Η φθηνότερη (τουριστικά) πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι η Αθήνα

athina
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Αθήνα φαίνεται πως βρίσκεται στην κορυφή των φθηνότερων, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η Αθήνα είναι αρκετά ανταγωνιστική όσον αφορά τον τουρισμό, αφού βάσει των προσφάτων στοιχείων από το “European Benchmarking”, παραμένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, με τα ξενοδοχεία να έχουν διατηρήσει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, παρατηρείται αύξηση κατά 10% της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων και κατά 5,3% της μέσης τιμής δωματίου, στο 5μηνο Ιανουάριος-Μάιος 2015, έναντι του αντίστοιχου 5μήνου 2014.

Παρ’ όλ’ αυτά, η αύξηση των αφίξεων δεν αντανακλάται και στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας, αφού ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών διαφεύγει, κάτι που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ελέγχου των παράνομων καταλυμάτων που συνεχώς απορροφούν μερίδιο της αγοράς και ζήτησης.

Από την Ένωση Ξενοδόχων επισημαίνεται επίσης, ότι η θετική πορεία της Αθήνας, μετά την καταστροφική πενταετία 2008-2013 που προηγήθηκε, αφενός δεν μπορεί να καλύψει τις μέχρι σήμερα απώλειες και αφετέρου εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις αληθινές δυνατότητες και προοπτικές του προορισμού. Τα σημάδια ανάκαμψης αποτελούν τη βάση στην οποία πρέπει να χτιστεί ένας μακροπρόθεσμα βιώσιμος τουριστικός προορισμός κι όχι αφορμή για πανηγυρισμούς.