Η μπύρα ρέει άφθονη στο Oktoberfest του Μονάχου. Prost!

i-mpura-reei-afthoni-sto-oktoberfest-tou-monaxou-prost

ΤΡΙΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Έχοντας ξεκινήσει το 1810 από ένα γαμήλιο γλέντι για δύο βαυαρικές βασιλικές οικογένειες, το Oktoberfest αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο, με τους επισκέπτες του φεστιβάλ στο Μόναχο, να καταναλώνουν περίπου 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας που παράγεται από τις τοπικές ζυθοποιίες.

Το Oktoberfest είναι ένα φεστιβάλ μπύρας που διαρκεί 16-18 ημέρες, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου στο Μόναχο, στη Βαυαρία της Γερμανίας ( http://bit.ly/nj7xEM ). Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες γιορτές στη Γερμανία και τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Κι άλλες πόλεις στον κόσμο διαθέτουν επίσης ανάλογες γιορτές, εμπνευσμένες από αυτή του Μονάχου.

Το Oktoberfest του Μονάχου διαρκούσε αρχικά δεκαέξι ημέρες έως και την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Το 1994, το πρόγραμμα τροποποιήθηκε σε απάντηση προς την επανένωση της Γερμανίας, έτσι ώστε, αν η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου συμπίπτει με την 1η ή τη 2η, τότε το φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου (ημέρα της γερμανικής ενοποίησης). Έτσι, το φεστιβάλ διαρκεί 17 ημέρες, όταν η πρώτη Κυριακή είναι η 2α Οκτωβρίου και 18 ημέρες όταν είναι η 1η Οκτωβρίου.

Το φετινό Oktoberfest διαρκεί από τις 17 Σεπτεμβρίου, έως και τις 3 Οκτωβρίου. Για το λεπτομερές πρόγραμμα δείτε εδώ: http://bit.ly/fGcoAg .

Όλα ξεκίνησαν με έναν γάμο

Η ιστορία του φεστιβάλ χρονολογείται από τις 12 Οκτωβρίου 1810, όταν ο λαός είχε προσκληθεί σε ένα… λιβάδι μέσα στην πόλη για να γιορτάσει το γάμο του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα ετήσιο πανηγύρι όπου περιλαμβάνονταν αρχικά ιπποδρομίες και γεωργικές εκδηλώσεις. Οι τοπικοί επιχειρηματίες που εργάζονταν με ζυθοποιίες της πόλης, δημιούργησαν την πρώτη μεγάλη τέντα με μπύρες το 1896 και η γιορτή από τότε έχει αποκτήσει το χαρακτήρα του φεστιβάλ μπύρας.

Η περιοχή όπου έλαβε χώρα ο διάσημος γάμος πριν από 200 χρόνια, έκτοτε μετονομάστηκε σε Theresienwiese (χώρος, ή λιβάδι της Therese) προς τιμήν της νύφης και παραμένει ο χώρος (κοντά στο κέντρο του Μονάχου) για το φεστιβάλ (ένα ανοικτό μέρος έκτασης 420.000 τ.μ.) μέχρι και σήμερα.

Φωτογραφία: www.oktoberfest.de/en

Προς τιμή του πριγκιπικού γάμου το 1810, πραγματοποιήθηκε επίσης παρέλαση, που από το 1850 έχει καθιερωθεί ως ένα σημαντικό κομμάτι του Oktoberfest. Οκτώ χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Βαυαρία, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές (lederhosen για τους άνδρες και dirndl για τις γυναίκες), παρελαύνουν από την οδό Maximilian, στο κέντρο του Μονάχου, μέχρι τις εγκαταστάσεις του Oktoberfest.

Πολλοί επισκέπτες φορούν κατά τη διάρκεια του Oktoberfest τα παραδοσιακά βαυαρικά καπέλα (Tirolerhüte), που στολίζονται με μια τούφα από μαλλί κατσίκας, το οποίο στη Γερμανία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι ένα από τα πιο ακριβά αντικείμενα προς πώληση. Όσο πιο μεγάλη τούφα έχει ένα καπέλο, τόσο πιο πλούσιος θεωρείται αυτός που το φοράει. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αυτή η παράδοση εξαλείφτηκε, με την εμφάνιση στην αγορά, φθηνών απομιμήσεων τρίχας κατσίκας.

