Ναύπακτος: Για weekenders και όχι μόνο...

naupaktos-gia-weekenders-kai-oxi-mono

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και οι πρώτες αποδράσεις ήδη τριγυρνούν στο μυαλό μας. Οργανώστε σωστά τον χρόνο σας και την Παρασκευή το απόγευμα μετά τη δουλειά ξεκινήστε για τη Ναύπακτο, μια πόλη που ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες θα σας αποκαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά...

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και οι πρώτες αποδράσεις ήδη τριγυρνούν στο μυαλό μας. Οργανώστε σωστά τον χρόνο σας και την Παρασκευή το απόγευμα μετά τη δουλειά ξεκινήστε για τη Ναύπακτο, μια πόλη που ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες θα σας αποκαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά...

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η παραθαλάσσια πόλη της Ναυπάκτου, αποτελεί ιδανικό προορισμό όχι μόνο για μακροχρόνιες διακοπές αλλά και για μικρή απόδραση του Σαββατοκύριακου.

Η αγαπημένη πόλη των Ενετών και των Τούρκων κατακτητών, που την ονόμαζαν «Λεπάντο» και «Ενεβαχτέ» αντίστοιχα, φημίζεται για την καλοδιατηρημένη ακρόπολή της, μοναδική σε κατασκευή σε όλη την Ευρώπη, καθώς διαθέτει 5 αμυντικές ζώνες, που φθάνουν μέχρι το λιμάνι.

Το μαγευτικό θέαμα του επιβλητικού κάστρου αποκτά άλλη διάσταση τη νύχτα, φωτισμένο με τους προβολείς, που το κάνουν να ξεχωρίζει από μακριά. Αφού ξαποστάσετε από την ανάβαση και την περιήγηση στο κάστρο, ξεκινήστε μια μεγάλη βόλτα στις παραδοσιακές συνοικίες της Ναυπάκτου, για να δείτε από κοντά τον καλοδιατηρημένο Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο αλλά και τα υπόλοιπα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα, μιας πόλης, που μαρτυρά σε κάθε βήμα την στενή της σχέση με το υγρό στοιχείο. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο «Γρίμποβο», στη συνοικία με το «πολύ νερό», όπως ερμηνεύεται από τους ντόπιους, όπου τα αιωνόβια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά, οι θαυμάσιες παραλίες και οι ονομαστές πηγές, με κορυφαία τη «βρύση της Αγάπης» στη συνοικία της Αφροδίτης, θα σας κλέψουν την καρδιά. Κι αν το στομάχι σας διαμαρτύρεται, κατευθυνθείτε προς τη συνοικία της Ψανής, μιας όμορφης παραλίας, μήκους ενός χιλιομέτρου, με παραδοσιακά ταβερνάκια και φρέσκους μεζέδες.

Φυσική ομορφιά

Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, βρίσκονται οι περιοχές Μοναστηράκι, Χιλιαδού και Σκάλωμα, που αποτελούν πραγματικές οάσεις δροσιάς και αξίζει να τις επισκεφθείτε. Επιβάλλεται, αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, να «πεταχτείτε» μέχρι τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, που τείνουν να κλέψουν «οπαδούς» από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα.

Πανύψηλα έλατα, κεραμοσκεπές και κυρίως πράσινο μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα σας. Η Τερψιθέα, η Ελατού και η Aνω Χώρα, συναγωνίζονται μεταξύ τους σε φυσική ομορφιά. Παραδοσιακές ψησταριές και ντόπια εδέσματα, θα γευθείτε σε όλα τα χωριά, ενώ είναι σίγουρο, ότι όλο και κάποιον πρόθυμο κάτοικο θα βρείτε στην πλατεία να σας πει δύο λόγια για την ιστορία των πανέμορφων χωριών. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο φημισμένο «Χάνι Μπανιά», όπου βασιλεύουν τα extreme sports (rafting, kayak κ.α.) αλλά και στο όμορφο Τρίκορφο, όπου βρίσκεται το μοναστήρι των «Παπαροκάδων».

Επιστρέφοντας στη Ναύπακτο, χαλαρώστε στην κεντρική πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο και πιείτε το καφεδάκι σας στο παραδοσιακό καφενείο, που αντιστέκεται σθεναρά στο σύγχρονα, τσιμεντένια κτίρια που το περιβάλλουν. Ο δρόμος της επιστροφής, γίνεται πιο εύκολος καθώς παρακολουθείτε τη δύση του ήλιου διασχίζοντας την εντυπωσιακή γέφυρα που θα σας περάσει από το Αντίρριο στο Ρίο…

Θα πάτε:

Για τη Ναύπακτο, θα πρέπει να φθάσετε οδικώς μέχρι το Ρίο και διασχίζοντας τη γέφυρα, να περάσετε απέναντι στο Αντίρριο. Συνολικά, απέχει περίπου 299 χλμ. από την Αθήνα ενώ η ορεινή Ναυπακτία απέχει περίπου 63 χλμ. από την πόλη και εκεί θα βρείτε χωριουδάκια μοναδικής ομορφιάς κρυμμένα μέσα στο δάσος. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει σε κοντινή απόσταση από τη Ναύπακτο βρίσκεται το Γαλαξίδι και η Ιτέα, πόλεις ιδιαίτερης ομορφιάς που σίγουρα αξίζουν την επίσκεψή σας.

Θα μείνετε:

Στη Ναύπακτο, επιλέξτε τα «Nafs Hotel» (τηλ: 26340-38216, www.nafshotel.gr), «Ξενοδοχείο Φλοίσβος» (τηλ: 26340-24811, www.hotel-flisvos.com), «Lepanto Beach hotel» (τηλ: 26340-23931, www.lepantobeach.gr), «Ακτή» (τηλ: 26340 28464-5, www.akti.gr), «Ξένιος» (τηλ: 26340-41111, www.xenios-katohora.gr) και «Venetiko Villas», στο χωριό Aνω Πλατανίτης (τηλ: 6936484171, www.venetikovillas.gr).

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