Ποιο είναι το πιο μεγάλο σε μήκος ποτάμι του κόσμου;

amazonios
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Ίσως ήδη φαντάζεστε την απάντηση, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά ποτάμια του πλανήτη.

Αν και ο Αμαζόνιος θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο, με μήκος 6.400 χιλιόμετρα, το μήκος του φτάνει μέχρι τα 7.000 χιλιόμετρα, οπότε κερδίζει τελικά την πρώτη θέση.

Διατρέχει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό, και είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ποταμός όσον αφορά τη μέση παροχή, που ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζετα μάλιστα ότι το 1/5 του συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο.

Κι αν αναρωτιέστε για το όνομά του, το πήρε από τον Ισπανό κατακτητή Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα, ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και από εκεί εμπνεύστηκε και τον βάφτισε «Αμαζόνιο» (Río de las Amazonas).

Ο Αμαζόνιος όμως είναι γνωστός και για το τροπικό του δάσος, ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη, με ασύλληπτη ποικιλία ειδών βλάστησης, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο. Δυστυχώς όμως το δάσος του απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση των μεγαλύτερων σε μήκος ποταμών του κόσμου συναντάμε το Νείλο και τον Γιαγκτσέ αντίστοιχα. Ο τελευταίος μάλιστα είναι και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας, με μήκος 6.300 χιλιόμετρα.