6 σημαντικές πόλεις που έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση του σήμερα

ierousalim
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Αν κάποιος σας ρωτούσε ποιες πόλεις θεωρείτε ότι έχουν υπάρξει από τις πιο σημαντικές για τη διαμόρφωση του κόσμου σήμερα, ποιες θα απαντούσατε; Σκεφτείτε και συνεχίστε να διαβάζετε…

Η ιστορία, αλλά και το σήμερα, έχουν δείξει ότι κάποιες πόλεις έχουν αποτελέσει κέντρα του πολιτισμού και «μαγνήτες» της τέχνης και της κουλτούρας, αφήνοντας στον πλανήτη και την ανθρωπότητα γερή κληρονομιά. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Ιερουσαλήμ
Η πόλη αυτή του κεντρικού Ισραήλ έχει αποτελέσει μέρος προσκυνητών και λατρείας για Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους, από τη βιβλική εποχή. Η παλιά πόλη είναι γεμάτη με μερικά από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Όρους του Ναού που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ, του Τείχους των Δακρύων, του πιο ιερού μέρους του Ιουδαϊσμού και του Θόλου του Βράχου, μουσουλμανικό ιερό το οποίο βρίσκεται στο όρος του Ναού.

Αθήνα
Η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, η Αθήνα, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις πόλεις με τη σημαντικότερη επιρροή στη σύγχρονη ζωή. Η επίδρασή της στον τομέα της φιλοσοφίας, της αρχιτεκτονικής, της πολιτικής, της επιστήμης, αλλά και της ελεύθερης σκέψης είναι τόσο μεγάλη, που ο χαρακτηρισμός «λίκνο του πολιτισμού» μοιάζει απόλυτα ακριβής. Ακόμη, αποτελεί την πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, ενώ αποτέλεσε την πρώτη πόλη που οργάνωσε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Μερικοί από τους πιο διάσημους πολίτες, μάλιστα, αποτελούν και «γίγαντες» όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Σόλωνας και ο Περικλής.

Μέκκα
Η πόλη αυτή της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων, καθώς είναι το μέρος που γεννήθηκε ο προφήτης των Μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ. Σύμφωνα με την Ισλαμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις, ενώ όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα (ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ) στη Μέκκα. Σήμερα, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια μουσουλμάνοι επισκέπτονται τη Μέκκα κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων μερικών εκατομμυρίων κατά το Hajj, το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα στην Μέκκα, που θεωρείται υποχρεωτικό θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων και πρέπει να εκτελεστεί τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Ρώμη
Συνώνυμη της πιο διάσημης αυτοκρατορίας στην ιστορία, που διήρκησε για εκατοντάδες χρόνια και κυριάρχησε στον κόσμο της αρχαιότητας, η Ρώμη σήμερα κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στις πιο influential πόλεις. Αποτελεί, μάλιστα, το «σπίτι» του καθολικισμού και τη βάση του Πάπα, με εκατομμύρια πιστούς να την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Πεκίνο
Η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχει τεράστια ιστορία που απλώνεται σε 3 χιλιετίες, ενώ αναγνωρίζεται ως πολιτικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Γνωστή για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της, αλλά και για τα αρχαία αξιοθέατά της, η πόλη αυτή έχει πολλά να επιδείξει. Στα αξιοθέατά της, μάλιστα, βρίσκουμε και την «Απαγορευμένη πόλη» πόλη–ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού, στα νότια της οποίας βρίσκεται και η ιστορική πλατεία Τιεν–Αν–Μεν.

Κωνσταντινούπολη
Με ιστορία χιλιάδων ετών, η Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Βυζάντιο και είναι διάσημη παγκοσμίως για τα αρχιτεκτονικά της αριστουργήματα. Ένα από αυτά είναι η ελληνορθόδοξη εκκλησία Αγιά Σοφιά, η οποία μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο, αλλά και το Μεγάλο Παλάτι των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, το οποίο έχει μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία, καθώς άσκησε σημαντική επιρροή στη δυτικοευρωπαϊκή και στην ανατολική αρχιτεκτονική ανακτόρων.