Νέα αρχαιολογικά ευρήματα κοντά στο Stonehenge

stonehenge Diego Delso
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Οι αρχαιολόγοι έκαναν νέες ανακαλύψεις κοντά σε ένα από τα πιο διάσημα προϊστορικά μνημεία του κόσμου.

Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα αγγλικών γνωρίσαμε όλοι το Stonehenge, ένα προϊστορικό μνημείο στο Έιμσμπερι (Amesbury) της Αγγλίας, το οποίο, μάλιστα, είναι από τα πιο διάσημα του κόσμου. Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι, όμως, φαίνεται πως ανακάλυψαν νέα κρυμμένα ερείπια ενός άλλου τεράστιου, πέτρινου προϊστορικού μνημείου. Μόλις 3 χιλιόμετρα από το Stonehenge, περίπου 1 μέτρο κάτω από τα Durrington Walls, βρέθηκαν ίχνη 90 όρθιων μονόλιθων, με τα πετρώματα να εκτιμώνται πως έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 4,5 χιλιάδων χρόνων.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως κάποια από αυτά αρχικά μπορεί να έφταναν και τα 4,5 μέτρα ύψος και φαίνεται πως σχημάτιζαν μέρος μιας αρένας σε σχήμα C.

Τα νέα αυτά ευρήματα φανερώνουν μια εντελώς απρόσμενη φάση αρχιτεκτονικής, σε ένα από τα μεγαλύτερα τελετουργικά μνημεία της προϊστορικής Ευρώπης. Λόγω του μεγέθους τους, οι νέες ανακαλύψεις αποκαλούνται Superhenge και αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί «θησαυροί» χιλιάδων χρόνων που μας περιμένουν θαμμένοι στη γη.

Δείτε τα νέα ευρήματα κάνοντας κλικ στο βίντεο στο youtube εδώ.