Απόδραση σε 4 πανέμορφες πόλεις της Ελλάδας

kastoria
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Όσο ο καιρός φθινοπωριάζει, τα νησιά δεν μας φαίνονται και τόσο δελεαστικά πια. Κάποιες όμορφες πόλεις της χώρας μας, όμως, βάζουν τα φθινοπωρινά τους και μας περιμένουν για τις επόμενες αποδράσεις μας.

Οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο καιρός δροσίζει, η διάθεσή μας για αποδράσεις, όμως, δεν λέει να μας εγκαταλείψει. Απλώς αλλάζουν οι προορισμοί, τα πλάνα και…τα περιεχόμενα της βαλίτσας. Ετοιμάστε, λοιπόν, το επόμενο ταξίδι σας σε μια από τις παρακάτω πόλεις, η κάθε μια με τις δικές της ομορφιές και τα δικά της, ξεχωριστά αξιοθέατα.

Καστοριά
Στο δυτικό άκρο της δυτικής Μακεδονίας, η Καστοριά είναι μια από τις πιο γραφικές και γοητευτικές πόλεις της Ελλάδας, με το υγρό στοιχείο να κυριαρχεί παντού χάρη στην ομώνυμη λίμνη της. Το παράξενο με αυτή την πόλη είναι ότι θα χάσετε τον προσανατολισμό σας, αφού ο τρόπος που είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, δημιουργεί στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται στα ίδια σημεία της πόλης, πάνω σε κάτι σαν… πλωτό νησί. Όπως είναι φυσικό, η λίμνη χαρίζει σε όλη την πόλη μοναδική φωτογένεια, ενώ οι ομορφιές της συνεχίζονται και στα επιβλητικά αρχοντικά της από τον 17ο και 18ο αιώνα, στις παλιές γειτονιές στο Ντολτσό και το Αποζάρι, στις όμορφες βυζαντινές εκκλησίες της (περισσότερες από 70), αλλά και στα βουνά Βίτσι και Γράμμο που την περικλείουν. Αν η απόδρασή σας είναι ρομαντική, η λίμνη και οι βόλτες γύρω από αυτή, σίγουρα θα σας χαρίσουν την αίσθηση που αναζητάτε. Διαφορετικά, μπορείτε να συνεχίσετε με αποδράσεις στα γύρω μέρη, όπως το Νεστόριο, το χωριό Νόστιμο, γνωστό για το απολιθωμένο δάσος του, το παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο λίγο πιο μακριά κ.ο.κ.

Καλαμπάκα
Με το θαύμα των Μετεώρων να αποτελεί το ατού της πόλης η οποία βρίσκεται στη σκιά τους, η Καλαμπάκα είναι η ιδανική επιλογή για να νιώσετε τη μαγεία ενός γεωλογικού τοπίου που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Οι τέσσερις τεράστιοι σκοτεινόχρωμοι βράχοι από ψαμμίτη, με μοναστήρια στις κορυφές τους, είναι σίγουρο ότι θα σας κόψουν την ανάσα και θα σας φέρουν κοντά σε ένα από τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ενώ η πόλη της Καλαμπάκας με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της γραφικής παλιάς συνοικίας δεν πάει πίσω από ομορφιά. Στην Καλαμπάκα θα βρείτε πλήθος από ταβέρνες, τσιπουράδικα και μαγαζιά και εκτός από τα Μετέωρα, αξίζει να επισκεφτείτε τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, το σπήλαιο της Θεόπετρας και το γραφικό χωριό Καστράκι στα 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

www.wikipedia.com
Τρίκαλα
Στα 328 χιλιόμετρα από την Αθήνα –αλλά μόλις 20 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα- βρίσκονται τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, μια πόλη που όταν φορέσει τα φθινοπωρινά της, αλλάζει πρόσωπο με τη φύση να μεταμορφώνεται. Στα Τρίκαλα, μπορεί οι ανέσεις μιας πόλης να μην λείπουν, η φύση, όμως, έχει σημαντικό ρόλο, με τα δέντρα και τον ποταμό Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού, να της χαρίζουν ιδιαίτερη ομορφιά. Αν είστε φαν του ποδηλάτου, τα Τρίκαλα θα γίνουν η αγαπημένη σας πόλη, καθώς είναι σχετικά επίπεδα, αλλά και οι λάτρεις του περιπάτου θα την αγαπήσετε, ειδικά μετά από μια βόλτα στην παλιά πόλη. Εκεί θα βρείτε τις συνοικίες Βαρούσι και Παλιά Μανάβικα με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς τους, όπου θα καταφέρτε να κάνετε ένα μίνι ταξίδι σε μια άλλη εποχή. Στα παλιά Μανάβικα, μάλιστα, θα βρείτε πλήθος από ταβέρνες και cafe-bar των Τρικάλων και μην παραλείψετε να τσεκάρετε το Φρούριο της Πόλης με το Ρολόι του στο λόφο του Προφήτη Ηλία, μαζί με μια καμπάνα βάρους 650 κιλών και να θαυμάσετε τη θέα της πόλης.

Μέτσοβο
Μια φθινοπωρινή βόλτα στο Μέτσοβο, σε υψόμετρο 1200 μέτρων δεν μπορεί να λείπει από τις γραφικές αποδράσεις σε όμορφες ελληνικές πόλεις, που τιμούν τις παραδόσεις. Γεμίστε τη βαλίτσα σας με πιο βαριά ρούχα και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στις πλαγιές της Πίνδου, όπου οι δρόμοι δίνουν τη θέση τους σε πλακόστρωτα δρομάκια, οι πολυκατοικίες σε πέτρινα σπίτια και το σκηνικό συμπληρώνεται από παραδοσιακές βρύσες, παραδοσιακές ενδυμασίες και βλάχικη γλώσσα, με την πόλη να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τη σκέψη. Βολτάρετε στον Αβερώφειο Κήπο, ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου, κάντε πεζοπορία σε μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, εξερευνήστε το σημαντικό βιότοπο της περιοχής, την Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, και περάστε οπωσδήποτε από το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου για να θαυμάσετε υφαντά, εικόνες, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά έπιπλα, φορεσιές και πλήθος άλλων εκθεμάτων που θα σας συστήσουν λίγο καλύτερα το πανέμορφο αυτό μέρος και την κουλτούρα του.