Βουδαπέστη: cheap and chic!

boudapesti-cheap-and-chic

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ατμοσφαιρική, κοσμοπολίτικη, ιδιαίτερη αλλά πάνω από όλα διόλου προσκολλημένη στο παρελθόν, η εντυπωσιακή Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και του κράτους των Μαγυάρων, αποτελεί μια ιδανική λύση για όσους θέλουν να επισκεφθούν την κεντρική Ευρώπη χωρίς να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη…

Αψβούργοι, Μαγυάροι, Τούρκοι και σοβιετικοί προσπάθησαν μάταια να την κατακτήσουν και να ενώσουν ό,τι χωρίζει εδώ και αιώνες ο ήρεμος Δούναβης. Ξεκλέψτε μερικά λεπτά από τη δουλειά σας και ελάτε να πάμε μαζί μια –εικονική- βόλτα στα δρομάκια μιας πόλης με έντονο παρελθόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον…

Βούδα: αυτοκρατορική ατμόσφαιρα

Μπορεί από το 1873 η Βούδα και η Πέστη να ενώθηκαν και να αποτελούν μια ενιαία πρωτεύουσα, όμως εσείς καλό θα ήταν να τις χωρίσετε για την καλύτερη εξερεύνησή τους. Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από την πλευρά της Βούδας και την περιοχή του κάστρου, που μπορείτε να το προσεγγίσετε με τελεφερίκ. Πριν μπείτε στο κάστρο κάντε μια στάση στην εκκλησία του Matthias που χτίστηκε τον 19ο αιώνα πάνω σε ερείπια παλαιότερου ναού και πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Ματία τον Δίκαιο. Έξω από τον μεγαλόπρεπο ναό, το βλέμμα σας θα εστιάσει στο άγαλμα του βασιλιά Stephen, που στις μέρες του η Ουγγαρία γνώρισε ένδοξες εποχές.

Ώρα για επίσκεψη στο εντυπωσιακό παλάτι που σήμερα φιλοξενεί την Εθνική πινακοθήκη της χώρας καθώς και το Ιστορικό μουσείο και την Εθνική βιβλιοθήκη. Στην είσοδο του παλατιού βρίσκεται και το μεγαλόπρεπο άγαλμα του Τουρούλ, του αετού που λέγεται πώς… τεκνοποίησε τη γιαγιά του πρίγκιπα Αρπάντ, δημιουργώντας τη δυναστεία που κυριάρχησε στα ουγγρικά εδάφη. Εκεί, θα θαυμάσετε μοναδικά έργα Ούγγρων καλλιτεχνών και όχι μόνο ενώ για την συνέχεια στάση στον Πύργο των Ψαράδων, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη επαγγελματική συντεχνία κατά το Μεσαίωνα. Γύρω από τον πύργο θα παρατηρήσετε 7 πυργίσκους, που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Μαγυάρων, πρόγονων των σημερινών Ούγγρων που έφτασαν εκεί τον 9ο αιώνα. Αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στα ήρεμα νερά του Δούναβη και επεξεργαστείτε τη Γέφυρα της Αλυσίδας, την πρώτη γέφυρα που ένωσε τη Βούδα με την Πέστη.

Τελευταία στάση σας στη Βούδα, ο λόγος Γκέλερτ με το ομώνυμο ξενοδοχείο με τα θερμά λουρτά. Εξαίρετο δείγμα της ουγγρικής μπελ εποκ, το Gellert ( www.gellertbath.com ) έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει βασιλείς, αρχηγούς κρατών και καλλιτέχνες ενώ σήμερα είναι περισσότερο γνωστό για τα ιαματικά νερά που αναβλύζουν στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του.

