Οι καλύτερες παραλίες των Σποράδων

kastro-skiathos
ΤΡΙΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Αποτελώντας την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν για λίγο τις κλασικές και αγαπημένες Κυκλάδες, οι Σποράδες «κρύβουν» ομορφιές στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και παραλίες που δεν θα μπορέσετε να ξεχάσετε εύκολα.

Η κοσμοπολίτικη Σκιάθος, η ήρεμη Αλόννησος, η «παιχνιδιάρικη» Σκόπελος και η ανερχόμενη Σκύρος φαίνεται ότι έχουν όλα τα απαραίτητα να ανταγωνιστούν τις πολυσύχναστες Κυκλάδες, με το πράσινο, αλλά την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και να μας προσφέρουν αξέχαστα μπάνια στις παραλίες τους. Ας δούμε τις καλύτερες των Σποράδων.

Κάστρο, Σκιάθος
Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού και χαρακτηρίζεται από υπέροχα πεντακάθαρα νερά, ενώ από πάνω της εκτείνεται η παλιά μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου. Κι αφού απολαύσετε το μπάνιο σας στη δροσερή αυτή παραλία, επισκεφτείτε και την παλιά πόλη του Κάστρου για να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές της. Στην παραλία αυτή θα φτάσετε με πλοιάρια από το λιμάνι της Σκιάθου, αλλά και οδικώς –αρκεί να είστε προετοιμασμένοι για χωματόδρομο και πεζοπορία.

Λαλάρια, Σκιάθος
Ίσως η πιο όμορφη παραλία της Σκιάθου, στην οποία μπορείτε να φτάσετε μόνο με καραβάκι –κάτι που επιβεβαιώνει την ομορφιά της- τα Λαλάρια βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και για πολλούς εντάσσονται και στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι η τεράστια πέτρα με την τρύπα στη μέση και τα βράχια που χαρίζουν μια διαφορετική χροιά στο θαλάσσιο τοπίο, ενώ τα κρυστάλλινα νερά και το άσπρο βότσαλο δίνουν μια πολύ όμορφη απόχρωση στην παραλία.

www.alonissos.gr
Άγιος Δημήτριος, Αλόννησος
Με θέα το μικρό νησάκι Περιστέρα, ο Άγιος Δημήτριος βρίσκεται στην ανατολική ακτογραμμή της Αλοννήσου και αποτελεί μια αρκετά διαφορετική από τα συνηθισμένα παραλία. Τα νερά μπλε, πεντακάθαρα και διαυγή, συνδυάζονται με τα κατάλευκα βότσαλα, ενώ μια γλώσσα στεριάς εισχωρεί στη θάλασσα και σε «τραβάει» να απλώσεις την ψάθα σου και να αρχίσεις τις εξερευνήσεις. Μέσα σε όλα, προστίθεται και μια μικρή λίμνη-υγρότοπος που χαρίζει έξτρα μοναδικότητα στο τοπίο.

www.alonissos.gr
Κοκκινόκαστρο, Αλόννησος
Η χρωματική παλέτα στο Κοκκινόκαστρο ξεφεύγει από το μπλε και άσπρο και προσθέτει στο τοπίο και άλλα χρώματα, συνθέτοντας μια εκπληκτική εικόνα για μπάνιο. Κόκκινα βράχια, γαλάζια θάλασσα, πράσινα πεύκα, χρυσή άμμος, πέτρες διαφόρων αποχρώσεων αρκούν για να εντυπωσιάσουν το μάτι, ενώ στα βαθιά νερά του υπάρχει και μια βυθισμένη πόλη, προσθέτοντας κι αυτή το λιθαράκι της στη μαγεία της παραλίας.

Πάνορμος, Σκόπελος
Αν σας αρέσουν τα τιρκουάζ νερά, τα βότσαλα, και το πράσινο να σας περικυκλώνει, τότε στον Πάνορμο της Σκοπέλου, στα 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χώρας, θα απολαύσετε ένα από τα καλύτερά σας μπάνια. Κι αν είστε από τους «δύσκολους», εκτός από τη μεγάλη παραλία, μπορείτε να ψάξετε για μικρά κολπάκια στη συνέχεια, τις λεγόμενες «Αντρίνες» τα οποία ενδεχομένως να είναι πιο ήσυχα και πιο κοντά σε αυτό που ψάχνετε.

Στάφυλος, Σκόπελος
Παρ’όλο που είναι από τις δημοφιλείς και κοντινές παραλίες του νησιού, θα εκπλαγείτε με το πόσο κρυστάλλινα και διάφανα είναι τα νερά της. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Χώρα και είναι χωρισμένη στη μέση: μισή οργανωμένη και μισή έτοιμη για πιο «χύμα» καταστάσεις.

Πεύκος, Σκύρος
Όσοι κρυώνουν εύκολα στη θάλασσα, ενδεχομένως να μην αντέξουν τα παγωμένα νερά του Πεύκου. Αν, όμως, πάρετε μια βαθιά ανάσα και δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, θα διαπιστώσετε ότι εκτός από αναζωογονητική, η παραλία αυτή είναι καταπράσινη από τα πεύκα, απάνεμη και ιδανική για ξεκούραση και χαλάρωση. Έχει και πέτρες και άμμο, ενώ βρίσκεται βορειοδυτικά της Χώρας, περίπου 11 χιλιόμετρα μακριά.

www.skyros.com
Ατσίτσα, Σκύρος
Πρόκειται για μια γραφική, βοτσαλωτή παραλία-λιμανάκι στα 18 χιλιόμετρα από τη Χώρα, με πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και βράχους με περίεργα σχήματα. Απέναντι βρίσκεται και ένα μικρό νησάκι, ενώ θα βρείτε και ταβέρνα πριν την παραλία, αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι ή να πάρετε έναν καφέ.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