Καλοκαίρι στο βουνό: πού να το δοκιμάσετε

surrako-tzoumerka
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Αν η απάντησή σας στην ερώτηση «βουνό ή θάλασσα;» είναι ξεκάθαρα «βουνό» ή αν νιώθετε απλά ότι ήρθε η ώρα να… πάρετε τα βουνά, τότε οι προτάσεις μας θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον επόμενο προορισμό σας.

Το ελληνικό καλοκαίρι μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραλία, το νησιώτικο αεράκι, το ψάρι πάνω από τη θάλασσα και το άρωμα από αντηλιακό παντού, υπάρχουν όμως και αυτοί που έχουν κουραστεί από την πολυκοσμία και τη ρακέτα στις παραλίες κι επιθυμούν να ζήσουν έναν άλλο τύπο διακοπών. Έναν τύπο διακοπών που απομακρύνεται από τη θάλασσα και τους ανεβάζει ψηλά, σε βουνά της Ελλάδας, για να ζήσουν τη φύση από κοντά και να έχουν την καλύτερη θέα απ’ όλους. Γι’ αυτούς, το clickatlife συγκέντρωσε τέσσερις επιλογές.

Τζουμέρκα
Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό στα Αθαμανικά όρη (ή Τζουμέρκα) και τα γραφικά χωριά που εκτείνονται στην περιοχή, τότε αυτός θα ήταν σίγουρα «ορεινός παράδεισος». Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας είναι πλούσιο σε ομορφιές με τα 47 γραφικά χωριά της περιοχής να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να κάνουν το καλοκαίρι σας, αν μη τι άλλο, διαφορετικό. Σε μια περιοχή γεμάτη δάση, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια -με το περίφημο γεφύρι της Πλάκας, να αποτελεί το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων- και ποτάμια (Άραχθος, Καλαρύτικος), γεμίστε το καλοκαίρι σας με πεζοπορίες και απολαύστε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο. Για διαμονή, προτιμήστε ένα από τα σημαντικότερα χωριά, που είναι η Πράμαντα, αλλά και το Συρράκο (φωτό) και τους Καλαρρύτες. Στην Πράμαντα η τουριστική ανάπτυξη είναι μεγάλη, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες όμως θα σας εντυπωσιάσουν λίγο παραπάνω με την γραφικότητά τους.

commons.wikimedia.org
Ζήρεια
Διαδρομές μέσα στο πεύκο, λίμνες, μικρά γραφικά χωριά και φιλόξενοι άνθρωποι είναι αυτά που θα συναντήσετε, αν κατευθυνθείτε στην Ορεινή Κορινθία φέτος το καλοκαίρι. Κάντε το γύρο του όρους, ξεκινώντας από το οροπέδιο και περιπλανηθείτε στα χωριά και τους γραφικούς οικισμούς της, με φόντο πάντα το όρος. «Σκαρφαλωμένα» στη βόρεια πλευρά του βουνού θα βρείτε τα Τρίκαλα (Άνω Τρίκαλα, Μεσαία Τρίκαλα και Κάτω Τρίκαλα), πλήρως εξοπλισμένα με τουριστικές υποδομές, εκτός από τις φυσικές τους ομορφιές. Για θέα προς την πανέμορφη πεδιάδα του Φενεού θα κατευθυνθείτε δυτικά, στο χωριό Γκούρα, με τα αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την τεχνητή Λίμνη Δόξα και τα ερείπια της αρχαίας Φενεού. Προς τα νότια σας περιμένει η Μοσιά και η Καστανιά σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, η οποία είναι «χαμένη» μέσα σε δάσος με έλατα σε μια πανέμορφη τοποθεσία που αξίζει να μείνετε.

Πήλιο
Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε τη θάλασσα, η περιοχή σας δίνει τη μέση λύση, έτσι ώστε να κάνετε τα μακροβούτια σας, αλλά να περάσετε τις διακοπές σας σε ορεινή ατμόσφαιρα. Απολαύστε τη θέα από τις Αγριόλευκες, που σημειώνουν υψόμετρο περίπου 1500 μέτρα, επιλέξτε το τρίπτυχο Μακρινίτσα-Τσαγκαράδα-Πορταριά για τη διαμονή σας, μιας και είναι από τα πιο μεγάλα χωριά με τουριστική υποδομή, ιδανικά για αφετηρία των εξορμήσεών σας και περιπλανηθείτε στις ήσυχες Μηλιές με το γραφικό σταθμό, κάντε ιππασία στην Αργαλαστή, εξερευνήστε τη Νταμούχαρη όπου γυρίστηκαν σκηνές του “Mamma Mia”, περάστε από τις παραμυθένιες Πινακάτες…Αν επιθυμήσετε τη θάλασσα, σας περιμένουν τα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου, όπως ο κοσμοπολίτικος Άγιος Ιωάννης, η Άφησσος και το Τρίκερι με αέρα νησιού, αλλά και πανέμορφες παραλίες που θα σας δροσίσουν, όπως οι Άγιοι Σαράντα, το Μικρό, ο Μυλοπόταμος, η Νταμούχαρη, πριν πάρετε και πάλι τα βουνά. Αν βρεθείτε στο Πήλιο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τοπικά γλυκά του κουταλιού, με ντόπια φρέσκα φρούτα από τους διάφορους συνεταιρισμούς, με γεύση που όμοια δεν έχετε ξανασυναντήσει.

Παγγαίο
Ακόμα πιο βόρεια, σε απόσταση αναπνοής από την Καβάλα, το Παγγαιο όρος που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών, με υψηλότερη κορυφή το Μάτι στα 1956 μέτρα προσφέρει πολλές επιλογές για τους «βουνίσιους» ταξιδιώτες, γι’ αυτό άλλωστε και από πολλούς αποκαλείται ως το «Πήλιο της Καβάλας». Με ορμητήριο τη γραφική Ελευθερούπολη με τα λιθόκτιστα σπίτια, ξεκινήστε να ανεβαίνετε το βουνό από το Ακροβούνι, όπου θα συναντήσετε δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές και συνεχίστε προς το Μελισσοκομείο και το χωριό Δωμάτια (πρώην Σαμάκοβο) στους πρόποδες του Παγγαίου, με τα παραδοσιακά γεφύρια και τα νόστιμα τοπικά εδέσματα. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική της Μουσθένης (φωτό), με τα αρχοντόσπιτα και τις παραδοσιακές βρύσες θα σας μαγέψει, ενώ το πράσινο και οι καταρράκτες της Μεσορόπης στα 350 μέτρα υψόμετρο θα σας φτιάξουν…ατμόσφαιρα. Με κατεύθυνση βόρεια, προς Σέρρες, θα γνωρίσετε τα υπόλοιπα χωριά. Το χωριό Νικήσιανη με την πανέμορφη πλατεία του Μεγ. Αλεξάνδρου και τον ομώνυμο καταρράκτη πρέπει να αποτελέσει οπωσδήποτε μέρος των περιηγήσεών σας, όπου το οξυγόνο και το υγρό στοιχείο είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές.