτε, ξεκινώντας από την πανέμορφη Παλιά της Πόλη, όπου στα καλντερίμια και τις πλατείες της θα χαζέψετε τους τουρίστες να... απελευθερώνονται όσο περνάει η ώρα. Σε πιο νησιώτικο περιβάλλον θα σας μεταφέρει η Λίνδος με τα άσπρα σπίτια, τις ανθισμένες αυλές και το πανέμορφο κάστρο της, ενώ ταξίδι στα αρχαία θα σας πάει η Κάμειρος και η Ιαλυσός, με την αρχαία αγορά της η πρώτη και με τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και την αρχαία νεκρόπολη η δεύτερη. Οι επιλογές για μπάνιο στη Ρόδο είναι αρκετές και εξαρτώνται φυσικά από τα γούστα σας. Κατευθυνθείτε στο νοτιότερο άκρο του νησιού, στο Πρασονήσι, για το υπέροχο τοπίο του και για σερφ, ανακαλύψτε την παραλία Γλύστρα, 11 χιλιόμετρα έξω από τη Λίνδο, που για πολλούς θεωρείται η ωραιότερη του νησιού και για πιο τουριστικές καταστάσεις, επιλέξτε τα τιρκουάζ νερά του Αγίου Παύλου.

Χίος (έκταση 841 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
Από τις μαγικές της παραλίες μέχρι τα Μαστιχοχώρια και τους πανέμορφους οικισμούς της, η Χίος είναι ένα νησί που «αξιοποιεί» την έκτασή του. Κάντε μια βόλτα στα «μεσαιωνικά χωριά» Πυργί, Ολύμποι και Μεστά στα νότια του νησιού, τα οποία θυμίζουν κάστρα και ανήκουν στα περίφημα Μαστιχοχώρια κι επιστρέψτε στο κεντρικό μέρος της Χίου, για να περάσετε από το πανέμορφο χωριό Αυγώνυμα, να θαυμάσετε τη θέα από το χωριό Ανάβατος και να κατευθυνθείτε ανατολικά, στο Βροντάδο, όπου κάθε Πάσχα γίνεται η ξακουστή «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Στα βόρεια του νησιού θα συναντήσετε τα πέτρινα δρομάκια του Βολισσού, το μεσαιωνικό χωριό Καρδάμυλα και τα τρεχούμενα νερά του Νάγου. Για μπάνιο σάς προτείνουμε τα Βρουλίδια στα νότια του νησιού με τα άσπρα βράχια και τα γαλάζια νερά, για πιο ήσυχες βουτιές, ενώ, για περισσότερο κόσμο, η Αγία Φωτεινή με τα μπαράκια της και η Κώμη στα 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου, με την περίπου ενός χιλιομέτρου αμμώδη ακτή της, υπόσχονται να σας ικανοποιήσουν.

Κεφαλονιά (έκταση 782 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Επτάνησα για πολλούς λόγους: η πιο διάσημη παραλία της, ο Μύρτος, βρίσκεται συχνά-πυκνά στη λίστα των πιο όμορφων παραλιών του κόσμου, κέρδισε παγκοσμίως τις εντυπώσεις μέσα από την ταινία «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» (2001), κλέβοντας την παράσταση από τον Νίκολας Κέιτζ και την Πενέλοπε Κουζ με τα πανέμορφα τοπία της και αποτελεί έναν προορισμό στον οποίο θα δείτε από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες Καρέτα Καρέτα, δελφίνια και φώκιες Μονάχους-Μονάχους. Η μεγάλη της έκταση δίνει πολλές επιλογές στους τουρίστες, με αμέτρητες πανέμορφες παραλίες και υπέροχα νερά. Εκτός από το Μύρτο, μη χάσετε την ευκαιρία να βουτήξετε στον Πλατύ Γιαλό, στα 2 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, στην παραλία Ξι κοντά στο Ληξούρι, στα Καμίνια, όπου και αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες, και στην αμμώδη Σκάλα με τα ρηχά νερά. Επίσης, εκτός από το Αργοστόλι, το οποίο σίγουρα θα επισκεφτείτε, καθώς είναι η πρωτεύουσα του νησιού, περάστε οπωσδήποτε από ένα από τα πιο γραφικά χωριά που έχετε δει στη ζωή σας, την Άσσο, βολτάρετε στο Ληξούρι με τις πολύ καλές τουριστικές υποδομές και απολαύστε τη θέα της Ιθάκης από το κουκλίστικο Φισκάρδο.

Κάντε «κλικ» εδώ για να μάθετε ποια είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του κόσμου.