Διακοπές με παρέα: μήπως να το ξανασκεφτείτε;

taksidiotis-taksidi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Αταίριαστα γούστα και προτιμήσεις, αντίθετοι χαρακτήρες και διαφορετικές προσδοκίες, μπορούν να μας φέρουν προ… συγκρούσεων και αψιμαχιών σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο της χρονιάς που έχουμε ανάγκη να ηρεμήσουμε και να «φορτίσουμε».

Προορισμό διαλέξατε. Ξενοδοχείο κλείσατε. Εισιτήρια βγάλατε. Βαλίτσες ετοιμάσατε και είστε έτοιμοι για αναχώρηση. Πάνω όμως που νομίζατε ότι όλα είναι έτοιμα για το ταξίδι, ξαφνικά διαπιστώνετε ότι δεν υπολογίσατε κάτι σημαντικό, που μπορεί να ανατρέψει όλο σας το πρόγραμμα: η λάθος επιλογή συνοδού, συντρόφου, παρτενέρ, η λάθος παρέα, γενικότερα, για το ταξίδι που σχεδιάζετε.

Σίγουρα ούτε τις διακοπές σας, ούτε και τη διάθεσή σας θέλετε να χαλάσετε. Οπότε φροντίζετε να πάρετε εξ αρχής τα αναγκαία μέτρα. Δεν εννοούμε να πάτε μόνοι σας διακοπές, αλλά να συζητήσετε εκ των προτέρων με την παρέα σας, όλα τα ενδεχόμενα που μπορούν να σας φέρουν σε διένεξη και να βρείτε από κοινού τη «χρυσή τομή».

Κυμαινόμενος… προϋπολογισμός
Μια φορά το χρόνο (και αν) κάνετε ένα ταξίδι, οπότε αισθάνεστε ότι τσιγκουνιές δεν χρειάζονται. Έχετε επιλέξει ένα πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο με όλες τις ανέσεις και τη χλιδή που ονειρεύεστε. Την ίδια στιγμή όμως ο/η φίλος/η σας, σκέφτεται διαφορετικά. Για έναν ύπνο δεν αξίζει να σπαταλήσετε και πολλά και κάποια πανσιόν ή ξενώνας μπορούν άνετα να αποτελέσουν αντιπρόταση στην πολυέξοδη πρότασή σας. Κάπου εκεί ξεκινάνε και οι πρώτες διενέξεις και εσείς θα ευχόσασταν να είχατε ξεκινήσει χωρίς παρέα το ταξίδι, αν είναι να τσακώνεστε ακόμη και για τα σεντς. Η καλύτερη λύση είναι να έχετε εκ των προτέρων καταλήξει σε έναν κοινά αποδεκτό προϋπολογισμό που θα δαπανήσετε, αλλά και στον τρόπο που θα μοιραστούν τα έξοδα (λ.χ.: όλα εξ ημισείας σε κάθε γεύμα). Οι καλοί λογαριασμοί άλλωστε κάνουν τους καλούς φίλους.

Με ή χωρίς πρόγραμμα;
Σας αρέσει ο προγραμματισμός και η καλή οργάνωση; Θέλετε ακόμη και στις διακοπές όλα να γίνονται βάσει σχεδίου; Όλα καλά, εκτός αν η παρέα σας δείχνει να μην συμφωνεί με την πρακτική σας. Προτιμά να κινείται πιο ελεύθερα και όπως βγει το πρόγραμμα. Τα προβλήματα μάλλον είναι αναπόφευκτα. Από τη μια η πειθαρχία κι από την άλλη η απόλυτη χαλαρότητα, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός η μετωπική σύγκρουση είναι προ των πυλών. Η χρυσή τομή δεν είναι εύκολο να βρεθεί, αλλά αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορούν να γίνουν κι από τις δυο πλευρές, αν θέλετε να περάσετε καλά. Τι μπορείτε να κάνετε; Τη μια μέρα κινείστε με πρόγραμμα και την άλλη απρογραμμάτιστα, οπότε ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις.

Άλλα γούστα και ορέξεις
Εσείς μπορεί να αρκεστείτε και σε ένα πρόχειρο γεύμα, από μια κοντινή καντίνα ή από τον φούρνο, όμως η παρέα σας, έχει άλλη γνώμη, θέλει ένα καλό εστιατόριο και γεύσεις γκουρμέ. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Κάποιος θα μείνει και πεινασμένος και απογοητευμένος -σε μια χειρότερη εκδοχή, μάλιστα, θα έπρεπε να συνυπάρξουν κρεατοφάγοι με ορκισμένους χορτοφάγους και κάπου εδώ τα πράγματα θα περιπλέκονταν για τα καλά. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι να προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ γεύματα και τροφές που ικανοποιούν όλες τις πλευρές και να οργανώσετε ένα μικρό πικ νικ στη φύση. Δύσκολα θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Στον ύπνο θα τα χαλάσουμε;
Σίγουρα στις διακοπές θα χρειαστεί να μοιραστείτε κοινό δωμάτιο με τη συντροφιά σας. Όσο βολικοί και προσαρμοστικοί κι αν είστε, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μπορεί να σας κάνουν να χάσετε την υπομονή σας. Το ροχαλητό του… συγκατοίκου σας, είναι σίγουρα κάτι που δεν είχατε υπολογίσει, όπως επίσης και η φασαρία που μπορεί να προκαλεί όταν γυρνάει πρωινές ώρες μετά από ολονύχτιο ξενύχτι ή όταν σηκώνεται από συνήθεια τα αξημέρωτα και δεν έχει τι κάνει, οπότε ή στροβιλίζεται νευρικά στο κρεβάτι, ανοίγει τηλεόραση ή αρχίζει την φλυαρία. Για λίγες μέρες μπορείτε να κάνετε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της παρέας σας, να αλλάξετε τις συνήθειές σας, να ξενυχτίσετε για ένα βράδυ ή να σηκωθείτε νωρίς το πρωί και να χαζέψετε την όμορφη ανατολή, ξεκινώντας την μέρα με ένα πλούσιο πρωινό.

