Tα 6 ιδανικά μέρη για να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας φέτος

boreio-selas-finlandia
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Αν ένας από τους ταξιδιωτικούς σας στόχους για φέτος είναι να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας και τα εξωπραγματικά χρώματά του, θα χρειαστεί να ξέρετε πού να ταξιδέψετε για να αυξήσετε την πιθανότητα να το δείτε.

Ίσως ένα από τα πιο μαγευτικά και φυσικά ουράνια φαινόμενα, το Βόρειο Σέλας (aurora borealis), παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει στα ουράνια στρώματα της ατμόσφαιρας, κυρίως στις πολικές περιοχές, προσφέροντας μια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Αιτία του φαινομένου είναι τα ηλεκτρόνια που «βομβαρδίζουν» τα υψηλά ατμοσφαιρικά στρώματα και προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο νότιο ημισφαίριο, γνωστό ως Νότιο Σέλας και όποιος καταφέρνει να το δει από κοντά, δεν μπορεί να κρατήσει εύκολα το στόμα του κλειστό μπροστά στις πράσινες, κόκκινες, κίτρινες και ιριδίζουσες αποχρώσεις που εμφανίζονται στον ουρανό.

Το ιδιαίτερο αυτό φυσικό… light show παρατηρείται κυρίως από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο τις ώρες κοντά στα μεσάνυχτα και στα παρακάτω μέρη οι πιθανότητες να το ζήσετε, να το απαθανατίσετε και να γεμίσετε το άλμπουμ των ταξιδιωτικών σας αναμνήσεων μεγαλώνουν σημαντικά.

Svalbard, Νορβηγία
Πιο ψηλά από το Svalvard δύσκολα θα μπορέσετε να πάτε. Είναι ένα νορβηγικό νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην 74η και την 81 παράλληλο στον αρκτικό κύκλο, όπου το Βόρειο Σέλας θα είναι ορατό από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο. Η πλειονότητα των τουριστών, βέβαια, επισκέπτεται το μέρος και για ένα άλλο ιδιαίτερο φαινόμενο, τις πολικές νύχτες. Από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το Svalbard δεν βλέπει ήλιο και το πιο φωτεινό που θα δείτε εκεί είναι ένα μπλε ημίφως –κάτι που ταυτόχρονα σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητές σας να δείτε το Βόρειο Σέλας. Αν, παρ’ όλ’ αυτά επισκεφτείτε το μέρος εκτός περιόδου, μπορεί να μη δείτε τα Βόρεια Φώτα, αλλά θα δείτε σίγουρα πολικές αρκούδες, τάρανδο και θαλάσσιο ίππο. Στο Svalbard Μπορείτε να φτάσετε με απευθείας πτήση από το Όσλο στο Longyearbyen, το κέντρο του Svalbard.

Kakslauttanen, Φινλανδία
Στο Kakslauttanen Arctic Resort στη Φινλανδική Λαπωνία μπορείτε να απολαύσετε το θέαμα από την άνεση του δικού σας… γυάλινου ιγκλού και να μείνετε σε παραδοσιακό, ξύλινο καταφύγιο, με σάουνα και ανοιχτή φωτιά. Κι αν η aurora borealis δεν σας κάνει τη χάρη να εμφανιστεί, έχετε την εναλλακτική να παίξετε με το χιόνι με διάφορες δραστηριότητες, όπως σαφάρι με ταράνδους, σκι, εξερεύνηση του Εθνικού Πάρκου Urho κ.ά. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο στο Kakslauttanen βρίσκεται μισή ώρα μακριά, στο Ivalo, όπου υπάρχουν πτήσεις από Αθήνα με στάσεις σε Παρίσι και Ελσίνκι.

