5 νησιά για αξέχαστο Δεκαπενταύγουστο

kea-tzia-kalokairi-diakopes

Μια ανάσα από την Αθήνα, με όλα τα στοιχεία του καλοκαιριού, η Τζιά είναι μια επιλογή που ταιριάζει στα τριήμερα. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Μια γιορτή που κάθε χρόνο βρίσκει τους περισσότερους σε διακοπές, αξίζει να γιορταστεί στα ελληνικά νησιά, ακόμη και από αυτούς που δεν βρίσκονται σε άδεια και ο Δεκαπενταύγουστος δεν τους έκανε τη χάρη φέτος να πέσει καθημερινή.

Μια από τις επίσημες αργίες της Ελλάδας, ο Δεκαπενταύγουστος όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού». Όσοι δεν βρίσκεστε ήδη διακοπές έτοιμοι για γλέντι και ξενύχτι, πάρτε την απόφαση να αφήσετε την άδεια Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο, προσθέστε και 1-2 ημέρες ώστε να έχετε 3ήμερο-4ήμερο στη διάθεσή σας και κατευθυνθείτε προς ένα από τα παρακάτω νησιά, για να ζήσετε τη γιορτή αυτή αλλιώς.

Κέα
Ιδανική επιλογή για όσους μπορούν να λείψουν από την Αθήνα μόνο για 2-3 ημέρες, η Κέα μπορεί να βρίσκεται κοντά, αλλά δεν υστερεί σε τίποτα σε νησιώτικο αέρα και ατμόσφαιρα πανηγυριού. Κατευθυνθείτε βορειοανατολικά της Ιουλίδας, που αποτελεί τη Χώρα του νησιού, προς το μοναστήρι της Παναγιάς της Καστριανής, δίπλα στον Οτζιά, όπου πραγματοποιείται προσκύνημα και πανηγύρι σε μια τοποθεσία, που αν μη τι άλλο έχει την καλύτερη θέα. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε έναν απότομο βράχο μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο που λόγω της αγριότητάς του εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, ενώ το παραδοσιακό πανηγύρι ξεσηκώνει όλο το νησί γιορτάζει με ζωντανή νησιώτικη μουσική και παραδοσιακό πατατάτο που σερβίρεται από τις νοικοκυρές, με τη συνοδεία άφθονου κρασιού -και πολλή προσοχή φέτος, λόγω συνθηκών.

Η Κύθνος απέχει ελάχιστες ώρες από την πρωτεύουσα και επίσης ενδείκνυται για σύντομες αποδράσεις. 

Κύθνος
Άλλο ένα κοντινό στην Αθήνα νησί, η Κύθνος απέχει κάτι λιγότερο από 3 ώρες με το συμβατικό πλοίο και υπόσχεται να καταφέρει να σας κάνει να ξεχάσετε την Αθήνα και τα προβλήματά σας κι ας είναι μόνο για ένα Σαββατοκύριακο. Για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου θα κατευθυνθείτε προς τη Χώρα και το Μοναστήρι της Παναγιάς του Νίκους, όπου καταφθάνουν περπατώντας οι πιστοί από όλο το νησί και ξεκινά το γλέντι που κρατά για ώρες, με ντομάτες γεμιστές, κρέας ψητό και άφθονο αλκοόλ. Οι επιλογές σας, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, αφού την ίδια μέρα γιορτάζει και η προστάτιδα του νησιού, η Παναγιά η Κανάλα και οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της σας εγγυώνται γλέντι τρικούβερτο. 

Η παράδοση καλά κρατεί στα Κουφονήσια, για αυτό και προτείνεται για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. 

Κουφονήσια
Έναν διαφορετικό Δεκαπενταύγουστο με αρκετά… πέρα-δώθε θα ζήσετε στα Κουφονήσια, αφού την ημέρα αυτοί οι ντόπιοι και οι τουρίστες που θέλουν να γιορτάσουν την ημέρα, πηγαίνουν με τα καΐκια στο Κάτω Κουφονήσι. Η μικρή εκκλησία όπου γίνεται η λειτουργία είναι χτισμένη στο μόλο, σε αρχαία ερείπια και στη συνέχεια ακολουθεί φαγητό με κατσίκι, αρνί, αλλά και ψάρια. Για το γλέντι, όμως, επιστρέφουν στο Πάνω Κουφονήσι, όπου και διασκεδάζουν με τα βιολιά, σε μια ατμόσφαιρα άκρως νησιώτικη και εορταστική. Στην επιστροφή, μάλιστα, από το Κάτω στο Πάνω Κουφονήσι, πολλές φορές οι ντόπιοι κάνουν… αγώνες, χαρίζοντας παιχνιδιάρικη διάθεση στην ημέρα.

Δεκαπενταύγουστος χωρίς αναφορά στην Ικαρία δεν γίνεται! 

Ικαρία
Κουβέντα για Δεκαπενταύγουστο και πανηγύρια, χωρίς αναφορά στην Ικαρία δεν γίνεται. Στο νησί του πανηγυριού, τα γλέντια δεν μετριούνται εύκολα και σε κάθε γωνιά του νησιού ακούγονται φωνές, χαρά και τσούγκρισμα ποτηριών. Συγκεκριμένα, στο Γιαλισκάρι και στο χωριό Ακαμάτρα  γίνεται γλέντι με λαϊκά όργανα κα ι ικαριώτικο χορό, στη Λαγκάδα σας περιμένει ένα από  τα πιο φημισμένα πανηγύρια του νησιού, στις Ράχες θα γλεντήσετε και θα δοκιμάσετε ντόπιο αρνί, ζωμό και ψητά, καθώς μαθαίνετε τα βήματα του αυθεντικού Ικαριώτικου, ενώ τα πανηγύρια συνεχίζονται στο Μονοκάμπι, στην Παναγιά Αγίου Κηρύκου, στο Περδίκι κ.ά.

Η Αστυπάλαια είναι μια καλή επιλογή για να συνδυάσετε νησιώτικες ομορφιές και πανηγυριώτικη διάθεση.

Αστυπάλαια
Αν έχετε περισσότερες ημέρες από ένα Σαββατοκύριακο στη διάθεσή σας, η Αστυπάλαια είναι μια καλή επιλογή για να συνδυάσετε νησιώτικες ομορφιές και πανηγυριώτικη διάθεση. Οι κάτοικοι του νησιού φαίνεται πως ξέρουν να γλεντούν, αφού στην Παναγιά την Πορταΐτισσα, κάτω από το Κάστρο, πραγματοποιείται πλήθος εκδηλώσεων όλο το τριήμερο με μουσική, ντόπιους μεζέδες και «λαμπριανό» (αρνί γεμιστό), το οποίο μαγειρεύουν οι νοικοκυρές του νησιού ειδικά γι’ αυτή τη γιορτή, προσφέροντάς το στους τυχερούς επισκέπτες. Όπως καταλαβαίνετε, λίγο λαμπριανό θα σας κάνει να ξεχάσετε τις περίπου 9-10 ώρες που σας περιμένουν στο πλοίο για την επιστροφή.