Το 2010, σηματοδότησε τα 200 χρόνια εορτασμού του Oktoberfest. Για την επέτειο, έγινε αγώνας με άλογα και παραδοσιακές φορεσιές, την ημέρα των εγκαινίων. Το επονομαζόμενο «Historische Wiesn» (ιστορικό Oktoberfest) έλαβε χώρα -μια ημέρα νωρίτερα από το συνηθισμένο- στο νότιο τμήμα του χώρου. Μια μπύρα φτιαγμένη ειδικά για την ημέρα (διαθέσιμη μόνο στις τέντες του ιστορικού Oktoberfest), ιπποδρομίες και ένας χώρος-μουσείο, έδωσαν στους επισκέπτες μια εικόνα για το πώς εορταζόταν ο θεσμός πριν από έναν αιώνα.

Και η μπύρα ρέει άφθονη… με τα απαραίτητα συνοδευτικά

Μόνο μπύρα που παρασκευάζεται μέσα στα όρια της πόλης του Μονάχου επιτρέπεται να σερβίρεται σε αυτό το φεστιβάλ. Αφού πιστοποιηθούν αυτά τα κριτήρια, η μπύρα ορίζεται ως Oktoberfest Beer. Μεγάλες ποσότητες γερμανικής μπύρας καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του Oktoberfest, ενώ σε αυτό του 2007, καταναλώθηκαν σχεδόν 7 εκατομμύρια λίτρα.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές γεύσεις, όπως Hendl (κοτόπουλο), Schweinebraten (χοιρινό ψητό), Schweinshaxe (ψητό κότσι χοιρινό), Steckerlfisch (ψητό ψάρι σε ξυλάκι), Würstl (λουκάνικα), μαζί με Brezn (Pretzel), Knödel (dumplings από πατάτα ή ζυμαρικά), Kasspatzn (noodles από τυρί), Reiberdatschi (τηγανίτες πατάτας), ξινολάχανο ή Blaukraut (κόκκινο λάχανο), μαζί με άλλες λιχουδιές της Βαυαρίας, όπως Obatzda (σως από πικάντικο τυρί) και Weißwurst (άσπρο λουκάνικο), erde (λουκάνικο με πουρέ μήλου και πατάτας), schlachtplatte (ποικιλία από λουκάνικα), hassenpfeffer (κουνέλι στιφάδο).

Οι τιμές

Ακολουθώντας τους νόμους της αγοράς, οι τιμές της μπύρας στο φεστιβάλ έχουν αυξηθεί, καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των επισκεπτών όσο περνούν τα χρόνια.

Έτσι, ενώ το 2001 οι τιμές ξεκινούσαν από 5,98 ευρώ και έφταναν μέχρι 6,54 ευρώ για κάθε ποτήρι λίτρου μπύρας, το 2010, οι τιμές ξεκινούσαν από 8,40 ευρώ και έφταναν μέχρι τα 8,90 ευρώ το λίτρο.

Φωτογραφία: www.oktoberfest.de/en

Στο φετινό Oktoberfest, οι τιμές της μπύρας ανέβηκαν και πάλι, με τη φθηνότερη στα 8,70 ευρώ. Ανάλογα με την τέντα και το ζυθοποιείο, μια «Mass», δηλαδή ένα λίτρο μπύρα, θα σας κοστίσει μεταξύ 8,70 και 9,20 ευρώ.

Αν πάντως δεν τα καταφέρετε να επισκεφτείτε το Μόναχο αυτές τις μέρες, αρκετές ελληνικές μπυραρίες, γιορτάζουν και εδώ το Oktoberfest, κατά τις βαυαρικές συνήθειες.

Περισσότερα για το Oktoberfest, τις εκδηλώσεις και άλλες πληροφορίες, ενημερωθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.oktoberfest.de/en .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]