Στην 34η θέση η Ελλάδα ανάμεσα στις κοινωνικά προοδευτικές χώρες

koinonia-allileggui
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Κάποιοι εκεί έξω πιστεύουν ότι το ΑΕΠ δεν είναι ο σωστός δείκτης να κρίνουμε μια χώρα, αλλά ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου της (Social Progress Index).

Αναλυτές, δημοσιογράφοι και μεγάλα μυαλά συζητούν συνεχώς για το ΑΕΠ της κάθε χώρας, ειδικά τα χρόνια της κρίσης, μετρώντας ουσιαστικά την αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγει μια χώρα κάθε χρόνο, προκειμένου να κρίνουν την επιτυχία της. Υπάρχει, όμως, ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, καθώς το ΑΕΠ μετράει μόνο την οικονομική απόδοση μιας χώρας και δεν κοιτά καθόλου την ευτυχία ή την ευημερία των πολιτών.

Για παράδειγμα, αν οι 100 πιο πλούσιοι μιας χώρας γίνουν ακόμα πλουσιότεροι, το ΑΕΠ θα ανέβει, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όμως, θα συνεχίσει να έχει κακό βιοτικό επίπεδο. Κάπου εδώ μπαίνει ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου, τον οποίο λάνσαρε η ομάδα του Social Progress Imperative το 2014, με σκοπό να καθορίσει τι σημαίνει να είναι μια κοινωνία «καλή» σύμφωνα με 3 παραμέτρους: Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες (τροφή, νερό, στέγη, ασφάλεια), Θεμέλια Ευημερίας (βασική εκπαίδευση, πληροφορία, υγεία και βιώσιμο περιβάλλον και Ευκαιρίες (ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία επιλογών, πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση, απαλλαγή από διακρίσεις).

Με βάση όλα τα παραπάνω, αξιολογήθηκαν δεδομένα από πλήθος διεθνών πηγών προκειμένου να γίνει εκτίμηση σε 133 χώρες και να αναδειχθούν οι πιο κοινωνικά προοδευτικές.

Ανάμεσα στις 68 πιο κοινωνικά προοδευτικές χώρες βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία φιγουράρει στη θέση 34, σκοράροντας 74,03 στο SPI. Στην πρώτη θέση της λίστας για το 2015, η οποία δεν διαφέρει πολύ από αυτή του 2014, αφού το SPI δεν μεταβάλλεται τόσο εύκολα όσο το ΑΕΠ, βρίσκεται η Νορβηγία με 88,36. Η τριάδα ολοκληρώνεται με τη Σουηδία (88,06) στη δεύτερη και την Ελβετία (87,97) στην τρίτη θέση και ακολουθούν η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστραλία.

Σε παρόμοια κλίμακα με την Ελλάδα βρίσκουμε τη Λετονία, τη Λιθουανία και τον Μαυρίκιο, ενώ στις τελευταίες θέσεις συναντάμε τη Λευκορωσία, την Τυνησία και το Ελ Σαλβαδόρ.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.socialprogressimperative.org/data/spi