Φθινοπωρινή βόλτα στη γραφική Λίμνη Ευβοίας

fthinoporini-bolta-sti-grafiki-limni-euboias

Φωτογραφία: www.evia-guide.gr

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Οι ομορφιές της Εύβοιας είναι ανεξάντλητες και η γεωγραφική της θέση -σχεδόν στη μέση της Ελλάδας- την κάνει ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Το click@Life «ταξιδεύει» στη γραφική κωμόπολη Λίμνη και σας καλεί σε μια απόδραση που τα έχει όλα.

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για εκδρομές. Πριν ακόμη πιάσουν τα… μεγάλα κρύα και μετά τη συχνά αποπνικτική καλοκαιρινή ζέστη, οι αποδράσεις σε κοντινές περιοχές είναι must, ιδιαίτερα όταν αυτές οι περιοχές συνδυάζουν πυκνά δάση με κρυστάλλινες παραλίες, ηρεμία και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, φυσικές ομορφιές και τοπικές γεύσεις.

Η βόρεια Εύβοια είναι μια από αυτές τις περιοχές, πολύ κοντά στην Αθήνα και με επιλογές που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Στη μέση σχεδόν του βορείου Ευβοϊκού κόλπου, στις δυτικές ακτές της βόρειας Εύβοιας και στην απόληξη του μικρού και απόκρημνου βουνού Καντήλι, βρίσκεται η γραφική κωμόπολη Λίμνη ( http://bit.ly/Limni_Evoias ), χτισμένη αμφιθεατρικά, «αγναντεύοντας» τη γαλήνια θάλασσα. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά μέρη της βόρειας Εύβοιας, με στενά δρομάκια και παραδοσιακά σπίτια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με κεραμοσκεπές και υπέροχες αυλές στολισμένες με λουλούδια και λεμονιές και με ένα μικρό φυσικό λιμάνι με έναν παραλιακό δρόμο που προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες, όλες τις ώρες της ημέρας.

Η Λίμνη βρίσκεται περίπου 80 χλμ. από τη Χαλκίδα. Είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Ελυμνίων, που συνδυάζει το απόλυτο γαλάζιο του Ευβοϊκού κόλπου με την πλούσια βλάστηση και το μοναδικό πράσινο του γύρω τοπίου.

Επισκεφτείτε το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της πόλης για να ενημερωθείτε για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, μέσα από αρχαία έγγραφα της πόλης και άλλα ευρήματα. Στο δυτικό άκρο της προκυμαίας, θα δείτε ένα στενό πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί στο ασκητήριο του Οσίου Χριστόδουλου αλλά και στον ναό του. Πολύ κοντά στον βράχο, στη σπηλιά που ασκήτευε ο Άγιος, βρίσκεται ένα όμορφο πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο ήταν το παλιό σφαγείο της Λίμνης και τώρα φιλοξενεί την Λέσχη των Ναυτοπροσκόπων. Μην παραλείψετε να περάσετε και από το μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής «Παναγίτσας», το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε ερείπια προγενέστερης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής σε μία μικρή πλατεία στο εσωτερικό της Λίμνης.

Φωτογραφία: www.evia-guide.gr

Η Λίμνη τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, διαθέτοντας όλες τις ανέσεις για τον επισκέπτη, όπως καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια , αλλά και πολλές ταβέρνες με μεζέδες και φρέσκο ψάρι.

Επίσης στην περιοχή διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις την καλοκαιρινή περίοδο, τα επονομαζόμενα «Ελύμνια», φιλοξενούν παρουσιάσεις βιβλίων, χορευτικές εκδηλώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.

Κοντινές εκδρομές

Φωτογραφία: www.evia-guide.gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Λίμνη σαν ορμητήριο για διάφορες εκδρομές στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας.

Επισκεφτείτε το κοντινό γραφικό χωριό Δρυμώνα, πολύ κοντά στη Μονή του Οσίου Δαυίδ, που πήρε το όνομά του πιθανόν από το πυκνό δάσος δρυών (βαλανιδιών) που το περιβάλλει ή από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή κατά την διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών.

Κοντά στο Δρυμώνα, σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο, θα δείτε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες που κατά την διάρκεια του χειμώνα δε διαφέρουν από ορμητικό ποτάμι και το καλοκαίρι τα νερά είναι τόσο καθαρά που αρκετοί τουρίστες αλλά και ντόπιοι τα απολαμβάνουν κολυμπώντας.

Περίπου 20 χλμ. μακριά από τι Λίμνη, κατευθυνόμενοι προς τη μεριά του Αιγαίου, θα βρείτε το όμορφο χωριό Αγία Άννα που είναι αμφιθεατρικά κτισμένο σε υψόμετρο 300μ. με θέα τη θάλασσα και την παραλία Αγκάλη.

Από την Αγία Άννα ο δρόμος οδηγεί, μετά από 3 χλμ. σε ένα σημείο απ’ όπου ξεκινά χωματόδρομος για το φαράγγι του Νηλέα. Το μονοπάτι έχει ειδική σήμανση ενώ η θέα και οι φυσικές ομορφιές της διαδρομής, είναι εκπληκτικές.

Φωτογραφία: www.evia-guide.gr

Περίπου 8 χλμ. νότια της Λίμνης, βρίσκεται η μονή Γαλατάκη που κτίστηκε τον 8ο ή κατά άλλους τον 7ο αιώνα (θεωρείται η παλιότερη μονή της Εύβοιας) πιθανόν πάνω σε αρχαίο ναό του θεού Ποσειδώνα. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών και βρίσκεται σε μία μαγευτική τοποθεσία 200 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα.

Πώς θα πάτε:

Οδικώς, από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, μέσω Χαλκίδας.

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα www.evia-guide.gr για την παροχή των φωτογραφιών και πληροφοριακού υλικού.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]