Κουφονήσια: εξερευνήσαμε το καμάρι των Μικρών Κυκλάδων

koufonisia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Είναι πραγματικά αδύνατο να μη θαμπωθείς από τον επίγειο Παράδεισο των Κουφονησίων. Οι φετινές μας διακοπές μας έφεραν εκεί και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ρίχνοντας μια ματιά στα καλοκαιρινά social media τα τελευταία χρόνια, θα έχετε παρατηρήσει ότι ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς είναι τα Κουφονήσια. Τα δύο μικρά νησάκια των Μικρών Κυκλάδων έχουν αναδειχθεί σε hot spot για ντόπιους και ξένους τουρίστες και φιγουράρουν στις πρώτες επιλογές κάθε σχεδιασμού θερινών διακοπών. Το Up Festival έπαιξε σίγουρα το ρόλο του, αλλά φέτος δεν πραγματοποιήθηκε και τα Κουφονήσια βούλιαξαν από κόσμο, οπότε κάτι άλλο «φταίει». Οι σειρήνες ήταν πολλές, οπότε αυτό το καλοκαίρι είπαμε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι για ποιο λόγο γίνεται τόσος ντόρος. Και είδαμε το φως το αληθινό.

Πρόσβαση και διαμονή

Καταρχάς η πρόσβαση στα Κουφονήσια είναι εύκολη παρά τη σχετικά μακρινή τους απόσταση από την Αθήνα. Το Flying Cat πραγματοποιεί απευθείας δρομολόγια στο Άνω Κουφονήσι και μέσα σε 4 ώρες θα πατάτε κυκλαδίτικη άμμο.

Αν δεν πραγματοποιείτε ελεύθερο κάμπινγκ, η βάση σας θα είναι το Άνω Κουφονήσι. Το Κάτω Κουφονήσι είναι πλέον ακατοίκητο και συγκεντρώνει κόσμο μόνο το καλοκαίρι στις παραλίες και σε κάποιες ταβέρνες που διαθέτει, ενώ το Άνω Κουφονήσι στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 366 μόνιμους κατοίκους. Φυσικά αυτός ο αριθμός εκτοξεύεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κοντά στο λιμάνι και αν κάνετε έγκαιρα κράτηση μπορείτε να βρείτε πολύ καλές προσφορές σε στρατηγικές θέσεις όπου θα έχετε τα πάντα στα πόδια σας. Όχι ότι αν κλείσετε οπουδήποτε αλλού θα είστε απομονωμένοι.

Ίσως το μεγαλύτερο ατού του νησιού είναι η μικρή του έκταση και ως εκ τούτου οι κοντινές αποστάσεις. Όπου και αν μείνετε, μπορείτε να κάνετε όλες τις αποστάσεις με τα πόδια. Η Χώρα απέχει 5 λεπτά από το λιμάνι και έχει ό,τι χρειάζεστε, χωρίς περιττές πολυτέλειες και χωρίς να χάνεστε στα στενά σοκάκια. Αποτελείται από ένα όμορφο γραφικό δρομάκι που το περπατάτε μέσα σε 10 λεπτά και θέλετε να γυρίσετε πίσω για να το ξαναπερπατήσετε.

Παραλίες

Ας έρθουμε όμως στο σημαντικότερο λόγο να επισκεφθεί κάποιος τα Κουφονήσια που δεν είναι άλλος από τις καταπληκτικές παραλίες τους. Θα επικεντρωθούμε στο Άνω Κουφονήσι που συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα σε αυτό το κομμάτι.

- Το Πορί είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού και όχι άδικα. Από τη μια μεριά βρίσκεται μια χρυσή ατελείωτη χρυσή αμμουδιά με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και η άλλη πλευρά της παραλίας οδηγεί σε έναν γκρεμό όπου οι τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν βουτιές. Οι υπόλοιποι μπορούν να θαυμάσουν την εντυπωσιακή θέα που αποτελεί καρτ ποστάλ του νησιού. Για το Πορί υπάρχει λεωφορείο που ξεκινά από την παραλία Άμμος και αν θέλετε να χαρτογραφήσετε το νησί, υπάρχει και καραβάκι που πηγαινοέρχεται από το λιμάνι.

- Το Γάλα είναι η κρυμμένη ομορφιά του νησιού. Το μόνο αρνητικό είναι η δύσκολη προσέγγιση, αφού χρειάζεται πεζοπορία σε ένα μονοπάτι από βράχια που ξεκινά από το Πορί. Το αποτέλεσμα αξίζει ωστόσο τον κόπο, αφού θα βρεθείτε σε ένα μαγικό μέρος, απαλλαγμένο από τις έννοιες του χώρου και του χρόνου. Οι λευκές πέτρες έχουν δώσει το χρώμα τους στα νερά, με τα βράχια να δημιουργούν μια μικρή σπηλιά. Στα συν της παραλίας η σκιά, κάνοντας το μέρος ιδανικό για τις πιο καυτές μέρες στο νησί.

