Γιατί η Ρώμη είναι γυναίκα, το Λονδίνο έφηβος και το ταξίδι σαν το γάμο;

taksidiotis-taksidi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Για μερικούς τα ταξίδια σημαίνουν φωτογραφίες, για άλλους μια ακόμα σφραγίδα στο διαβατήριο, ενώ πολλοί θεωρούν το «ταξίδι» το λόγο να ζεις. Πώς αντιλαμβάνονται οι συγγραφείς και οι ανθρώποι του λόγου την έννοια του ταξιδεύειν και τι έχουν να πουν; Ας τους ακούσουμε.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο εμπνευσμένα λόγια συγγραφέων για το νόημα, την ουσία ή απλά την εμπειρία του ταξιδιού, μέσα από τα βιβλία και τα λεγόμενά τους.

Το ταξίδι, που άλλοτε τον γοήτευε, έμοιαζε τώρα μακρύ και αβάσταχτο, μια δουλειά με χρώματα χωρίς ψυχή και ουσία, ένα κυνήγι φαντασμάτων πίσω από τις σκιές των δικών του ονείρων. F. Scott Fitzgerald, συγγραφέας, («Όμορφοι και καταραμένοι»)

Κάθε πόλη έχει ένα φύλο και μια ηλικία που δεν έχουν να κάνουν με τα δημογραφικά της στοιχεία. Η Ρώμη είναι γυναίκα. Το ίδιο και η Οδησσός, Το Λονδίνο είναι ένας σκανταλιάρης έφηβος και αυτό ισχύει ακόμα από την εποχή του Ντίκενς. Το Παρίσι είναι ένα άντρας γύρω στα είκοσι, ερωτευμένος με μια γυναίκα μεγαλύτερή του. John Berge, συγγραφέας και ποιητής

Το να γράφεις και να ταξιδεύεις ανοίγουν το μυαλό και φαρδαίνουν τα οπίσθια. Γι’ αυτό και προτιμώ να γράφω όρθιος. Ernest Hemingway, συγγραφέας

Το ιδανικότερο είναι να νιώθεις σαν στο σπίτι σου, οπουδήποτε και παντού. Geoff Dyer, συγγραφέας («Paris Trance»)

Η είσοδο για τον Κάτω Κόσμο βρίσκεται στο Λος Άντζελες. Rick Riordan,συγγραφέας («The Lightning Thief»)

Ποιο είναι εκείνο το συναίσθημα, όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο και απομακρύνεσαι σιγά-σιγά από τους ανθρώπους, μέχρι οι φιγούρες τους να γίνουν στίγματα στην πεδιάδα; Είναι το συναίσθημα ενός τεράστιου κόσμου που σε καταβάλει και είναι και το συναίσθημα του αποχωρισμού. Αλλά κάθε φορά επικεντρωνόμαστε στην επόμενη περιπέτεια που μας περιμένει να τη ζήσουμε. Jack Kerouac, συγγραφέας, («On the Road»)

Το ταξίδι είναι ο τρόπος να ανακαλύψει κανείς πόσο λάθος αντιλήψεις έχουν όλοι για τις ξένες χώρες. Aldous Huxley, συγγραφέας

Το ταξίδι είναι σαν το γάμο. Ο σίγουρος τρόπος για να αποτύχει, είναι η εντύπωση ότι μπορείς να το ελέγξεις. John Steinbeck, συγγραφέας («Ταξίδι με τον Τσάρλι: Αναζητώντας την Αμερική»)

Το ταξίδι είναι πάντα ένας επιτυχημένος τρόπος διαφυγής. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που επιβιβάστηκα στο αεροπλάνο, η ζωή στην Αγγλία έμοιαζε τόσο ανούσια. Όταν άναψε η ένδειξη για τις ζώνες ασφαλείας, «έσβησαν» τα προβλήματά μου. Το χαλασμένο μπράτσο της θέσης μου έμοιαζε σημαντικότερό από τη ραγισμένη μου καρδιά. Μέχρι το αεροπλάνο να φτάσει στους αιθέρες, είχα ξεχάσει παντελώς και διαπαντός την Αγγλία. Alex Garland,συγγραφέας και σεναριογράφος («Η παραλία»)

Όλα τα ταξίδια «σχηματίζουν» ένα κύκλο. Άλλωστε το ταξίδι δεν είναι παρά ένας ακόμα τρόπος επιστροφής στο σπίτι. Paul Theroux, ταξιδιωτικός συγγραφέας, («The Great Railway Bazaar»)

Τα σύνορα μιας χώρας είναι κάτι παραπάνω από το κουβούκλιο του τελωνείου και τον ελεγκτή των διαβατηρίων. Η ζωή δεν θα είναι ποτέ ίδια από τη στιγμή που θα περάσεις τα σύνορα και το διαβατήριό σου θα έχει σφραγιστεί. Graham Greene, συγγραφέας

Το περπάτημα είναι αρετή. Ο τουρισμός είναι θανάσιμη αμαρτία. Bruce Chatwin, ταξιδιωτικός συγγραφέας («What Am I Doing Here?»)

Το ταξίδι είναι σαν ένα κόρτε στη ζωή. Είναι σαν να λες, «Θα έμενα εδώ μαζί σου να σε αγαπήσω, αυτή είναι η στάση που κατεβαίνω και πρέπει να φύγω». Lisa St. Aubin de Teran, συγγραφέας

Το jet lag είναι για τους ερασιτέχνες. Dick Clark, τηλεοπτικός παρουσιαστής

Με τους φοίνικες να σφυρίζουν και τον ήλιο να καίει την άσφαλτο, είχα μια αναλαμπή. Κάτι που δεν είχα αισθανθεί εδώ και καιρό, από τους πρώτους μήνες που είχα επισκεφτεί την Ευρώπη. Μια μίξη άγνοιας και αδικαιολόγητης αυτοπεποίθησης, που είναι αυτό ακριβώς που νιώθει εκείνος που ξεκινά το ταξίδι, οδεύοντας προς έναν άγνωστο ορίζοντα. Hunter S. Thompson, δημοσιογράφος και συγγραφέας («Μεθυσμένα Ημερολόγια»)

Μπορούμε είτε να βαρεθούμε μέχρι θανάτου, είτε να πιούμε μέχρι θανάτου. Ή μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας με λίγη περιπέτεια. Terry Darlington, συγγραφέας του «Narrow Dog to Carcassonne»