Νέα Υόρκη: 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο «Μεγάλο Μήλο»

nea-yorki
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Για πολλούς αποτελεί ταξίδι-όνειρο ζωής, με λίγη αποταμίευση και οργάνωση, όμως, δεν είναι και τόσο άπιαστο. Κι αν το καταφέρετε, έχετε πολλά να δείτε στην πόλη που «δεν κοιμάται ποτέ».

Όταν πραγματοποιούμε τόσο μακρινά ταξίδια, ξέρουμε πως είναι η μοναδική μας ευκαιρία να κάνουμε και να δούμε πράγματα που δεν θα έχουμε ξανά την ευκαιρία στη ζωή μας. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε για εσάς 10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε στη Νέα Υόρκη σε ένα επερχόμενο ταξίδι σας προς τα εκεί, έτσι ώστε να μη χάσετε τίποτα σημαντικό.

Βολτάρετε στο Central Park
Το έχετε δει σε όλες τις ταινίες και σειρές που διαδραματίζονται στη Νέα Υόρκη, κάτι που το κατατάσσει αυτόματα στα πιο διάσημα πάρκα του κόσμου, ενώ είναι και το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο (3,41 km²) στη διοικητική περιφέρεια του Μανχάταν. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι και όπως είναι φυσικό, είναι το πιο πολυσύχναστο πάρκο των Η.Π.Α. Ο καλύτερος τρόπος για να το γυρίσετε όλο είναι με ποδήλατο, ξεκινώντας πολύ πρωί μόνος σας ή με διάφορα bike tours που ξεκινούν γύρω στις 9. Μερικά από αυτά που θα δείτε στο πάρκο είναι τεχνητές λίμνες, μονοπάτια πεζοπορίας, πίστες για πατινάζ, ζωολογικό κήπο, καταφύγιο άγριας ζωής, ανοιχτό θεατρικό χώρο, μεγάλες περιοχές με γρασίδι για σπορ ή ξεκούραση, καθώς και παιδικές χαρές, ενώ το πιο φωτογραφημένο σημείο του είναι η γέφυρα Bow Bridge.

Περπατήστε στο West Village
Η γειτονιά αυτή με τους πλακόστρωτους δρόμους και τα δέντρα έχει παραμείνει αλώβητη από τον 19ο αιώνα και παρ’ όλο που θα χρειαστείτε χάρτη για να τη γυρίσετε αξίζει τον κόπο, γιατί είναι από τις λίγες περιοχές του Μανχάταν που ξεφεύγουν από την καθιερωμένη δομή. Στα highlights της περιοχής είναι το Jefferson Market Courthouse, πρώην κέντρο πειθαρχίας όπου κάποτε κρατήθηκε και η Mae West, τα μαγαζιά της Bleecker St και Commerce St. (του πιο όμορφου τετραγώνου της Νέας Υόρκης), ενώ οι fan του Sex and the City πρέπει να ξέρουν ότι η πρόσοψη του σπιτιού της Carrie Bradshaw βρίσκεται στην πραγματικότητα στο West Village, παρ’ όλο που η ίδια υποτίθεται ότι μένει στην Upper East Side.

Παρακολουθήστε ταινία στο Film Forum
Αν αγαπάτε τον κινηματογράφο, πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε από το Film Forum έναν μη κερδοσκοπικό κινηματογράφο στη West Houston St., που από το 1970 αποτελεί ένα εναλλακτικό μέρος προβολών ανεξάρτητων ταινιών, όπου θα δείτε ταινίες που δεν φαντάζεστε. Οι προβολές ποικίλλουν από παλιές ταινίες, ξένο κινηματογράφο, ντοκιμαντέρ κ.ο.κ. και οι επιλογές δεν μπορούν παρά να ενθουσιάσουν όλους τους σινεφίλ εκεί έξω.

Ανεβείτε στο Empire State Building
Αν θέλετε να επισκεφτείτε ένα άκρως τουριστικό αξιοθέατο, τότε το Empire State Building δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα σας. Η αρχιτεκτονική του ανταγωνίζεται τη γειτονική του κτιρίου της Chrysler, ενώ πρόκειται για το πιο ψηλό κτίριο της Νέας Υόρκης. Η θέα από τον 86ο όροφο είναι πραγματικά εξωπραγματική, αλλά επειδή σίγουρα δεν θα είστε οι μόνοι που αποφασίσατε να το επισκεφτείτε, ετοιμαστείτε να περιμένετε στην ουρά. Η καλύτερη ώρα για να πάτε είναι στις 8.30 το πρωί ή στο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, ενώ το εισιτήριο κοστίζει 32 δολάρια (ή 65 δολάρια αν θέλετε να προσπεράσετε τις ουρές).

