Φθινοπωρινές αποδράσεις σε πανέμορφα μέρη της Ελλάδας

monembasia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μπορεί αυτό το Σαββατοκύριακο οι εκλογές να μην σας αφήνουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων, το φθινόπωρο, όμως, έχει το μεγάλο ατού ότι ο καιρός είναι ακόμα καλός για εξορμήσεις κι ότι τα μπάνια δεν αποκλείονται!

Το φθινόπωρο ο καιρός δροσίζει, ο τουρισμός μειώνεται κατά πολύ σε σχέση με το καλοκαίρι (που σημαίνει ότι η πολυκοσμία αποτελεί παρελθόν) και η διάθεση για αποδράσεις υπάρχει ακόμη ζωντανή, μέχρι να έρθει ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες που μας «πετούν» στον καναπέ μαζί με μια κουβέρτα. Απολαύστε τα χρώματα της εποχής σε 4 υπέροχα μέρη της Ελλάδας και καλού-κακού, πάρτε μαζί σας και το μαγιό.

Μονεμβασιά
Στα περίπου 320 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στο Νομό Λακωνίας, η Μονεμβασιά αποτελεί ιδανικό προορισμό ειδικά για όσους γνώρισαν τον έρωτά τους μέσα στο καλοκαίρι και ψάχνουν αφορμή για μια ακόμη ρομαντική απόδραση, με φθινοπωρινή χροιά αυτή τη φορά. Εκεί σας περιμένει μια καστροπολιτεία, όπου μπορείτε να «κλειστείτε» για 2 μέρες και να σουλατσάρετε σε πέτρινα σοκάκια, να ξαποστάσετε στα σκαλάκια, να περάσετε από παραμυθένια σπίτια και να εξερευνήσετε τους πολιτισμούς (βυζαντινός, οθωμανικός, ενετικός και ελληνικός) που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους παντού. Ανηφορίστε προς την ολάνθιστη Άνω Πόλη και φτάστε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας στο ψηλότερο σημείο με υπέροχη θέα, επισκεφτείτε το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, περάστε από την κεντρική πλατεία και το Ναό του Ελκόμενου Χριστού, μια εκκλησία που αποτελεί σύμβολο και, αν θελήσετε να μεταφέρετε τον έρωτά σας στη θάλασσα, το κοντινό Πορτέλο σάς δίνει μια εύκολη λύση. Αλλιώς κινηθείτε στην κοντινή περιοχή, στην παραλία Κάκαβος με φόντο το κάστρο και στη μικρή παραλία της Κούρκουλας, που θυμίζει φυσική πισίνα.

Ζαγορά
Το Πήλιο αποτελεί έναν προορισμό παντός καιρού, ο οποίος μπορεί να απεικονίσει με τον καλύτερο τρόπο την εκάστοτε εποχή και να ικανοποιήσει την επιθυμία σας τόσο για ορεινό τοπίο και πράσινο, όσο και για θάλασσα. Τα χωριά του ξεπερνούν τα 20, με το καθένα να έχει τη δική του ομορφιά, αναλόγως με το πού βρίσκεται. Στη Ζαγορά, που απέχει 47 χιλιόμετρα από το Βόλο, θα χορτάσετε παραδοσιακό άρωμα, αρχοντικά, πλατάνια, τρεχούμενο νερό και φυσικά θα χαλαρώσετε στην κεντρική πλατεία, με τα παραδοσιακά καφενεία, ενώ θα απολαύσετε τοπικές γεύσεις και αρώματα, σε ένα φθινοπωρινό τοπίο. Κι αν ο καιρός το επιτρέπει, βάλτε πρώτη για τα κοντινά στη Ζαγορά παραθαλάσσια μέρη του Πηλίου, στις παραλίες του Χορευτού, των Αγίων Σαράντα, του Οβρυού και της Ελίτσας.

Λίμνη Πλαστήρα
Πολλοί την έχουν συνδέσει με χειμώνα, η λίμνη Πλαστήρα, όμως, είναι το κατάλληλο μέρος για να απολαύσετε φύση που διαφέρει πολύ από τα συνηθισμένα. Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας και αποτελεί ένα μέρος που θα μπορέσει να γεμίσει στο φουλ ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο με δραστηριότητες. Καταρχάς, η περιπλάνηση στα υπέροχα χωριά θα σας μαγέψει (εκ των οποίων σας συστήνουμε το Νεοχώρι για διαμονή, μιας και έχει την καλύτερη θέα), με το Κρυονέρι, τα Καλύβια Πεζούλας, το Μορφοβούνι, την Καστανιά, το Λαμπερό, να φανερώνει το καθένα το δικό του χαρακτήρα. Πέραν, όμως, της βόλτας σας στα χωριά, η λίμνη Πλαστήρα ενδείκνυται και για πλήθος δραστηριοτήτων, αφού οι περισσότερες περιοχές της λίμνης είναι ιδανικές για ιππασία, ποδηλασία, πεζοπορία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και αναρρίχησης, αλλά και κολύμβησης (μάθετε περισσότερα εδώ). Το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο δεν θα βαρεθείτε ούτε λεπτό, αλλά θα γυρίσετε και χορτάτοι με τις πλούσιες γεύσεις της περιοχής, όπου οι χωριάτικες πίτες, το πρασοσέλινο, οι ψητές πέστροφες και το χωριάτικο λουκάνικο θα σας κλέψουν την… καρδιά. 

Πάρος
Ναι, καλά διαβάσατε. Η Πάρος είναι από τα νησιά που διατηρεί ζωή και το Σεπτέμβριο και αν έχετε ζήσει ποτέ την κοσμοπλημμύρα του Αυγούστου, θα έχετε καταλάβει ότι είναι πιο απολαυστική όταν φιλοξενεί λίγο και καλό κόσμο, που ξέρει να εκτιμά τις πραγματικές ομορφιές της. Η Νάουσα θα παραμείνει το ορμητήριό σας, το οποίο πλέον θα είναι ήσυχο και απαλλαγμένο από τον πολύ κόσμο και την οχλαγωγία, ενώ είναι μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσετε τα πανέμορφα χωριά της, όπως τη Μάρπησσα με τα σπίτια 16ου και 17ου αιώνα, το γραφικό χωριό του Δρυού νότια της Παροικιάς που όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο έχει αρκετό πράσινο, την Αγκαιριά που προσφέρεται για πεζοπορία, τον Πρόδρομο με το 1000 ετών μονοπάτι με τις μαρμάρινες πλάκες που τον συνδέει με τις Λεύκες στο κέντρο του νησιού κ.ά. Κι αν η θερμοκρασία παραμένει φιλική για…μακροβούτια, οι Κολυμπήθρες, το Μοναστήρι, η Χρυσή Ακτή και η Σάντα Μαρία σας περιμένουν.