Φθινοπωρινό ταξίδι στο εξωτερικό: 5 μέρη που κάνει ακόμα ζέστη

massalia-gallia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για ταξίδια στο εξωτερικό, αν δεν θέλετε να δυσκολευτείτε από το κρύο του χειμώνα και την καλοκαιρινή ζέστη. Δείτε σε ποια μέρη οι θερμοκρασίες είναι ακόμη «γλυκές» και ό,τι πρέπει για περιπλανήσεις.

Τα φύλλα πέφτουν, οι βροχές γίνονται πιο συχνές, η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει κι όλα μυρίζουν φθινόπωρο. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό φαντάζει παραμυθένιο, ειδικά αν ξέρατε τα μέρη που οι θερμοκρασίες ακόμη βρίσκονται σε καλά επίπεδα...

Μασσαλία, Γαλλία (μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου: 17 βαθμοί Κελσίου)
Με θερμοκρασίες ιδανικές για να βολτάρετε στην πόλη, η Μασσαλία είναι ό,τι πρέπει αυτή την περίοδο να πιείτε ένα απεριτίφ γλυκάνισου (τοπικό λικέρ αρωματισμένο με γλυκάνισο) στην ταράτσα ενός bar στο παλιό λιμάνι και να αγναντεύετε τα πολυτελή γιοτ να χτυπούν ελαφρά στο νερό. Αν σας ενδιαφέρει περισσότερο η κουλτούρα και ο πολιτισμός, τότε επισκεφτείτε το εξαιρετικό Museum of the Civilisations of Europe and the Mediterranean (Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου) που είναι καθημερινά ανοιχτό 10.00-19.00 και φιλοξενεί διάφορες ενδιαφέρουσες εκθέσεις, από την γέννηση της γεωργίας μέχρι την εξέγερση στην Τυνησία. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε θαλασσινά, να επισκεφτείτε την πιο παλιά γειτονιά της πόλης Le Panier, αλλά και την πιο χίπστερ περιοχή “Cours Ju” και να περάσετε μια βόλτα από την Αγορά Le Marché des Capucins, για θαλασσινά, μπαχαρικά, υφάσματα κ.λπ.

Σεβίλλη, Ισπανία (μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου: 20 βαθμοί Κελσίου)
Ένα από τα κέντρα του φλαμένκο, η Σεβίλλη θα σας ξεσηκώσει με αυτό τον παθιασμένο χορό, ο οποίος προέρχεται από τη νότια Ισπανία και χρονολογείται τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό τον αινιγματικό χορό, μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Flamenco, όπου μπορείτε να δείτε και από κοντά σόου. Στην εξερεύνηση της πόλης προσθέστε και την βόλτα στην παλιά πόλη, την επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Santa María, τη θέα από τη Giralda, το καμπαναριό του ναού, τη διάσημη πλατεία Plaza de España, αλλά και το Alcázar, ένα σύμπλεγμα παλατιών με εκπληκτικούς κήπους, που σήμερα χρησιμοποιείται για να φιλοξενεί τη βασιλική οικογένεια. Και φυσικά, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τάπας!

Μαρακές, Μαρόκο (μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου: 21 βαθμοί Κελσίου)
Το φθινόπωρο και ειδικά ο Οκτώβριος είναι η ιδανική εποχή για ένα ταξίδι στο Μαρακές στο νοτιοδυτικό Μαρόκο, όπου η μέση θερμοκρασία είναι ιδανική σε σχέση με τους 38 βαθμούς του καλοκαιριού και τους 6 βαθμούς του Ιανουαρίου. Μείνετε σε ένα παραδοσιακό μαροκινό riad με αυλή και κήπο, από τα εκατοντάδες που θα βρείτε στην πόλη και πάρτε το χρόνο σας για να δείτε τι έχει να σας προσφέρει, από εξωτικά μασάζ μέχρι εγκαταλελειμμένα παλάτια. Διαβάστε περισσότερα για το τι να δείτε και να κάνετε στο Μαρακές εδώ.

Παλέρμο, Ιταλία (μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου: 22 βαθμοί Κελσίου)
Η Σικελία φημίζεται για τον καλό καιρό της τον Οκτώβρη και μάλιστα οι πιο δροσερές θερμοκρασίες την κάνουν πιο ευχάριστη για ταξίδι από τον Αύγουστο. Καθώς, λοιπόν, εξερευνάτε το μεγαλειώδες Παλέρμο, βεβαιωθείτε ότι στο πρόγραμμα βρίσκονται και οι μυστηριώδεις Κατακόμβες των Καπουτσίνων, που αποτελούν την πιο… μακάβρια ατραξιόν της πόλης. Οι κατακόμβες χρησιμοποιούνται από το 1600 ως το αναπαυτήριο των μοναχών και των μελών της ελίτ, ενώ έκλεισαν σε νέες ταφές από το 1880, με περίπου 8 χιλιάδες πτώματα να «φιλοξενούνται» σήμερα σε αυτές. Κάντε μια στάση και στην πλατεία Beata Paoli με τα κομψά κτίρια, περπατήστε στα στενά δρομάκια του, πιείτε κρασί στην πλατεία Pretoria και περπατήστε κατά μήκος της Via Roma, του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης, για να μπείτε στο ρυθμό του σιτζιλιάνικου τρόπου ζωής.

Κάιρο, Αίγυπτος (μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου: 23 βαθμοί Κελσίου)
Υπάρχουν δεκάδες συναρπαστικές ατραξιόν και μνημεία στο Κάιρο, αλλά αυτό που όλοι θέλουν να δουν πρώτα απ’ όλα είναι οι πυραμίδες της Γκίζας, τις οποίες αν επισκεφτείτε, θα κατανοήσετε απόλυτα τον τίτλο τους ως ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κουβαλούν περίπου 4.500 χρόνια στην «πλάτη» τους, είναι τεράστιες, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 145 μέτρα ύψος, ενώ οι καμήλες και το τοπίο της ερήμου, κάνουν ακόμη πιο έντονη την εμπειρία του επισκέπτη. Μέχρι το 1300 αποτελούσαν τις πιο ψηλές κατασκευές του κόσμου, ένα ρεκόρ που κράτησαν για 3.800 χρόνια. Στο Κάιρο, όμως, εκτός από τις πυραμίδες, θα πιείτε τον καφέ σας στο Νείλο, θα ζήσετε την εμπειρία του ποταμόπλοιου, θα επισκεφτείτε το Μουσείο της Αιγύπτου και θα δείτε από κοντά μουμιοποιημένους βασιλιάδες, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να φάτε σε πολυτελή εστιατόρια, με κόστος που δεν θα πιστεύετε.