Εδιμβούργο: η μαγευτική... Αθήνα του βορρά

edimbourgo-i-mageutiki-athina-tou-borra-mageutiki-athina-tou-borra

ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Η Αθήνα του βορρά, όπως ονομάζεται συχνά το Εδιμβούργο λόγω των ομοιοτήτων του με την ελληνική πρωτεύουσα, εντυπωσιάζει για τη θέση του, την κουλτούρα, τις ομορφιές και τα αξιοθέατά του, αλλά και για την έντονη ζωή του.

Ο σκωτσέζος ποιητής Hugh MacDiarmid χαρακτήρισε την πόλη του Εδιμβούργου ( www.edinburgh.org/ ) ως «ένα τρελό όνειρο του Θεού» και μάλλον δεν έχει άδικο. Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, στην κεντρική και ανατολική «ζώνη» του Ηνωμένου Βασιλείου ( http://bit.ly/t0K00m ), απλωμένο σε μια σειρά από βραχώδεις λόφους με θέα τη θάλασσα και είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας.

Εκτός από το γνωστό καλοκαιρινό φεστιβάλ του, το Εδιμβούργο είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το τοπίο του, με τα κτίρια και τα μνημεία του να βρίσκονται πάνω σε απόκρημνα βράχια και στη σκιά πολλών λόφων. Από τα γραφικά δρομάκια και σπίτι της παλιάς πόλης, κατά μήκος του δημοφιλή κεντρικού πεζόδρομου Royal Mile, το εντυπωσιακό κάστρο που δεσπόζει στην πόλη, μέχρι τη νέα πόλη του νεοκλασικού καθωσπρεπισμού, το Εδιμβούργο προσφέρει μια διαρκώς μεταβαλλόμενη προοπτική. Και είναι αρκετά μικρό για να το εξερευνήσετε εύκολα με τα πόδια.

Η Αθήνα του Βορρά, ένα όνομα εμπνευσμένο από τους μεγάλους στοχαστές του σκωτσέζικου Διαφωτισμού, είναι μια πόλη με πλούσιο πολιτισμό και αγάπη για την τέχνη και τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Μάλιστα, στην κορυφή του λόφου Calton Hill –της ακρόπολης του Εδιμβούργου με το άγαλμα του Σέρλοκ Χολμς - στέκεται το National Monument, ένας ναός με 12 κολόνες, που φιλοδοξούσε να γίνει μια ολοκληρωμένη απομίμηση του Παρθενώνα, αλλά παρέμεινε ημιτελής.

Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ Αθήνας και Εδιμβούργου, φανέρωνε τότε ότι είχαν την ίδια τοπογραφία, καθώς η παλαιά πόλη του Εδιμβούργου αντιστοιχούσε με την Ακρόπολη στην Αθήνα, ενώ και οι δυο βρίσκονταν σε πεδιάδα, που κατέληγε σε λιμάνι. Επίσης, ως κέντρο του Διαφωτισμού, με προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Χιουμ κι ο Άνταμ Σμιθ, πολλοί ήλπιζαν πως το Εδιμβούργο θα επηρέαζε πολιτισμικά το Λονδίνο με τον ίδιο τρόπο που η Αθήνα επηρέασε τη Ρώμη.

Η παλαιά και η νέα πόλη

Η παλαιά πόλη διατηρεί τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης, με μεγάλα τετράγωνα ανάμεσα στους δρόμους να φιλοξενούν υπαίθριες αγορές. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος της παλαιάς πόλης είναι το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πολυάριθμοι υπόγειοι δρόμοι, απομεινάρια παλαιότερων φάσεων οικοδόμησης της πόλης. Το Royal Mile είναι ένα δίκτυο ιστορικών οδών και αποτελεί το πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης του Εδιμβούργου που συνδυάζει γοτθική ατμόσφαιρα, μεσαιωνικά κτίρια, εκκλησίες και μουσεία, αλλά και εντυπωσιακά κτίρια και όλων των ειδών τα καταστήματα. Στη George Street θα βρείτε πολλά καταστήματα, όπως και στην Grassmarket, τη διάσημη γειτονιά της παλιάς πόλης που ήταν κάποτε τόπος εκτέλεσης και τώρα κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης.

Η Νέα Πόλη δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα, ως λύση για τον υπερπληθυσμό της παλαιάς πόλης. Ο κύριος εμπορικός δρόμος είναι η Princes Street, ενώ στην ανατολική και δυτική άκρη υπάρχουν οι πλατείες St. Andrew's Square και Charlotte Square αντίστοιχα. Στη βόρεια πλευρά της δεύτερης πλατείας βρίσκεται κι η επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Σκωτίας, επονομαζόμενη Bute House. Η νέα πόλη ήταν τόσο επιτυχημένη που γρήγορα επεκτάθηκε, χωρίς να διατηρήσει τον αυστηρό σχεδιασμό της. Αποτελεί, ωστόσο, ένα από τα καλύτερα δείγματα Γεωργιανής αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο.

