Ανδρίτσαινα: η «πέτρινη» αρχόντισσα της Αρκαδίας

andritsaina-i-petrini-arxontissa-tis-arkadias-petrini-arxontissa-tis-arkadias

ΤΡΙΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται κοντά στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας της χώρας μας, με σημαντικές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα.

Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Πελοποννήσου, στη σκιά του Λύκειου όρους, περικυκλωμένη από απότομα φαράγγια και βουνοκορφές, δάση σκιερά και ορμητικά ποτάμια. Η ηρωική Ανδρίτσαινα με μακρά ιστορία που χάνεται στα αρχαία χρόνια, είναι σήμερα ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του Νομού Ηλείας, κοντά στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας, στην ορεινή ζώνη της Ολυμπίας και σε υψόμετρο 750 μέτρα ( http://bit.ly/nJ6oxD ).

Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, λόγω του υψηλού ποσοστού βροχοπτώσεων και από ορεινούς όγκους και ποτάμια. Η πόλη της Ανδρίτσαινας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική της, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τις βρύσες της.

Μέσα στην πόλη αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί 4000 περίπου εκθέματα από την κοινωνικοοικονομική ζωή της ευρύτερης ορεινής Ολυμπίας όπως εργαλεία, εξοπλισμούς παλαιών επαγγελμάτων καθώς και χειρόγραφα και πολεμικά κειμήλια των Ελλήνων Αγωνιστών της πρώτης νικηφόρας Μάχης του Αγώνα που έλαβε χώρα την 27/3/1821 στα στενά του Αγίου Αθανασίου. Επίσης, τη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη, με παλιά βιβλία και χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του '21 και με αντίγραφα των αετωμάτων του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη, να κοσμούν τους διαδρόμους της.

Η σύγχρονη Ανδρίτσαινα παρέχει όλες τις σύγχρονες τουριστικές ανέσεις, όπως παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν ντόπια αγνά προϊόντα, γραφικούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και ήπιας μορφής νυχτερινή διασκέδαση.

Για τους πιο δραστήριους και τους λάτρεις των σπορ, η Ανδρίτσαινα προσφέρεται για κανό, καγιάκ στο Ποταμό Λούσιο, πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας και στους καταρράκτες, ποδηλασία, διαδρομές 4x4 κ.ά..

Φωτογραφία: www.andritsena.gov.gr

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, τη Μονή Σεπετού, το γραφικό πέτρινο γεφύρι Θεισόας, το παλιό πέτρινο γεφύρι Τσεμπερούλας, τα πέτρινα εκκλησάκια και άλλα πολλά αξιοθέατα της περιοχής.

Εκδρομές και αξιοθέατα στη γύρω περιοχή

Τα αρκαδικά τοπία και αξιοθέατα γύρω από την Ανδρίτσαινα μας επιτρέπουν να πάρουμε μια… γεύση από την πλούσια ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα των Αθηνών Ικτίνου (420-410 π.Χ). Ο επονομαζόμενος και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» ναός, χτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα που έσωσε τους κατοίκους της Αρχαίας Φιγαλείας από την επιδημία πανούκλας που μάστιζε την περιοχή, την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου.

Η Αρχαία Φιγαλεία βρίσκεται νότια της Ανδρίτσαινας, 8 χιλ. από τον αρχαίο ναό και κατά την αρχαιότητα υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές αρκαδικές πόλεις. Θα δείτε το τείχος 4 χλμ., το οποίο περιέβαλε και προστάτευε τη, πόλη, αλλά και τους πύργους του.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Φιγαλεία, βρίσκεται το σπήλαιο Στόμιο, απ’ όπου περνούν τα νερά του ποταμού Τρίτωνα. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο αγριοπερίστερα, νυχτερίδες, βίδρες και σπάνια είδη ερπετών.

Φωτογραφία: www.andritsena.gov.gr

Η περιοχή Ανδρίτσαινας «στολίζεται» επίσης με δυο πανέμορφα μυθικά ποτάμια, τον Αλφειό και τη Νέδα, του μόνου ποταμού με θηλυκό όνομα. Χαρακτηριστικό των παρόχθιων τμημάτων τους είναι η ποικιλία οικοτόπων και η πλούσια χλωρίδα.

Το φαράγγι της Νέδας είναι μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους με ποικίλα βλάστηση, καταρράκτες, κατάφυτες πλαγιές, αλλά και με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα. Η κατάβαση σε αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και αποζημιώνει τους τολμηρούς, με το θέαμα ενός από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Ελλάδας, ύψους 50 μέτρων. Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται το εντυπωσιακό παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι Θεισόας.

Σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο της περιοχής, αποτελεί επίσης η Μονή Σεπετού, χτισμένη τον 11ο αιώνα μ.Χ. σε έναν απόκρημνο βράχο, ιερός χώρος για πολλούς χριστιανούς λόγω της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σεπετιώτισσας.

Πώς θα πάτε:

Η πρόσβαση προς τον Δήμο Ανδρίτσαινας γίνεται οδικώς. Απέχει από την Αθήνα 240 χλμ., από τον Πύργο 65χλμ., από την Πάτρα 150 χλμ. και από την Τρίπολη 80 χλμ..

Φωτογραφία: www.andritsena.gov.gr

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην περιοχή, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα www.andritsena.gov.gr/Default.aspx?tabid=238 .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]