- Η Ιταλίδα είναι η δεύτερη στάση με το καράβι και είναι μια ακόμη πανέμορφη παραλία του νησιού με απέραντη αμμουδιά και διάφανα νερά στα οποία θέλεις να πλατσουρίζεις με τις ώρες. Πάντα γίνεται χαμός από κόσμο, οπότε φροντίστε να πάτε από νωρίς αν θέλετε να βρείτε μια θέση να αφήσετε τα πράγματά σας.

- Ό,τι είναι το Γάλα για το Πορί, είναι η Πισίνα για την Ιταλίδα. Αν τέλος πάντων η Ιταλίδα σας φαίνεται πολύ mainstream επιλογή, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι πάνω από την παραλία και θα βρεθείτε σε ένα ειδυλλιακό μέρος που θα καταλάβετε αμέσως γιατί ονομάζεται Πισίνα. Τα βράχια σε εκείνο το σημείο κόβουν τη θάλασσα και δημιουργούν μια μικρή λιμνούλα που μοιάζει με πισίνα πολυτελείας. Τα τιρκουάζ νερά είναι τόσο καθαρά που βλέπεις μέχρι τον πάτο και είναι αδύνατο να απαρνηθείς μια βουτιά. Ή και παραπάνω από μία.

- Τέλος, αν είναι η πρώτη ή η τελευταία σας μέρα στο νησί και αναζητάτε ένα γρήγορο μπάνιο ή αν απλά βαριέστε να πάτε κάπου μακριά, η παραλία Άμμος (δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι είναι αποκλειστικά αμμώδης) είναι αυτό που ψάχνετε. Πρόκειται για την κεντρική παραλία του νησιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη Χώρα και αν δε σας ενθουσιάζει με την πρώτη ματιά λόγω της πολυκοσμίας ή επειδή βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, μόλις μπείτε μέσα θα ξεπεράσετε κάθε ενδοιασμό και θα διαπιστώσετε πως είναι καλύτερη από κάθε παραλία της Αττικής.

Φαγητό

Όσον αφορά το φαγητό, οι επιλογές είναι πολλές και πολύ καλές. Αν αναζητάτε θαλασσινά, ο Καπετάν Νικόλας που βρίσκεται στο τέλος της Χώρας θα ικανοποιήσει όλες τις ορέξεις σας. Αν πάλι θέλετε να φάτε κάτι μαγειρευτό, η Μέλισσα στη Χώρα είναι η καλύτερη και πιο κοντινή επιλογή. Δοκιμάστε το ριφάκι και θα μας θυμηθείτε. Αν πάλι έχετε μόλις τελειώσει το μπάνιο σας και ψάχνετε κάτι κοντινό και γρήγορο, στο Φως Φανάρι στην αρχή της Χώρας θα βρείτε καλή και χορταστική πίτσα στο ξυλόφουρνο. Αν βρίσκεστε στο Πορί και έχετε μόλις τελειώσει το μπάνιο σας, το φημισμένο Καλόφεγγο είναι η ιδανική επιλογή για ένα πλήρες γεύμα που θα θυμάστε για καιρό.

Νυχτερινή ζωή

Η νυχτερινή ζωή στο Κουφονήσι κινείται πάνω σε συγκεκριμένους άξονες. Σίγουρα θα λατρέψετε το μπαρ του Σορόκου, το οποίο αποτελεί σημείο συγκέντρωσης και ορόσημο για το Άνω Κουφονήσι. Μπορείτε να κάτσετε στην άκρη των βράχων πάνω στα στρωμένα κουβερλί αγναντεύοντας την υπέροχη θέα στη θάλασσα και το σκύμα να σκάει στα πόδια σας, κάτι που ενδείκνυται αν έχετε ταξιδέψει ως ζευγάρι. Όσο για τα cocktails, είναι από τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει. Εξαιρετικές και οι funk και reggae μουσικές επιλογές. Για διασκέδαση στη Χώρα, το Κουφοχωριό είναι μονόδρομος. Πηγαίνετε από νωρίς για να πιάσετε τραπέζι πάνω στο σοκάκι και να πιείτε ρακόμελο με την παρέα σας. Λίγο πριν το τέλος της Χώρας υπάρχει και το Σχολείο, ιδανικό μπαράκι για early drinks.

Στο δια ταύτα: Τα Κουφονήσια είναι ένα πανέμορφο μέρος, από αυτά που κάνεις καιρό να ξεπεράσεις και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι μετά το γυρισμό δε θα σας ικανοποιεί τίποτα. Ενδείκνυται και ως ησυχαστήριο για να ξεκουραστείτε μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά και για να περάσετε ποιοτικές διακοπές μαζί με καλό κόσμο και μακριά από τις κοσμικές σειρήνες των κλασικών προορισμών του Αιγαίου. Ως προορισμός θυμίζει την αύρα της Ελλάδας των 60s και την ίδια στιγμή ικανοποιεί κάθε θιασώτη της εναλλακτικής πλευράς της πόλης. Πιστέψτε όσα ακούτε, τα Κουφονήσια είναι από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας.

Ιδιαίτερο ευχαριστώ στην Ειρήνη Π. για τις έγκυρες προτάσεις της.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]