Αεροδρόμιο πάνω από το κέντρο της πόλης;

aeroplano
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Μοιάζει απίστευτο, αλλά υπάρχουν όντως σχέδια για τη δημιουργία αεροδρομίου πάνω από τους δρόμους και τα κανάλια της Στοκχόλμης, τα οποία φαίνεται πως θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση στη βιομηχανία της αεροπλοΐας.

Πώς θα ήταν άραγε αν τα αεροπλάνα μπορούσαν να απογειώνονται πάνω από το κέντρο μιας πόλης; Αυτή είναι μια απορία που έχει ο απόφοιτος αρχιτεκτονικής Alex Sutton, ο οποίος σχεδίασε ένα αεροδρόμιο πάνω από τους δρόμους και τα κανάλια της Στοκχόλμης.

Ο 25χρονος απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής London’s Bartlett -η οποία στο πλαίσιο του τελικού πρότζεκτ ζήτησε από τους φοιτητές να αναπτύξουν έναν ουτοπικό σχεδιασμό- πιστεύει ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να ανακουφίσει την πίεση που δημιουργεί η περιορισμένη χωρητικότητα ενός αεροδρομίου.

Τα σχέδιά του για το αεροδρόμιο της Στοκχόλμης ενισχύουν την πεποίθησή του ότι τα αεροδρόμια είναι πολύ απομονωμένα και ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία του να αλλάξει αυτό, καθώς πιστεύει ότι μπορούν να ενσωματωθούν στις πόλεις, ως μέρος της δομής τους με μικρούς διαδρόμους.

Η πρότασή του, η οποία βραβεύτηκε με διάκριση από τους καθηγητές του, περιλαμβάνει κι ένα ευρύ σύστημα αποσκευών και σύστημα μετακίνησης αεροσκαφών στα terminals, με κλειστή τη μηχανή, για μικρότερη εκπομπή αερίων και θόρυβο.

Ο ταλαντούχος απόφοιτος παραδέχεται, βέβαια, πως η τεχνολογία της αεροπλοΐας δεν είναι ακόμη αρκετά ανεπτυγμένη για να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο και υποστηρίζει ότι η βιομηχανία πρέπει να αλλάξει για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον. «Ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει, παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι κακό να φανταζόμαστε τι θα γινόταν εάν…», δηλώνει ο ίδιος.