Τέσσερις προτάσεις για κοντινές οδικές αποδράσεις

xalkida
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Όσο τα χειμωνιάτικα αργούν να κατέβουν από την ντουλάπα, τόσο παραμένει αμείωτη η όρεξή μας για αποδράσεις με το αυτοκίνητο.

Οι λίγοι που επέλεξαν να φυλάξουν τις διακοπές τους για το Σεπτέμβριο σίγουρα αποτελούν αντικείμενο… ζήλειας από τους περισσότερους. Αντί, όμως, να τους «ματιάσετε», προτιμήστε να οργανώσετε μια εκδρομή ή ένα διήμερο σε κοντινές πόλεις και κωμοπόλεις που απέχουν από 1 μέχρι 3 ώρες από την Αθήνα και δεν θα σας κοστίσουν πολύ προκειμένου να σας φέρουν και πάλι κοντά στη θάλασσα.

Χαλκίδα
Σε μια ώρα μακριά από την Αθήνα, η Χαλκίδα μοιάζει να τα έχει όλα: και παραλίες και νεολαία λόγω φοιτητών και διασκέδαση και ατμόσφαιρα. Σουλατσάρετε στον παραλιακό πεζόδρομο με τις καφετέριες και τα ουζερί, σταθείτε στον πορθμό του Ευρίπου, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε την αλλαγή της κατεύθυνσης του νερού κάθε 6 ώρες περίπου και κάντε οπωσδήποτε μια βόλτα ως το κάστρο Καράμπαμπα σε ένα λόφο της βοιωτικής ακτής που ονομάζεται Φούρκα, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το καφέ στην κορυφή του και να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης και του Ευβοϊκού Κόλπου. Για το μπάνιο σας στη Χαλκίδα έχετε αρκετές επιλογές, όπως το Κουρέντι μέσα στην πόλη, τη Λιανή Άμμο που προτιμούν οι ντόπιοι, όπου το φαινόμενο της παλίρροιας είναι πολύ έντονο, τη Μάνικα λίγο πιο έξω από τη Χαλκίδα, τις Αλυκές με τα beach bars, την αμμώδη παραλία Αγίου Μηνά με θέα τη Χαλκίδα, την παραλία Αυλίδας, η οποία έχει και έντονη νυχτερινή ζωή κ.ά.

www.wikipedia.com / Andreas Tille
Ναύπλιο
Οι ούτε 2 ώρες που το χωρίζουν από την Αθήνα, καθιστούν το Ναύπλιο έναν πολύ ελκυστικό προορισμό, ο οποίος εκτός από μπάνιο, προσφέρεται και για αρκετό sightseeing. Μερικά από τα αξιοθέατά του είναι η Ακροναυπλιά που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου, το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσπεργκ), το Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια που θα αποκαλύψουν τη φυσική σας κατάσταση, το Μπούρτζι στη μέση της θάλασσας στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος, όπως και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Κάντε οπωσδήποτε μια βόλτα στην παλιά πόλη και στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος με την πρώτη ελληνική βουλή και για τις βουτιές σας κατευθυνθείτε στην Αρβανιτιά ή την Καραθώνα ή πιο μακριά στην Ψιλή Άμμο και το Καστράκι.

Γαλαξίδι
Το Γαλαξίδι είναι η μοναδική από τις 4 επιλογές που θα σας παραπλανήσει ότι βρίσκεστε σε νησί εύκολα και θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι φτάσατε με το αυτοκίνητό σας ως εκεί, 216 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Στο Γαλαξίδι θα βρείτε παραδοσιακά χρώματα, πέτρινα αρχοντικά, χαριτωμένα μαγαζάκια, λιθόστρωτα δρομάκια και φυσικά το έντονο μπλε της θάλασσας, η οποία θα σας παρασύρει για βουτιές και βόλτες. Το στρωμένο από βότσαλο Κεντρί, η χρυσαφένια αμμουδιά στο Ανεμοκάμπι περίπου 3 χιλιόμετρα από την πόλη, η απομονωμένη Ξιδού μετά το δύσκολο χωματόδρομο, η σχεδόν… ιδιωτική Αμμούδα και η κοσμοπολίτικη παραλία του Προφήτη Ηλία είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας για μπάνιο κι αν ο δρόμος σας βγάλει εκεί, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πάρκο με τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, τη σπηλιά στην πλατεία Μάμμα και να περπατήσετε στην παραλία έως τους πρόποδες του λόφου, όπου θα δείτε και το άγαλμα της γυναίκας του ναυτικού, με θέα όλο το Γαλαξίδι.

www.wikipedia.com / tns
Καμένα Βούρλα
Η κωμόπολη που απέχει 175 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στο νομό Φθιώτιδας, αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή για απόδραση με φόντο τόσο τη θάλασσα, όσο και το δασωμένο βουνό. Πέραν του συνδυασμού αυτού, όμως, θα ενθουσιάσει και αυτούς που θέλουν να απολαύσουν, έστω για 2 μέρες, τις ιαματικές ιδιότητες των λουτρών της περιοχής. Ως γνωστόν, στα Καμένα Βούρλα βρίσκονται πηγές που θεωρούνται από τις πιο σημαντικές της χώρας κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Ακόμη, όμως, κι αν δεν είστε του… λουτρού και οι θερμοκρασίες των 35-36 βαθμών Κελσίου στα νερά σας φαίνονται υψηλές, τότε μερικές βουτιές στα καθαρά νερά του Ασπρονερίου, στην ήσυχη παραλία Μουράγιο με τα διαυγή νερά, στην παραλία του Άγιου Παντελεήμονα μαζί με τους ντόπιους, στην οργανωμένη πλαζ Isabella, αλλά και στη Χρυσή Ακτή για όσους δεν επιθυμούν... οργάνωση και ξαπλώστρες, θα σας αποζημιώσουν. Πάρτε μαζί σας και βραδινά ρούχα για ποτό, καθώς τα Καμένα Βούρλα φημίζονται για τη νυχτερινή τους ζωή και ετοιμαστείτε να συνδυάσετε βουνό και θάλασσα, ξεκούραση και διασκέδαση και μπάνια κάθε είδους σε έναν προορισμό που θα σας κάνει να επιστρέψετε.