Με λεωφορείο ή με… αερόστατο;
Έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση των άκρων. Από τη μια ο παραδοσιακός και ήπιων τόνων χαρακτήρας κι από την άλλη ο extreme και υπερδραστήριος τύπος. Ο ένας προτείνει να επιλέξουν ένα συμβατικό μέσο μεταφοράς, εστιατόριο, bar, ενώ ο άλλος προτείνει τις πιο ακραίες εκδοχές. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Τίποτα σπουδαίο, απλά θυμάστε ότι κανείς δεν σας αναγκάζει να είστε προσκολλημένοι μαζί με την παρέα σας όλη μέρα. Μπορείτε να κινηθείτε με το δικό σας πρόγραμμα και να ακολουθήσετε τους δικούς σας ρυθμούς. Το βράδυ γυρνώντας κουρασμένοι, μάλιστα, θα έχετε να διηγηθείτε περισσότερα ο ένας στον άλλο.

Ασυμφωνία… χαρακτήρων
Η γνωστή ρήση ότι τα «ετερώνυμα έλκονται», μάλλον δεν βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση των διακοπών, αφού η πείρα διδάσκει ότι δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες. Ένας εξωστρεφής χαρακτήρας, κοινωνικός, ιδιαίτερα ομιλητικός ακόμα και με τους ξένους- αγνώστους μάλλον «ενοχλεί» την ηρεμία και την απομόνωση του περισσότερο εσωστρεφή, έως και ακοινώνητου ανθρώπου. Επειδή δεν μπορείτε εύκολα να αλλάξετε χαρακτήρα, εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε τα αναγκαία μέτρα. Δεν θέλετε τις συναναστροφές και προτιμάτε την ησυχία; Φορέστε τα ακουστικά σας, πάρτε ένα καλό βιβλίο για παρέα και κανένας δεν θα σας ενοχλήσει, ενώ η παρέα σας ελεύθερα θα κάνει γνωριμίες και δημόσιες σχέσεις.

Τελικά με τι θα πάμε;
Ο ένας δεν αντέχει την πολύωρη διαδρομή με λεωφορείο και προτιμά να πάει με αεροπλάνο, το πορτοφόλι όμως του άλλου δεν αντέχει το αεροπλάνο. Τα καράβια προκαλούν ναυτία στην παρέα σας, αλλά διαφορετικός τρόπος μεταβίβασης δεν υπάρχει. Τα ταξί κοστίζουν ισχυρίζεται ο ένας, οπότε μια χαρά μπορούμε να φθάσουμε και με τα πόδια αντιπροτείνει ο άλλος. Τι θα κάνετε για να είμαστε σίγουροι εξ αρχής ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μέσο μεταφοράς; Μια μικρή συζήτηση πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας και ένας κοινός συμβιβασμός ως προς τα μέσα που θα επιλέξουμε είναι η καλύτερη λύση. Διαφορετικά ο καθένας θα κινείται ανεξάρτητα.

Μουσείο ή παραλία;
Μπορεί εσείς να αγαπάτε τα μουσεία και τα ιστορικά αξιοθέατα και να έχετε βάλει στόχο από το πρωί ως το βράδυ, να γυρίζετε σε αρχαιολογικούς χώρους, η παρέα σας, όμως, δεν έχει τέτοια διάθεση, καθώς προτιμά κάτι πιο χαλαρό, όπως το να λιάζεται όλη μέρα σε κάποια παραλία. Στην περίπτωση αυτή συζητάτε και πάλι από πριν τις ταξιδιωτικές σας «προσδοκίες». Είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα και να δείτε ποια μέρη θα επισκεφτείτε μαζί και σε ποια θα ακολουθήσει ο καθένας το δικό του πρόγραμμα.

Από νυχτερινή ζωή πώς πάμε;
Ονειρεύεστε να περνάτε τα βράδια των διακοπών σας με ξέφρενο clubbing και διασκέδαση μέχρι πρωίας; Ή μήπως προτιμάτε κάτι πιο χαλαρό όπως μια βραδιά στο ξενοδοχείο ή μια ήσυχη βραδινή βόλτα. Δεν είναι εύκολο να συμφωνούμε πάντοτε με την παρέα μας στο θέμα της νυχτερινής εξόδου. Το καλύτερο είναι να προσπαθήσουμε να συμβιβαστούμε και κάνουμε το χατίρι της παρέας μας να την ακολουθήσουμε στα νυχτοπερπατήματά της, και την επόμενη φορά θα πράξει και η συντροφιά μας αναλόγως. Προσοχή δεν χρησιμοποιούμε ποτέ απατηλά μέσα παγίδευσης, όπως λ.χ.: αλκοόλ.