Το Βιετνάμ γίνεται η νέα Ταϊλάνδη για 8 λόγους

bietnam
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Εδώ και πολλά χρόνια η Ταϊλάνδη αποτελεί τον κλασικό νοτιοανατολικό ασιατικό προορισμό. Μήπως ήρθε η ώρα όμως και για το Βιετνάμ να αρχίζει να «κλέβει» λίγη δόξα;

Οι πανέμορφες παραλίες, η οικονομική διαμονή και το υπέροχο φαγητό της Ταϊλάνδης ήταν αρκετά για να την καταστήσουν hot προορισμό για τους τουρίστες και ακόμη πιο hot για τους νεόνυμφους τα τελευταία (αρκετά) χρόνια.

Πλέον, όμως, έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια νέα τάση όσον αφορά τα ταξίδια προς τη νοτιοανατολική Ασία. Έτσι, το Βιετνάμ αρχίζει να παίρνει «μπρος» προσφέροντας οικονομικές επιλογές χωρίς το πλήθος των τουριστών της Ταϊλάνδης.

Δείτε γιατί το Βιετνάμ είναι η νέα Ταϊλάνδη, δηλαδή το καλύτερο μέρος να επισκεφτεί κάποιος στη νοτιοανατολική Ασία τώρα.

Αποτελεί 3 προορισμούς σε 1
Το Βιετνάμ εκτείνεται σε ακτογραμμή 3200 χιλιομέτρων και δίνει την αίσθηση τριών διαφορετικών χωρών, με τις ξεχωριστές περιοχές του που χωρίζονται σε Βορρά, Νότο και κέντρο. Στις 3 αυτές περιοχές το κλίμα μπορεί να ποικίλλει την ίδια περίοδο του χρόνου, με χιόνι να πέφτει στα βόρεια βουνά και υψηλές θερμοκρασίες να σημειώνονται στα νότια την ίδια στιγμή, ενώ κάθε μια έχει το δικό της ξεχωριστό τοπίο. Από βουνά και κόλπους στο βόρειο Βιετνάμ, σε τεράστιες αγροτικές εκτάσεις στο κεντρικό και πλήθος από δέλτα ποταμών στο νότιο, το Βιετνάμ σίγουρα δεν κουράζει το μάτι με το ίδιο σκηνικό.

Έχει υπέροχο, εξωτικό φαγητό
Το φαγητό είναι ένας από τους λόγους που πολλοί αγάπησαν την Ταϊλάνδη κι ένας ακόμη για τον οποίο πολλοί θα ερωτευτούν το Βιετνάμ. Η βιετναμέζικη κουζίνα είναι γνωστή για τη μίξη γεύσεων από διάφορες κουλτούρες, ικανοποιώντας και τα πιο δύσκολα γούστα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σάντουιτς banh mi που σερβίρεται σε γαλλική μπαγκέτα με παραδοσιακή βιετναμέζικη γέμιση με χοιρινό, τηγανητά αβγά, τόφου, φρέσκα λαχανικά κ.ά. Το Βιετνάμ, επίσης, αποτελεί τον παράδεισο των χορτοφάγων, οι οποίοι θα καταφέρουν να βρουν εκεί «κρέας» από τόφου ή seitan στα περισσότερα εστιατόρια, ενώ όλοι μαγεύονται από τη διάσημη σούπα pho noodle, το κολλώδες ρύζι, τα αχνιστά ψωμιά, τα φρέσκα rolls και πολλά άλλα.

Διευκολύνει την επικοινωνία
Αν και πάντα προτρέπουμε κάθε ταξιδιώτη να μελετήσει σημαντικές φράσεις-κλειδιά προτού επισκεφτεί μια ξένη χώρα, στην περίπτωση του Βιετνάμ σας καθησυχάζουμε, λέγοντάς σας ότι πολλοί Βιετναμέζοι μιλούν αγγλικά και δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα επικοινωνίας. Τα αγγλικά διδάσκονται σε όλα τα δημόσια σχολεία  και οι ντόπιοι είναι πρόθυμοι να τα μιλήσουν. Παρ’ όλο’ αυτά μερικές απλές λέξεις όπως "xin chao" (γεια) and "cam on" (ευχαριστώ), σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες.

Οι κάτοικοί του είναι φιλόξενοι και εξυπηρετικοί
Βασικό ατού μιας χώρας, εκτός από τα αξιοθέατα και το κόστος των υπηρεσιών, είναι η νοοτροπία των ντόπιων ως προς την φιλοξενία. Στο Βιετνάμ οι άνθρωποι είναι πολύ εξυπηρετικοί χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα και η φιλοξενία τους εντυπωσιακή. Κάτι άλλο που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι πωλητές δεν είναι πιεστικοί και ενοχλητικοί αλλά αφήνουν τους τουρίστες να ρίξουν μια ματιά ανενόχλητοι, αν το επιθυμούν.

Είναι οικονομικός προορισμός
Μπορεί τα εισιτήρια μέχρι το Χο Τσι Μινχ να ξεκινούν από 750 ευρώ μετ’ επιστροφής και να ξεπερνούν ανά περιόδους τα 1000 ευρώ, αλλά η ζωή στο Βιετνάμ είναι οικονομική, ακόμη κι όταν ακολουθήσετε έναν πιο…πολυτελή τρόπο ζωής. Σκεφτείτε ότι με περίπου 9 ευρώ το άτομο θα φάτε γεύμα πολλαπλών πιάτων με αλκοόλ κι ότι μπορείτε να μείνετε σε πεντάστερα ξενοδοχεία με 60 ευρώ τη βραδιά. Κι αν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά, μπορείτε να ζήσετε άνετα ακόμη και με 20 ευρώ την ημέρα.

Συγκλονίζει με την ιστορία του
Όσοι ερευνούν και μελετάνε την ιστορία ενός τόπου, πέρα από τα αξιοθέατά του, θα διαπιστώσουν ότι το Βιετνάμ δεν κρύβει το παρελθόν του. Το Πολεμικό Μουσείο, το Μουσείο-Φυλακή Hoa Lo και οι ξεναγήσεις στα τούνελ Cu Chi θα σας δώσουν μια γεύση του πολέμου στο Βιετνάμ και θα σας δείξουν μια άλλη προοπτική από αυτή που ίσως είχατε μέχρι σήμερα, με παρουσιάσεις -μεταξύ άλλων- του πώς έζησαν τότε οι Βιετναμέζοι.

Έχει απίστευτα αξιοθέατα
Στο Βιετνάμ βρίσκονται 8 Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ανάμεσα στα οποία συναντάμε φυσικές ομορφιές όπως τον κόλπο Ha Long Bay, το Εθνικό Πάρκο Phong Nha-Ke Bang ή πολιτιστικές περιοχές όπως την αρχαία πόλη Ho An και το ναό My Son. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις πρόσφατες ανακαλύψεις, όπως τη μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου Son Doong, που ανακαλύφθηκε το 2012.

Διαθέτει πολιτισμική ποικιλία
Ως μια χώρα με έντονες αντιθέσεις, το Βιετνάμ δίνει στον ταξιδιώτη την αίσθηση ότι περνά τα σύνορα ταξιδεύοντας από το Βορρά στο Νότο. Το τοπίο αλλάζει κάθε λίγες ώρες, η χώρα φιλοξενεί περί τις 50 διαφορετικές φυλετικές ομάδες και δεν είναι τυχαίο που θεωρείται η πιο ποικιλόμορφη πολιτιστικά χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.