Η KLM έκλεισε τα 96 και κυκλοφόρησε τη νέα Delftware μινιατούρα της

miniatoura-klm
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Η αεροπορική εταιρεία KLM Royal Dutch Airlines γιόρτασε την 96η επέτειο στις 6 Οκτωβρίου και, ακολουθώντας την παράδοση, κυκλοφόρησε τη νέα Delftware μινιατούρα της. Αυτή τη χρονιά, το κτήριο που επιλέχθηκε ήταν το Hamel House στο Gorinchem.

Οι μινιατούρες Delftware της KLM

Τα κτήρια–μινιατούρες προσφέρονται σαν δώρα στους επιβάτες που ταξιδεύουν στην World Business Class και αποτελούν ένα πολυπόθητο αντικείμενο συλλογής διεθνώς. Η KLM παρουσίασε τις μινιατούρες Delftware στα αεροσκάφη για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950, ενώ όλες οι μινιατούρες είναι αντίγραφα εξαιρετικών κτηρίων της Ολλανδίας. Ο αριθμός τους αντιπροσωπεύει την ηλικία της KLM, ενώ ένα νέο κτήριο προστίθεται στη συλλογή στις 7 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

To 96ο κομμάτι της συλλογής παρουσιάστηκε πανηγυρικά στο Gorinchem από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της KLM Pieter Elbers παρουσία των κ.κ. Piet IJssels, Πρόεδρο του Ιδρύματος Hamel και Jong-hyun Choe, Πρέσβη της Νότιας Κορέας -η KLM πετά προς τη Νότια Κορέα από το 1984 και πλέον εκτελεί καθημερινά δρομολόγια μεταξύ Άμστερνταμ και Σεούλ.

Ξέρετε για το Hamel House στο Gorinchem;

To Hamel House ανακατασκευάστηκε στη γενέτειρα του Hendrick Hamel. Το σπίτι αυτό ζωντανεύει την ιστορία του ήρωα των θαλασσών του Gorinchem και δεν είναι απλά ένα μουσείο, αλλά και ένα σημείο όπου ο Ολλανδικός πολιτισμός συναντά εκείνον της Νότιας Κορέας.

Ο Hendrick Hamel (Gorinchem, 1630-1692) ήταν ένας Ολλανδός ναυτικός. Το 1653 το πλοίο του, το «Sperwer», ναυάγησε στα ανοικτά των ακτών του νησιού της Κορέας Jeju. Οι επιζώντες δεν επιτρεπόταν να φύγουν από τη χώρα καθώς ο Κορεάτης βασιλιάς φοβόταν ότι πληροφορίες σχετικά με την Κορέα θα κυκλοφορούσαν στον υπόλοιπο κόσμο. Έπειτα από δεκατρία χρόνια, τελικά ο Hendrick Hamel κατόρθωσε να αποδράσει μαζί με επτά ακόμη συντρόφους του.

Ο Hamel κράτησε ένα λεπτομερές ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κορέα, το οποίο αποτέλεσε και τη μόνη πηγή πληροφόρησης σχετικά με την χώρα, εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Εξαιτίας των ιστοριών του η Κορέα έγινε γνωστή στην Ευρώπη και οι Κορεάτες εξακολουθούν να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό μέχρι σήμερα. Ο Hamel έγινε γνωστός στην Κορέα όπου και κέρδισε μεγάλο σεβασμό.

Πληροφορίες: www.klm.gr, 211180 9473.