Πέστη: η ζωηρή πλευρά της πόλης

Περνώντας μόλις μια γέφυρα, βρίσκεστε στην απέναντι πλευρά της πόλης, την ζωηρή Πέστη. Εκεί, χτυπά η καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας. Πρώτη μας στάση το εντυπωσιακό Κοινοβούλιο που σίγουρα θα σας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης «Βουδαπέστη». Σχεδιάστηκε από τον Imre Steindl και ολοκληρώθηκε το 1902 ενώ οι αρχιτεκτονικές του επιρροές θα πρέπει να αναζητηθούν στο αντίστοιχο κοινοβούλιο του Λονδίνου θέλοντας να κόψει κάθε δεσμό με την άλλοτε κραταιά αυστροουγγαρία. Διαθέτει 700 (!) δωμάτια ενώ για τη διακόσμησή του χρησιμοποιήθηκαν 41 κιλά χρυσού…

Περπατήστε κατά μήκος της διάσημης οδού Vaci Utca, όπου θα βρείτε συγκεντρωμένα και τα περισσότερα καταστήματα της πρωτεύουσας. Μια στάση στο ιστορικό καφέ Gerbeaud του 1858 ( www.gerbeaud.hu ) επιβάλλεται όχι μόνο για τα απίθανα γλυκά του αλλά και για την αριστοκρατική ατμόσφαιρα που δύσκολα θα βρείτε αλλού.

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία Deak Ter, θα ανακαλύψετε την άλλοτε ακμάζουσα εβραϊκή συνοικία, όπου βρίσκεται και η συναγωγή, η δεύτερη μεγαλύτερη συναγωγή του πλανήτη. Ακουθεί το εξαιρετικά ενδιαφέρον Εθνικό Μουσείο της Βουδαπέστης, ένα μουσείο «ζωντανό» που δύσκολα θα βαρεθείτε. Στα ιστορικά πλέον σκαλιά του μουσείου ξεκίνησε η επανάσταση του 1848 ενάντια στην αυστριακή κυριαρχία ενώ στο εσωτερικό του θα δείτε από κοντά απομεινάρια της εποχής των απολυταρχικών καθεστώτων.

Την προσοχή μας στην Πέστη αξίζουν και η Όπερα, το Σπίτι του Τρόμου (ένα ιδιότυπο μουσείο με εκθέματα από την εποχή του σταλινισμού και του φασισμού) καθώς και η πλατεία Ηρώων με την πανύψηλη κολόνα με το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ, το μνημείο της Χιλιετηρίδας και το Μουσείο Καλών Τεχνών με τις πάντα ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Αφήστε για το τέλος τις επισκέψεις στον art nouveau ζωολογικό κήπο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Λιστ με το πιάνο του ιδιοφυούς συνθέτη. Μην παραλείψετε επίσης και μια στάση στο καταπράσινο νησάκι της Μαργαρίτας, που βρίσκεται στη μέση του… Δούναβη! Ονομάστηκε έτσι από την πριγκίπισσα Margit, κόρη του βασιλιά Bela, που πέρασε τη ζωή της κλεισμένη μέσα στο μοναστήρι του νησιού. Στο καταπράσινο νησάκι μεταξύ άλλων θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ του 11ου αιώνα, το ξενοδοχείο Danubius Grand Hotel Margitsziget καθώς και το συγκρότημα Palatinus με τα ιαματικά νερά.

Δείπνο με τσιγγάνικα βιολιά

Το φαγητό στη Βουδαπέστη αποτελεί μέρος μια μοναδικής ιεροτελεστίας που δύσκολα θα ξεχάσετε. Μια ιδιαίτερα ρομαντική λύση είναι να επιβιβαστείτε σε κάποιο πλωτό εστιατόριο που κάθε βράδυ διασχίζει το Δούναβη και όπου μπορείτε να δειπνήσετε με τη συνοδεία τσιγγάνικων βιολιών.

