Ποιο είναι το πιο βρόμικο μέρος ενός αεροπλάνου;

aeroplano-kathisma-diskos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Αν το μυαλό σας πήγε στις τουαλέτες… ξανασκεφτείτε το!

Κι όμως, το πιο βρόμικο μέρος του αεροπλάνου βρίσκεται μπροστά στα πόδια σας και είναι ο δίσκος που ακουμπάτε το φαγητό σας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το αποτέλεσμα βρέθηκε μετά από μέτρηση των μικροβίων ανά τετραγωνική ίντσα σε διαφορετικές επιφάνειες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα και σύμφωνα με αυτό, οι δίσκοι που βρίσκονται σε κάθε κάθισμα παρουσιάζουν 20 φορές περισσότερα βακτήρια από την… τουαλέτα του αεροσκάφους.

Το travelmath.com έστειλε έναν μικροβιολόγο να πάρει δείγματα από 5 διαφορετικά αεροδρόμια και 4 πτήσεις και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε αυτούς τους δίσκους εντοπίζονται 2.155 μονάδες μικροβίων που σχηματίζουν αποικία ανά τετραγωνική ίντσα. Στα κουμπιά των μηχανημάτων νερού στα αεροδρόμια, ο αριθμός μειωνόταν στις 1240 μονάδες μικροβίων, ενώ το επόμενο πιο βρόμικο σημείο είναι το κουμπί του εξαερισμού πάνω από το κάθισμά σας, με 285. Το κουμπί της ζώνης βρέθηκε με 230 μονάδες μικροβίων, ενώ οι κλειδαριές της τουαλέτας των αεροδρομίων ήταν σχετικά καθαρές με 70 μονάδες ανά τετραγωνική ίντσα.

Στην έρευνα δεν αναφέρονται ποιες πτήσεις και αεροδρόμια εξετάστηκαν και τα 26 δείγματα, όμως, βγήκαν αρνητικά για βακτήρια όπως E.Coli.

Κι αν θέλετε να καταλάβετε καλύτερα για τι επίπεδα μιλάμε, σκεφτείτε ότι στον πάγκο της κουζίνας σας τα μικρόβια ανιχνεύονται στα 361 με το ίδιο σύστημα, στο κάθισμα της τουαλέτας 172 και στο κινητό 27.

Η έρευνα δείχνει την ανάγκη για καλύτερο καθαρισμό στις επιφάνειες αυτές, συμπεριλαμβανομένων και των δίσκων όπου ο κόσμος τρώει και ενδεχομένως την αναγκαιότητα να δίνεται περισσότερος χρόνος στο προσωπικό καμπίνας για τον καθαρισμό.