Τα 10 κορυφαία ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη

bernabeu
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Με την ποδοσφαιρική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει και το Champions League να βρίσκεται προ των πυλών, ας ρίξουμε μια ματιά στα κορυφαία γήπεδα της Ευρώπης, τα οποία σίγουρα αποτελούν ναούς, γι’ αυτούς που το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία.

Είτε ασχολείστε με το ποδόσφαιρο, είτε όχι, είτε θέλετε να τα δείτε γεμάτα, είτε απλά να τα επισκεφθείτε ως μνημεία, τα ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι μέσα στις ατραξιόν της κάθε πόλης, ειδικά όταν φιλοξενούν ιστορικούς συλλόγους. Παραθέτουμε τα πιο σημαντικά από αυτά.

Estadio Santiago Bernabeu, Μαδρίτη
Το πρώτο ιστορικό ποδοσφαιρικό στάδιο που έρχεται στους περισσότερους πάντα στο μυαλό είναι το Santiago Bernabeu της Ρεάλ Μαδρίτης. Όχι μόνο είναι ένα εξαιρετικό στάδιο για να εξερευνήσετε αρχιτεκτονικά, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε και το μουσείο με τα εννιά Κύπελλα Πρωταθλητριών που χάρισαν στην Ρεάλ τον τίτλο «της βασίλισσας του ποδοσφαίρου». Ξεχωριστή εμπειρία είναι ένα παιχνίδι με τη...μισητή αντίπαλο Μπαρτσελόνα, όταν το γήπεδο γεμίζει και ο ήχος των οπαδών είναι εκκωφαντικός. Για το κρύο του χειμώνα, το Bernabeu είναι εξοπλισμένο με θερμάστρες για να κρατήσει ζεστό τον κόσμο.

www.wikipedia.com / Daniel
Hampden Park, Γλασκώβη
Το σημαντικότερο γήπεδο της χώρας, το Hamden Park, στεγάζει το ποδοσφαιρικό μουσείο της Σκωτίας, είναι χωρητικότητας 52 χιλιάδων θεατών και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της χώρας. Σε αυτό το γήπεδο διεξήχθη ο τελικός του Champions League το 2002 με νικήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης και επίσης εκεί έχει σημειωθεί το ρεκόρ προσέλευσης στην Ευρώπη με 149.415 θεατές για ένα παιχνίδι της Σκωτίας με την Αγγλία το 1937. Δίπλα στο γήπεδο θα βρείτε το χώρο προπόνησης των νεαρών ομάδων της Queens Park FC, ομάδας που ενοικιάζει το Hampden και η εξέδρα που βρίσκεται εκεί θεωρείται η αρχαιότερη ποδοσφαιρική εξέδρα στον κόσμο έχοντας τις καταβολές της από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν ένα αγροτόσπιτο στα χωράφια του Hampden.

www.wikipedia.com / Andre Zahn
Old Trafford, Μάντσεστερ
Το μεγάλο καμάρι του Μάντσεστερ είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και φυσικά η έδρα της ιστορικής ομάδας, το Old Trafford. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πόλης και έξω από το γήπεδο δεσπόζουν οι φιγούρες, τόσο του θρύλου Sir Matt Basby, όσο και της Αγίας Τριάδας των George Best, Denis Law και Bobby Charlton. Το μνημείο και το ρολόι είναι αφιερωμένα στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του 1958 στο Μόναχο που ξεκλήρισε το σύλλογο, ο οποίος αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, ενώ το μουσείο είναι ένας καλός λόγος να επισκεφθείτε το Old Trafford, ακόμη και αν δεν έχετε εισιτήριο για κάποιον αγώνα, πράγμα πολύ πιθανό, αφού όλα είναι αγορασμένα μήνες πριν. Δε λέγεται τυχαία και «Θέατρο των Ονείρων».

www.wikipedia.com / Kafuffle
Camp Nou, Βαρκελώνη
Το σύνθημα «mes que en club» (περισσότερο από απλά ένας σύλλογος) της Μπαρτσελόνα είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Το Camp Nou είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γήπεδα στην Ευρώπη που αποτελεί πανίσχυρη έδρα, φόβητρο για κάθε αντίπαλο. Το μουσείο του γηπέδου είναι αρκετά ανορθόδοξο σε σύγκριση με άλλα ποδοσφαιρικά μουσεία, αφού περιλαμβάνει μια ιδιωτική συλλογή από ποδοσφαιρικά έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και αφίσες αγώνων σχεδιασμένες από τον Καταλανό καλλιτέχνη Joan Miro.