Εναλλακτικά, προτιμήστε το εστιατόριο Matyas Pince ( www.matyaspince.eu ), που λειτουργεί από το 1904 και φιλοξενεί την πιο διάσημη οικογένεια βιολονιστών ή το Fortuna ( www.fortuna-restaurant.hu ) που στεγάζεται μέσα σε ένα κάστρο και είναι διακοσμημένο με λάβαρα, πανοπλίες και οικόσημα.

Οι γεύσεις που για πρώτη φορά θα γνωρίσετε στη Βουδαπέστη είναι η σούπα γκούλας (βοδινό, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας κομμένα σε κύβους με κρεμμύδια, πατάτες, πιπεριές, καρότα και μαϊντανός) που θα την απολαύσετε κατά προτίμηση μέσα σε ένα κούφιο στρογγυλό καρβέλι αντί για πιάτο, το μποργιουπερκέλτ (μοσχαράκι με χυλοπίτες), το λούτσκος καπόστα (λάχανο με κρέμα γάλακτος) ενώ το κρασί που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε έχει κατακόκκινο χρώμα και λέγεται Έγκρι Μπίκαβερ (γνωστό και ως το «αίμα του ταύρου»)!

Κοντινές εκδρομές

Φυσικά Ουγγαρία δεν είναι μόνο η Βουδαπέστη. Άφθονο πράσινο και τοπία μοναδικής ομορφιάς σας περιμένουν στα προάστια της Ουγγαρίας που πλημμυρίζουν από χρώματα και αρώματα λουλουδιών. Το διάσημο πλέον Έστεργκομ αποτελεί συνηθισμένο προορισμό των ταξιδιωτών που μαγεύονται από το μέγεθος του καθεδρικού του Αγίου Στεφάνου ενώ εξίσου σημαντική είναι και η πόλη Σόπρον που θα σας μεταφέρει στον Μεσαίωνα!

Στην πόλη Πετς, τα γοτθικά καμπαναριά δένουν αρμονικά με τα μπαρόκ κτίρια ενώ στην πόλη Σέγκεντ θα παρακολουθήσετε από κοντά την παρασκευή του διάσημου ουγγαρέζικου σαλαμιού Pick από τα παραδοσιακά αλλαντοπωλεία.

Τέλος για τους λάτρεις του κρασιού, συνίσταται η πόλη Έγκερ, όπου παράγεται το διάσημο «αίμα του ταύρου» ενώ για τους φίλους της λαογραφίας προτείνουμε το χωριό Χουλόκιο με τα παραδοσιακά χωριατόσπιτα , που έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χρήσιμα:

-Στην Βουδαπέστη από Αθήνα μπορείτε να πάτε με απευθείας πτήσεις της ουγγρικής Malev ( www.malev.com ). Η πτήση διαρκεί περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά. Θα προσγειωθείτε στο διεθνές αεροδρόμιο Ferihegy . Για την μεταφορά σας στην πόλη μπορείτε να πάρετε το τρένο, ταξί, λεωφορείο ή τα μεγάλα 10θεσια ταξί που εξυπηρετούν πολλούς τουρίστες και που θα βρείτε στο αεροδρόμιο.

-Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, επισκεφθείτε το Πάρκο των Αγαλμάτων ( www.szoborpark.hu ). Απέχει περίπου μισή ώρα από τη Βουδαπέστη και φιλοξενεί θεόρατα αγάλματα των Μαρξ, Λένιν, Έγκελς κ.λπ.

-Γνωρίζουμε πώς τα αξιοθέατα είναι ατελείωτα στη Βουδαπέστη αλλά μην παραλείψετε και μια στάση στην βασιλική του Αγίου Στεφάνου που ξεχωρίζει σε όλη την πόλη με το εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο και μέλος από το σκήνωμα του Αγίου καθώς και μια εκδρομή στην ήρεμη και ατμοσφαιρική λίμνη Μπάλατον.

-Πριν προσγειωθείτε στη Βουδαπέστη, εξερευνήστε την μέσω διαδικτύου στο www.budapest.com .

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]