Γνωρίστε έξι όμορφα χωριά της Μεγάλης Βρετανίας

port-isaac
ΤΡΙΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Καταπράσινες εκτάσεις, pub, κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι και πιο χαλαρή ζωή είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τη βρετανική επαρχία και δεν θα μας πείραζε καθόλου να κάνουμε μια φθινοπωρινή βόλτα στα καλύτερα χωριά της.

Σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία εκτείνονται πλούσιες, πράσινες πεδιάδες, αγροικίες, ιστορικοί δρόμοι, ψαράδικα, μακριά από τα φώτα και το clubbing του Λονδίνου ή άλλων μεγάλων πόλεων. Ανοίξτε την ομπρέλα σας, φορέστε αδιάβροχο και πάμε να δούμε τα πιο όμορφα χωριά της βρετανικής επαρχίας, που μπορεί να διαφέρουν από τα οικεία μας ελληνικά, αλλά έχουν κι αυτά τη δική τους χάρη και προσωπικότητα.

Port Isaac, Αγγλία
Όταν έξω από ένα χωριό δημιουργείται ένα τεράστιο πάρκινγκ που ενθαρρύνει τους τουρίστες να το εξερευνήσουν με τα πόδια, τότε καταλαβαίνετε ότι σίγουρα θα πρόκειται για μια απείραχτη γη. Και στην περίπτωση του Port Isaac δεν θα πέσετε έξω. Οι στενοί δρόμοι του δεν σχεδιάστηκαν άλλωστε για αυτοκίνητα, αλλά για τους ψαράδες και το χωριό έχει μεγάλη ιστορία και αφοσίωση στους αστακούς και τα καβούρια. Για να καταλάβει κάποιος πλήρως την αγάπη των ντόπιων για τα θαλασσινά, πρέπει να περάσει οπωσδήποτε από το Nathan Outlaw’s Fish Kitchen, όπου οι ψαράδες υπαγορεύουν το μενού και τα πιάτα μαγειρεύονται κατά παραγγελία, μυρίζοντας –τι άλλο- θάλασσα.

Tyneham, Αγγλία
Στο Tyneham, στο νότιο Dorset της Αγλλίας, ο χρόνος μοιάζει να έχει «κολλήσει» στο 1943, όταν ο στρατός ζήτησε απ’ όλους να φύγουν, καθώς χρειαζόταν τους τριγύρω λόφους για εκπαίδευση. Τα περισσότερα Σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το χωριό είναι ανοιχτό στο κοινό και οι επισκέπτες μπορούν να βολτάρουν ανέμελα στον κεντρικό δρόμο, ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες πέτρινες αγροικίες, να εξερευνήσουν το παλιό σχολείο και την εκκλησία. Στην περιοχή υπάρχει και πλήθος άγριων λουλουδιών, που την μετατρέπουν πραγματικά σε παραμυθένια.

Staithes, Αγγλία
Το χωριό αυτό ήταν κάποτε το μεγαλύτερο λιμάνι στη βορειοανατολική ακτή. Σήμερα, όμως, είναι ένα πολύ πιο χαλαρό μέρος, με ακατάστατες αγροικίες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και μια μικρή παραλία, ιδανική για χαλάρωση και διασκέδαση. Ο Κάπτεν Κουκ πέρασε μερικά από τα πιο εποικοδομητικά του χρόνια εκεί, οπότε δεν γινόταν να μην υπάρχει μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν στον κεντρικό δρόμο.

Beddgelert, Ουαλία
Ακόμη κι αν στο βάθος δεν πρόβαλλε επιβλητικά το Snowdon, το μεγαλύτερο βουνό της Ουαλίας, σε υψόμετρο 1.085 μέτρα από τη θάλασσα, το Beddgelert θα παρέμενε το ίδιο γραφικό και πανέμορφο, με το καμπυλωτό γεφύρι του, τα δέντρα που βουτούν τα κλαδιά τους στο νερό του ποταμού και την υπέροχη φύση του. Είναι το ιδανικό μέρος για να κινείστε σε αργούς ρυθμούς, εξερευνώντας τις γκαλερί, τα μαγαζιά με ξύλινες κατασκευές, τα café και τα παγωτατζίδικα. Μην παραλείψετε να φάτε παγωτό από το Glaslyn Ices, το οποίο θεωρείται ότι φτιάχνει το καλύτερο σπιτικό παγωτό σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Plockton, Σκωτία
Ζεστά νερά, όμορφο τοπίο, ακόμη και φοίνικες βρίσκει κανείς στο ειδυλλιακό Plockton της Σκωτίας, στο οποίο όποιος ταξιδιώτης φτάσει, δεν θέλει να αποχωριστεί. Συνήθως, μια επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή για να απολαύσει κάποιος τις βόλτες στον κόλπο, τα όμορφα σπίτια και φυσικά τις ντόπιες γαρίδες και καραβίδες για τις οποίες φημίζεται η περιοχή.

Crail, Σκωτία
Το Crail είναι ένα από αυτά τα χωριά που σίγουρα μπορεί να κερδίζει τη «μάχη» ως το πιο χαριτωμένο, με τα πλακόστρωτα δρομάκια του, το λιμάνι-μινιατούρα του, τους λόφους κ.ο.κ. Όμορφα σπιτάκια, εξίσου όμορφα μαγαζάκια, όπως το Crail Harbour Tearoom που συνδυάζει γκαλερί και coffee shop και μαγική ατμόσφαιρα που σε κάνει να μην θες να επιστρέψεις ποτέ ξανά στη ζωή στην πόλη.