Παρίσι-Τόκιο σε 3 ώρες; (Θα) γίνεται!

concorde-aeroskafos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η 12ωρη πτήση από Γαλλία σε Ιαπωνία μπορεί να μειωθεί στις 3 ώρες μελλοντικά, με το νέο υπερηχητικό αεροσκάφος που σχεδιάζει η Airbus, το οποίο θα εκτελεί μια χαμηλού επιπέδου…διαστημική πτήση.

Αν και δεν θα δούμε σύντομα την πτήση αυτή να καταφτάνει σε 3 ώρες από το Παρίσι στο Τόκιο, παρ’ όλ’ αυτά η Airbus έχει κερδίσει ήδη την έγκριση πατέντας για ένα υπερηχητικό αεροσκάφος το οποίο σχεδιάζεται για να μειώσει το ταξίδι κατά 9 ολόκληρες ώρες.

Η αρχική ιδέα, η οποία πρωτοδημοσιεύτηκε το 2011, είναι να χρησιμοποιηθούν 3 διαφορετικά είδη μηχανής που θα μπορέσουν να στείλουν το αεροπλάνο πάνω από την ατμόσφαιρα, παρ’ όλο που θα απογειώνεται από ένα συμβατικό αεροδρόμιο.

Η έγκριση έχει ήδη έρθει από την Επιτροπή Ευρεσιτεχνιών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Airbus, όμως, δεν βλέπει γρήγορα την επιστροφή στις ημέρες του αγγλογαλικού υπερηχητικού jet Concorde, το οποίο βγήκε εκτός λειτουργίας μετά από 27 χρόνια το 2003, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους.  

Το υπερηχητικό αεροσκάφος θα απογειώνεται χρησιμοποιώντας κλασική μηχανή, ενώ στη συνέχεια ενισχυτές πυραύλων θα δίνουν ώθηση, στέλνοντας το αεροσκάφος πάνω από την ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, αυλοαεριωθητές, οι οποίοι μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν σε πυραύλους, θα μπορούν να στείλουν το αεροσκάφος σε ύψος 30 χιλιομέτρων, καθώς αυτό θα αναπτύσσει ταχύτητα που ξεπερνάει αυτή του ήχου κατά 4,5 φορές (δηλαδή Mach 4,5 ή περίπου 4.780 χιλιόμετρα).

Η Airbus ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι δουλεύει πάνω σε 2 υπερηχητικά πρότζεκτ, ένα με τους Ιάπωνες και ένα στο οποίο εμπλέκονται Ρώσοι και Αυστραλοί, με στόχο να κατακτήσουν ταχύτητες Mach 6.

Προτού, όμως, αρχίσετε να ονειρεύεστε πώς θα ήταν ένα τέτοιο ταξίδι, πρέπει να ξέρετε ότι η Airbus Group στην παρόμοια πρόταση που είχε κάνει 4 χρόνια πριν, είχε αναφέρει ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν 30 με 40 χρόνια προτού αξιοποιηθεί εμπορικά.