Jukkasjärvi, Σουηδία
Το χωριό Jukkasjärvi στην περιοχή Kiruna της Σουηδίας είναι το μέρος όπου άνοιξε το πρώτο ice hotel της χώρας. Εκεί οργανώνονται βραδινές πτήσεις για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, ενώ σε επίπεδο… εδάφους μπορείτε να επισκεφτείτε το Esrange Space Center, και να μείνετε έκθαμβοι κάτω από τα αστέρια του σουηδικού ουρανού, ακόμα κι αν η Aurora δεν είναι ορατή. Για ένα πιο οικονομικό ταξίδι, υπάρχουν αρκετές φθηνότερες επιλογές να μείνετε στην Kiruna από ένα ice hotel, όπου μπορείτε και πάλι να δείτε τα φώτα και να διασκεδάσετε με χειμερινές δραστηριότητες. Επειδή το βόρειο μέρος της Σουηδίας είναι αρκετά απομονωμένο, θα χρειαστεί να πετάξετε ως τη Στοκχόλμη κι από εκεί να πάτε αεροπορικώς, με το τρένο ή με αυτοκίνητο στην Kiruna.

Reykjavik, Ισλανδία
Ένα από τα πιο γνωστά και με εύκολη πρόσβαση μέρη για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας είναι το Reykjavik το οποίο, μάλιστα, συγκεντρώνει αρκετό κόσμο κάθε χρόνο λόγω του φαινομένου (τον Ιανουάριο του 2015, για παράδειγμα, οι Βρετανοί που κατευθύνθηκαν προς τα εκεί, ξεπέρασαν τις 9 χιλιάδες). Εκτός από την Aurora, υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα να κάνετε στην Ισλανδία, όπως σκι, snowmobiling, μπάνιο στη Γαλάζια Λίμνη, η οποία παραμένει ζεστή όλο το χρόνο και βόλτα στις τοποθεσίες που γυρίστηκε το Game of Thrones. Σας προειδοποιούμε, πάντως, ότι διαμονή μπορεί να μην είναι και τόσο οικονομική στην πόλη αυτή την περίοδο, αν δεν βρείτε κάποια προσφορά από νωρίς. Το καλό είναι ότι έχετε καιρό να ψάξετε μέχρι την άνοιξη, ενώ μια ακόμη εναλλακτική είναι να πετάξετε από το Reykjavik στη Γροιλανδία, όπου το φαινόμενο είναι ορατό μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Βόρειος Καναδάς
Μια από τις πιο μακρινές επιλογές και με το μεγαλύτερο κόστος, ο Καναδάς, ενδείκνυται καθώς η Aurora Oval καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των επαρχιών του Yukon, της Βρετανικής Κολομβίας, του βόρειου Saskatchewan, του Newfoundland και της Nova Scotia. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, η πιθανότητα να δείτε το Βόρειο Σέλας εδώ είναι μεγάλη κι αφού το απολαύσετε, μπορείτε να γεμίσετε τις υπόλοιπες διακοπές σας με σκι και διάφορες χειμερινές δραστηριότητες. Στο χάρτη εδώ μπορείτε, μάλιστα, να βρείτε και τις κατάλληλες τοποθεσίες, για καλύτερη θέαση.

Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ακτή Caithness στο βόρειο μέρος της Σκωτίας ήταν ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη για να δει κάποιος τα Βόρεια Φώτα, κάτι που βάζει και τη Σκωτία στο «παιχνίδι». Διαθέτει, μάλιστα, πολύ λίγα μέρη με σκοτεινό ουρανό σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος, όποτε είναι εύκολο να κινηθεί κάποιος εκεί προκειμένου να δει το φαινόμενο. Αν βρεθείτε σε αυτά τα μέρη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Εθνικό Πάρκο Cairngorms για χειμερινές περιπέτειες κι όσο για την πρόσβαση, μπορείτε να πάτε αεροπορικώς μέχρι Εδιμβούργο ή Γλασκόβη κι έπειτα να πάρετε το τρένο για το Aviemore ή να πετάξετε για το Inverness ακόμα πιο βόρεια.