Φάτε πίτσα στην πιτσαρία Grimaldi
Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης τσακώνονται συνεχώς για την καλύτερη πίτσα, με τις πιτσαρίες Di Fara, John και Lombardi να βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες. Αν, όμως, δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, η πιτσαρία Grimaldi είναι η καλύτερή σας επιλογή. Οι πίτσες της ψήνονται σε φούρνο με κάρβουνο και βρίσκεται στη σκιά της γέφυρας του Μπρούκλιν. Εκεί, εκτός από καλό φαγητό θα απολαύσετε και μια ξεχωριστή θέα του Μανχάταν από ένα από τα πιο παλιά και γραφικά μέρη του Μπρούκλιν. Συν τοις άλλοις, στο jukebox του μαγαζιού θα βρείτε δεκάδες κλασικά του Σινάτρα, ενώ οι φήμες θέλουν την εν λόγω πιτσαρία, να του στέλνει πίτσα στο Λας Βέγκας.

Little Branch fb page
Πιείτε κοκτέιλ στο Little Branch
Πρόκειται για ένα κοκτέιλ lounge, ιδανικό για ραντεβού, αλλά και για όσους δίνουν σημασία στο ποτό που θα πιούν. Οι bartender του λατρεύουν να κάνουν μίξεις και πειραματισμούς φτιάχνοντας υπέροχα κοκτέιλ, ενώ δεν λείπουν και τα live jazz από το πρόγραμμα, για μια κλασική νεοϋορκέζικη βραδινή έξοδο.

Επισκεφτείτε το P.S.1 Contemporary Art Center
Το MoMA είναι σίγουρα η «Μέκκα» της μοντέρνας τέχνης και ένα μουσείο που όλοι επισκέπτονται σε ένα ταξίδι τους στη Νέα Υόρκη. Μην παραλείψετε, όμως, να περάσετε και από το «αδερφάκι» του, το P.S.1 Contemporary Art Center, προκειμένου να δείτε και να γνωρίσετε τους βιρτουόζους του αύριο. Βρίσκεται στο Queens και οι εκθέσεις του περιλαμβάνουν μερικούς από τους πιο προκλητικούς καλλιτέχνες του κόσμου, ενώ εκεί πραγματοποιούνται πάρτι χορού το καλοκαίρι, τα Warm Up Sessions.

www.wikipedia.com / Ingfbruno
Κάντε βόλτα για ψώνια στο Bergdorf Goodman
Το Bergdorf Goodman είναι ένα πολυτελές, κεντρικό εμπορικό κέντρο της Νέας Υόρκης, όπου θα βρείτε όλους τους διάσημους οίκους. Το πιθανότερο είναι να δυσκολευτείτε οικονομικά να ψωνίσετε εκεί, αλλά και πάλι, μια βόλτα στα μαγαζιά αξίζει για να δείτε τις τάσεις από την… πηγή.

Παρακολουθήστε live στο Bowery Ballroom
Μετά τους φίλους του κινηματογράφου, η Νέα Υόρκη προβλέπει και για τους φίλους της μουσικής, με το Bowery Ballroom, ένα από τα καλύτερα spot της πόλης για ζωντανή μουσική. Με διάφορα acts από πλήθος καλλιτεχνών, το καλύτερο sound-system της πόλης και bar για το κατάλληλο warm-up, το Bowery Ballroom υπόσχεται μουσικές βραδιές που δεν πρέπει να χάσετε σε αυτό το ταξίδι.

Δείτε από κοντά το Άγαλμα της Ελευθερίας
Το άγαλμα-σύμβολο της Νέας Υόρκης εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, η οποία κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία της ανεξαρτησίας των Η.Π.Α., 4 Ιουλίου 1776 και βρίσκεται στο Λίμπερτυ Άιλαντ στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Το βάρος του φτάνει τους 228 τόνους και το ύψος του μαζί με τη βάση είναι 93 μέτρα. Στο εσωτερικό του υπάρχουν 168 σκαλιά που επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι, όπου υπάρχουν 25 παράθυρα.