Ταξίδι σε πόλεις-νησιά που πρέπει να ανακαλύψετε

lindau-bauaria-germania
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Νησιά πυκνοκατοικημένα, νησιά με παραδοσιακούς οικισμούς και μακραίωνη ιστορία, νησιά που κινούνται σε πιο αστικούς ρυθμούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Πάμε να τα γνωρίσουμε;

Σε διάφορα μέρη του κόσμου συναντάμε νησιά-πραγματικές πόλεις που γρήγορα κατοικήθηκαν και αστικοποιήθηκαν, χάνοντας μέρος της παράδοσης τους. Τα περισσότερα δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για κάποιο νησί, κάποια διατηρούν, όμως, ακόμη αρκετά στοιχεία από τον παραδοσιακό πολιτισμό και ψήγματα διαφορετικότητας από τις μεγαλουπόλεις, δελεάζοντάς μας να τα επισκεφτούμε κάποτε.

Lindau, Βαυαρία
Πρόκειται για το μοναδικό νησί της Βαυαρίας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Μονάχου, περιτριγυρισμένο από την Αυστρία, την ηπειρωτική Γερμανία και την Ελβετία. Συνδέεται με τη στεριά με γέφυρα και σιδηροδρομικό δίκτυο και οι κάτοικοι είναι περίπου 3000, ενώ το νησί έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία αυθεντικότητας και παράδοσης. Εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια ή να φωτογραφίσετε τα μεσαιωνικού τύπου κτίσματα, φτιαγμένα κατά το ήμισυ από ξύλο. Το νησί ανήκει στους πλέον φημισμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς και συγκαταλέγεται στη λίστα του βιβλίου "1000 Μέρη Που Πρέπει Να δεις Πριν Πεθάνεις".

Santa Cruz del Islote, Καραϊβική
Μικρό και σχετικά απομονωμένο νησί στις ακτές της Κολομβίας στην Καραϊβική, το Santa Cruz del Islote κατέχει ένα σημαντικό ρεκόρ: είναι το πλέον πυκνοκατοικημένο για την έκτασή του νησί. Σε 10 στρέμματα, όση  δηλαδή είναι και η έκτασή του, βρίσκονται χτισμένα περίπου 90 σπίτια και «στοιβαγμένοι» περισσότεροι από 1200 κάτοικοι. Λόγω περιορισμένης έκτασης δεν υπάρχει χώρος ούτε για τη δημιουργία νεκροταφείου, γι’ αυτό και οι ταφές γίνονται σε κάποιο γειτονικό νησί. Ούτε λόγος για χώρο διαθέσιμο για παιχνίδι ή άλλου είδους ψυχαγωγία! Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του νησιού παίζουν ποδόσφαιρο στο επίσης γειτονικό νησί Mucura key, καθώς η μόνη διαθέσιμη πλατεία του πυκνοκατοικημένου νησιού είναι σε έκταση, όσο περίπου μισό γήπεδο τένις.

Isola dei Pescatori, Ιταλία
Το Isola dei Pescatori, ή αλλιώς «το νησί των ψαράδων», βρίσκεται στη λίμνη Lago Maggiore, στη Βόρεια Ιταλία (ανήκει το σύμπλεγμα των νησιών Borromean) και κατοικείται περίπου από 50 άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο νησί υπάρχει ένας κεντρικός δρόμος που διατρέχει τον κεντρικό κορμό του νησιού και στον οποίο καταλήγουν τα μικρά λιθόστρωτα σακάκια. Συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι πλημμύρες, αλλά τα σπίτια είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να επιτρέπεται η διέλευση των υδάτων. Η αλιεία αποτελεί σημαντικό στοιχείο του νησιού και οι ντόπιοι ψαράδες γίνονται τουριστικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες, καθώς διατηρούν κάτι από την γοητεία και αυθεντικότητα της παράδοσης. Παράλληλα δε, η αλιεία είναι η κύρια πηγή εσόδων για τους κατοίκους του νησιού.

Trogir, Κροατία, Αδριατική
Γειτονεύοντας με την πόλη Split, το νησί Trogir διαθέτει μια από τις πλέον καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Μικροί λιθόστρωτοι δρόμοι, μεσαιωνικού ύφους και τεχνοτροπίας, ορίζουν το εσωτερικό του νησιού και οδηγούν τα βήματα των επισκεπτών μπροστά σε κρυμμένα παραδοσιακά εστιατόρια και σε γκαλερί που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα. Ένας φαρδύς παραθαλάσσιος δρόμος περιστοιχίζει την πόλη του νησιού, οδηγώντας σε γραφικά λιμάνια, με αραγμένες μικρές ψαρόβαρκες. Με το εντυπωσιακό μείγμα ρομαντικής και γοτθικής αρχιτεκτονικής, το νησί είναι σίγουρα περήφανο για τον καθεδρικό ναό του Αγίου Λαυρεντίου, το δημαρχείο και το μεσαιωνικό φρούριο.

www.wikipedia.com
Nesebar, Μαύρη Θάλασσα
Το αποκαλούμενο «μαργαριτάρι της Μαύρης θάλασσας» έχει μεγάλη ιστορία που γυρνάει τουλάχιστον τρεις χιλιετίες πίσω στον χρόνο. Το Nesebar θεωρείται η πόλη με τους περισσότερους ναούς ανά κάτοικο, κάτι βέβαια που αποτελεί και δείγμα της πλούσιας κληρονομιάς της καθολικής Εκκλησίας. Το αρχαίο τμήμα της πόλης επικοινωνεί με ένα τεχνητό υπερυψωμένο μονοπάτι, υποδηλώνοντας την πολιτιστική ποικιλία μέσα στο χρόνο.

Flores, Γουατεμάλα
Το νησί Flores βρίσκεται στη λίμνη Petén Itzá και συνδέεται με την ξηρά μ’ ένα υπερυψωμένο μονοπάτι. Το νησί ήταν το τελευταίο ελεύθερο προπύργιο της φυλής των Μάγια πριν καταληφθεί από ισπανούς κατακτητές. Η κεντρική του πόλη, το Noh Petén, καταστράφηκε το 1697, όταν Ισπανοί επιτέθηκαν με βάρκες.

Malé, Μαλδίβες
Το Malé είναι η πρωτεύουσα της πλέον πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας του νησιωτικού συμπλέγματος των Μαλδίβων. Πάνω από 140.000 κάτοικοι «στριμώχνονται» στο νησί και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοντά κάποια άλλη πόλη, όλες οι υποδομές βρίσκονται συγκεντρωμένες εκεί. Το νερό παρέχεται από συστήματα αφαλάτωσης υδάτων, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από γεννήτριες πετρελαίου, τα στερεά απόβλητα μεταφέρονται σε γειτονικά νησιά, ενώ για το λόγο αυτό έχει κατασκευαστεί αεροδρόμιο σε ένα γειτονικό νησί.

Βενετία, Ιταλία
Παγκοσμίως φημισμένη για τα κανάλια της, η Βενετία είναι χτισμένη σ’ ένα σύμπλεγμα 1177 νησιών που ενώνονται με 445 γέφυρες. Εδώ η μεταφορά δεν γίνεται μέσα από δρόμους, αλλά κυρίως από τα κανάλια, η όμορφη εικόνα αυτής της πόλης, όμως, διατρέχει κίνδυνο, καθώς τα τελευταία 100 χρόνια καταγράφεται βύθιση 24 εκατοστών. Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει λάβει τα μέτρα της με το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα MOSE, αλλά είναι άγνωστο αν θα υπάρχει τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα ή αν η φύση αρχίζει να εκδικείται.