9 πράγματα που πιθανόν δεν ξέρατε για τις πτήσεις

aeroplano
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Όταν επιβιβάζεστε σε ένα αεροπλάνο, συμβαίνουν πολλά πράγματα για τα οποία δεν είχατε (μέχρι στιγμής) ιδέα. Ευκαιρία να μάθετε μερικά από αυτά.

Ο αριθμός των επιβατών σε αεροπλάνα σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας «σκαρφαλώνει» προς το 1 εκατομμύριο παγκοσμίως και πολλοί άνθρωποι στον κόσμο σχεδιάζουν να πάρουν αεροπλάνο μέσα στο καλοκαίρι για τα ταξίδια τους. Ακόμη κι αν δεν είστε μέσα σε αυτούς που θα ταξιδέψουν άμεσα με αεροπλάνο με όσα συμβαίνουν στη χώρα και την Ευρώπη, πάντα έχει ενδιαφέρον να μαθαίνετε πράγματα για ένα μέσο που έχετε χρησιμοποιήσει και θα χρησιμοποιήσετε σίγουρα ξανά στο μέλλον.

Δείτε 9 πράγματα που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι για τα ταξίδια με το αεροπλάνο, όπως τα αποκάλυψε το bbc.

1. Οι σαρωτές σώματος στα αεροδρόμια δεν αποκαλύπτουν πλέον το γυμνό σώμα των επιβατών σε αυτούς που τους χειρίζονται. Αν και στην αρχή είχαν ξεκινήσει έτσι, τροποποιήθηκαν μετά από διαμαρτυρίες.

2. Το Airbus A380 μπορεί να μεταφέρει μέχρι 853 επιβάτες. Είναι τόσο μεγάλο, ώστε τα υπόστεγα των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Heathrow έπρεπε να τροποποιηθούν για να το χωρέσουν.

3.  Τα αεροπλάνα μπορούν να απογειωθούν σχεδόν κάθετα αν χρειαστεί, λόγω της διαθέσιμης ισχύος των κινητήρων. Δεν το κάνουν, φυσικά, στις εμπορικές πτήσεις, αλλά αποτελεί πράγματι ξεχωριστό θέαμα.

4. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, τα φτερά των αεροπλάνων αντέχουν να λυγίσουν μέχρι τις περίπου 90 μοίρες –οπότε δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε στις αναταράξεις.

5. Οι περισσότεροι σχεδιαστές και αρχιτέκτονες αεροδρομίων έχουν στόχο να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των επιβατών στις πύλες αναχώρησης με το δικό τους τρόπο. Πώς; Ανασχεδιάζοντας τα καθίσματα. Πολλές φορές τα καθίσματα είναι λιγοστά, έτσι ώστε όσοι δεν βρουν να κάτσουν, να προτιμήσουν να πάνε για ψώνια ή για να φάνε κάτι –κοινώς, να καταναλώσουν.

6. Οι γευστικοί μας κάλυκες μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, γι’ αυτό και στο φαγητό των αεροπλάνων προστίθεται περισσότερο αλάτι, προκειμένου να το νιώθουμε περισσότερο νόστιμο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο πεπιεσμένος αέρας δυσκολεύει την αίσθηση της γεύσης, γι’ αυτό και για τους περισσότερους το φαγητό του αεροπλάνου θεωρείται άνοστο.

7. Μπορεί να το έχετε ήδη διαπιστώσει: στα αεροπλάνα οι περισσότεροι τείνουν να… αερίζονται πιο συχνά. Γι’ αυτό, όμως, έχουν προβλέψει οι ειδικοί, με φίλτρα που εμποδίζουν τις… δυσοσμίες από το να διαχέονται στο χώρο.

8. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει ένας ταξιδιώτης τις επιπτώσεις του jet lag είναι να αρχίσει να προσαρμόζεται στη νέα ζώνη ώρας πριν την πτήση του. Έτσι θα του έρθουν όλα πιο ομαλά.

9. Παρά τα εναέρια δυστυχήματα των τελευταίων ετών που έχουν αρχίσει και τρομάζουν τον κόσμο, τα αεροπλάνα, στατιστικά, είναι πιο ασφαλή από ποτέ.