Κάποιοι τουριστικοί προορισμοί του εξωτερικού παραμένουν πολύ οικονομικοί

angkor-wat-kampotzi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Αν κάνετε μια μικρή έρευνα πριν το επόμενό σας ταξίδι στο εξωτερικό, θα διαπιστώσετε ότι κάποια μέρη παραμένουν οικονομικά σε σχέση με άλλα –δυστυχώς, όμως, όχι για πολύ ακόμα…

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ταξιδιώτες είναι ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τα…πορτοφόλια τους και παρά τα διάφορα κόλπα και τις ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος για πιο οικονομικά ταξίδια, τα έξοδα παραμένουν πολλά για όσους έχουν έναν «ταξιδιάρικο» τρόπο ζωής.

Αν πρέπει να κάνετε περικοπές στα έξοδά σας όχι όμως και στα ταξίδια σας, δείτε ποιοι προορισμοί θα σας βοηθήσουν.

Καμπότζη
Ξεχωρίζει ανάμεσα στους προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, όχι μόνο γιατί είναι οικονομική, αλλά γιατί χαρακτηρίζεται από μια μαγική μίξη φιλόξενων ανθρώπων, γοητευτικής κουλτούρας και αξιοθεάτων (αρχαιολογικός χώρος της Angkor ή «Machu Picchu της Ανατολής», λίμνη Tonle Sap με 1.300 ειδών ψαριών, ιδιόμορφα χωριά όπως τα Kompong Luong και Chong Khneas που στέκονται πάνω σε πασσάλους κ.ά) για τα οποία αξίζει κανείς να φτάσει ως εκεί. Όσο για τις τιμές, με 4,5 ευρώ μπορείτε να κάνετε μασάζ 1 ώρας, με 2 ευρώ μπορείτε να φάτε, με 1-2 ευρώ να πάρετε ταξί κ.ο.κ.

Ουκρανία
Όσοι αναζητούν πλούσια ιστορία με «σφιχτό» προϋπολογισμό, η Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει τόπο προορισμού, με τον πολιτιστικό της πλούτο και τις τιμές της που επιτρέπουν στους τουρίστες να ζήσουν άνετα με λιγότερα από 40 ευρώ την ημέρα. Ως μια χώρα ακόμη άθικτη από τις μάζες τουριστών, η Ουκρανία διαθέτει αξιοθέατα που εντυπωσιάζουν, όπως το τούνελ της αγάπης στο Klevan, την έρημη -μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ- πόλη Πριπιάτ, όπου η πρόσβαση σε αυτήν επιτρέπεται με ειδική άδεια και μόνο για λίγες ώρες, το Pechersk Lavra (Το Μοναστήρι μέσα στο Σπήλαιο), ένα τεράστιο συγκρότημα από εκκλησίες και μουσεία στο Κίεβο και πολλά άλλα, ενώ οι ντόπιοι με χαρά θα σας κατατοπίσουν.

Ινδία
Αν βάλουμε στην άκρη το κόστος των αεροπορικών που ξεκινούν από 400 ευρώ aller-retour, η Ινδία θα σας αποζημιώσει με ένα πολύ ευνοϊκό συνάλλαγμα, φθηνή διαμονή, πλήθος δωρεάν αξιοθεάτων και αρκετές ευκαιρίες για ψώνια και φαγητό που δεν θα σας αφήσουν με άδειο πορτοφόλι. Το Νέο Δελχί και η Μουμπάι είναι ανάμεσα στους τοπ προορισμούς για budget ταξίδια, με τις τιμές στα αγαθά, τις υπηρεσίες και τα φαγητό να είναι καλές, με σημαντικό, όμως, μειονέκτημα τη βία κατά των γυναικών και τα θέματα ασφάλειας που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στα εδάφη της.

Σρι Λάνκα
Η νησιωτική αυτή χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας έχει χαρακτηριστεί από το Lonely Planet ως εντυπωσιακή, οικονομική και ακόμη χωρίς πλήθη τουριστών να την κατακλύζουν, γι’ αυτό άλλωστε έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Οι δεκαετίες πολέμου και οι φυσικές καταστροφές την είχαν κρατήσει για πολλά χρόνια «εκτός», αλλά με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της όπως η Ιερή Πόλη Anuradhapura, η Αρχαία Πόλη Σιγκιρίγια, το Δασικό Καταφύγιο Σινχαράγια και το φυσικό της περιβάλλον, δίνει αρκετούς λόγους σε «ανήσυχους» τουρίστες να την επισκεφτούν.

Τουρκία
Η Τουρκία βρίσκεται σε ανάπτυξη κι όσο πιο γρήγορα οργανώσετε ένα ταξίδι προς τα εκεί, τόσο καλύτερες τιμές θα προλάβετε, αν σκεφτείτε ότι την τελευταία δεκαετία η χώρα έχει αναπτύξει την τουριστική υποδομή της κατά 67%. Η Σμύρνη με τη βαθιά ιστορία της, η Κωνσταντινούπολη με τα πλούσια αξιοθέατα και τα Πριγκιπόνησα, η Αττάλεια στα νότια της χώρας με τις πανέμορφες παραλίες είναι μερικές μόνο από τις τουριστικές επιλογές που δίνει μια χώρα έκτασης 780.580 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται σε Ευρώπη και Ασία.

Κροατία
Αν και αποτελεί ανερχόμενη τουριστική δύναμη τα τελευταία χρόνια, η Κροατία αποτελεί ακόμη έναν σχετικά οικονομικό προορισμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία έχει μεν μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ. Οι παραλίες της στην Αδριατική θάλασσα θυμίζουν σε πολλά την Ιταλία και αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το Σπλιτ, το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο θέρετρο, το δεύτερο σπουδαιότερο λιμάνι της Κροατίας και ένα μέρος με υπέροχο μεσογειακό κλίμα και ομορφιές που εντυπωσιάζουν.