www.wikipedia.com / Dmitrij Rodionov
Signal Iduna Park, Ντόρτμουντ
Μπορεί το Ντόρτμουντ να είναι μια μουντή βιομηχανική πόλη, αλλά είναι σημαντική για κάθε οπαδό του ποδοσφαίρου λόγω της τοπικής Μπορούσια. Η έδρα της ομάδας είναι το Signal Iduna Park, αλλά ίσως να το ξέρετε καλύτερα ως Westfalenstadion. Σε μια εποχή που τα γήπεδα αποκτούν όλο και περισσότερες θέσεις για να χωρέσουν περισσότερο κόσμο, το Westfalenstadion έχει τη μεγαλύτερη εξέδρα όρθιων στην Ευρώπη και δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει ποδοσφαιρική κουλτούρα, αν δεν το επισκεφθείτε μια φορά σε αγώνα της ομάδας του Ντόρτμουντ.

www.wikipedia.com / Kenneth Yarnham
Craven Cottage, Λονδίνο
Το Craven Cottage στο Λονδίνο είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο γραφικά ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ευρώπη. Βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Τάμεση και η εξέδρα των φιλοξενούμενων έχει την καλύτερη θέα προς αυτόν. Αποτελεί έδρα της Φούλαμ και πολλές εγκαταστάσεις του γηπέδου χρονολογούνται από το μακρινό 1905. Αν ταξιδεύετε με σύντροφο που βαριέται να πάει στο γήπεδο, μπορεί να κάνει μια βόλτα γύρω από αυτό, όσο εσείς παρακολουθείτε τον αγώνα και το βέβαιο είναι πως και οι δύο θα περάσετε εξίσου καλά.

www.wikipedia.com / Manuel Anastacio
Estadio Municipal, Μπράγκα
Η Μπράγκα στη βόρεια Πορτογαλία είναι από τις πόλεις που έχουν μπει τα τελευταλία χρόνια στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Όλα άρχισαν με το Euro του 2004, όταν κατασκευάστηκε το γήπεδο για την περίσταση, και στη συνέχεια η τοπική ομάδα σημείωσε σταθερή άνοδο φτάνοντας μέχρι και σε τελικό Europa League. Το Estadio Municipal είναι αρκετά περίεργο γήπεδο και σχεδιάστηκε από τον Πορτογάλο αρχιτέκτονα Eduardo de Moura, όταν ανατίναξε ένα τεράστιο κομμάτι του λατομείου που είχε θέα την πόλη και τοποθέτησε δύο εξέδρες τη μία απέναντι στην άλλη. Κάπως έτσι τα πέταλα του γηπέδου είναι κενά και από τη μια μεριά υπάρχει ένας βράχος, ενώ από την άλλη η κοιλάδα με θέα την πόλη της Μπράγκα.

www.wikipedia.com / John Nolan
Croke Park, Δουβλίνο
Το Croke Park του Δουβλίνου δεν είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο ή τουλάχιστον δε δημιουργήθηκε για ποδόσφαιρο. Είναι το σπίτι τοπικών ιρλανδικών αγώνων και του ράγκμπι και το ποδόσφαιρο δεν ήταν καλοδεχούμενο για αρκετά χρόνια. Είναι από τα μεγαλύτερα γήπεδα στην Ευρώπη με χωρητικότητα 82.300 θεατών και διαθέτει ένα πολύ καλό μουσείο που αποκαλύπτει την ιστορία παραδοσιακών ιρλανδικών σπορ που φαίνονται μυστήρια σε κάποιον ξένο. Το στάδιο ήταν προπύργιο του Ρεπουμπλικανισμού, και για αυτό η απόφαση να παιχτούν σε αυτό μη ιρλανδικοί αγώνες δεν ήταν εύκολη, αλλά έκανε γνωστό το Croke Park σε όλο τον κόσμο.

www.wikipedia.com / Federico Bodini
Stadio Giuseppe Meazza, Μιλάνο
Πιο γνωστό ως San Siro, το Giuseppe Meazza είναι η έδρα τόσο της Μίλαν όσο και της Ίντερ και ξεχωρίζει σαν διαστημόπλοιο στην πόλη του Μιλάνου. Είναι μια καυτή έδρα που πραγματικά «βράζει» στα σημαντικά παιχνίδια, και το μουσείο του γηπέδου έχει αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα και από τις δύο ποδοσφαιρικές πλευρές της πόλης. Στα παιχνίδια μεταξύ της Ίντερ και της Μίλαν στο γήπεδο χτυπάει η ποδοσφαιρική καρδιά όλης της Ευρώπης.

www.wikipedia.com / Maximilian Dörrbecker
Allianz Arena, Μόναχο
Το πιο σύγχρονο ποδοσφαιρικό στάδιο στην Ευρώπη είναι αυτήν τη στιγμή το Allianz Arena του Μονάχου. Οι Μπάγερν και Μόναχο 1860 μετακόμισαν εκεί από το Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης από τη σεζόν 2005-06 και έκτοτε το γήπεδο έχει καθιερωθεί στην καρδιά κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο στη Γερμανία και ξεχωρίζει για το ότι φωτίζεται με κόκκινο χρώμα όποτε παίζει η Μπάγερν και με μπλε όποτε παίζει η Μόναχο 1860. Ολόκληρη η γερμανική ποδοσφαιρική κουλτούρα αντικατοπτρίζεται σε αυτό το μοντέρνο στολίδι της Βαυαρίας.