Το λιμάνι

Το Leith είναι το λιμάνι του Εδιμβούργου και αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από το Εδιμβούργο. Με τον επανασχεδιασμό του λιμανιού, το Εδιμβούργο έγινε κέντρο πολλών ναυτιλιακών εταιρειών, που προσέφεραν δρομολόγια προς τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η πόλη των φεστιβάλ και της διασκέδασης

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στο Εδιμβούργο το μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνών του κόσμου, που προσελκύει στην περιοχή πλήθος κόσμου και διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1947, καταφέρνοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της τέχνης στην καθημερινή ζωή με μεγάλη επιτυχία, με αφιερώματα σε διάφορους πολιτισμούς προερχόμενους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Σήμερα πραγματοποιούνται πάνω από 10 ετήσια φεστιβάλ στην πόλη (Φεστιβάλ Παγκόσμιου Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Τζαζ, Παγκόσμιο Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου κ.ά.), γι’ αυτό και το Εδιμβούργο ονομάζεται «Πόλη των Φεστιβάλ».

Το Εδιμβούργο όμως έχει και μια άλλη όψη: αυτή μιας πόλης, γεμάτης παμπ, μπυραρίες και παρακμιακά εστιατόρια. Είναι η πόλη που θα σας μυήσει στα μυστικά του… αλκοόλ και εκεί όπου διοργανώνεται η παγανιστική γιορτή της Πρωτομαγιάς, Beltane ( http://beltane.org/about/beltane ) με ημίγυμνους γλεντζέδες να χορεύουν γύρω από φωτιές, γιορτάζοντας τον ερχομό της Άνοιξης, στη θέα των μνημείων του Calton Hill.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Εδιμβούργου

1. Κάστρο

Η θέα από το Κάστρο –το σήμα κατατεθέν της πόλης- που δεσπόζει πάνω από την πόλη στο Pentland Hills και το Firth of Forth, είναι τόσο εντυπωσιακή, όπως και η θέα του ίδιου του κάστρου, που είναι «σκαρφαλωμένο» στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου. Στο φρούριο και έδρα των βασιλέων, θα δείτε το μικροσκοπικό παρεκκλήσι St Margaret, το εθνικό μουσείο της Σκωτίας και την εντυπωσιακή οροφή της Μεγάλης Αίθουσας, ενώ το κατάστημα πολύτιμων κοσμημάτων, Crown Jewel shop, στο βασιλικό κτίριο, προσφέρει ειδικά σχεδιασμένα κοσμήματα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.historic-scotland.gov.uk .

2. Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας

Δύο υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα στεγάζουν την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, όπου μπορείτε να δείτε αγαπημένα έργα μεγάλων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Rembrandt, Raphael, Botticelli κ.ά. και συλλογές με έργα βρετανών και ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Αξίζει να σταθείτε στην αίθουσα με τους ιμπρεσιονιστές. Περισσότερες πληροφορίες στο www.nationalgalleries.org .

3. Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι

Πρόκειται για ένα καταφύγιο μέσα στην πόλη, με περίτεχνα διαμορφωμένους κήπους και δασώδη τοπία, όπου μάλιστα φιλοξενείται το παγκοσμίου φήμης κέντρο βοτανικής επιστήμης. Μπορείτε να κάνετε βόλτα στο πάρκο, να θαυμάσετε την ποικιλότητα και την ομορφιά της φύσης και να ταΐσετε τα μικρά ζώα. Γύρω στα 34.000 φυτά αναπτύσσονται στο βοτανικό κήπο του Εδιμβούργου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά δείγματα 17 χιλιάδων διαφορετικών ειδών φυτών από όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες στο www.rbge.org.uk .

4. Ζωολογικός κήπος Εδιμβούργου

Ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου αποτελεί έναν πόλο έλξης τουριστών της Σκωτίας. Αυτός ο ζωολογικός κήπος είναι το σπίτι για 1,000 σπάνια και υπέροχα ζώα όλου του κόσμου. Ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου άνοιξε το 1913, σε μία καταπράσινη πλαγιά ενός λόφου, σε ένα πάρκο ακριβώς 10 λεπτά από το κέντρο του Εδιμβούργου. Υπάρχουν επίσης αναρίθμητες περιοχές όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά, όπως επίσης καταστήματα με είδη δώρων και εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες στο www.edinburghzoo.org.uk/ .

5. Η εμπειρία του σκωτσέζικου ουίσκι

Η μακρά ιστορία του… εθνικού ποτού της Σκωτίας θα σας εντυπωσιάσει, αν και όχι περισσότερο από τη γεύση του. Επισκεφτείτε το μουσείο Scotch Whisky Experience ( www.scotchwhiskyexperience.co.uk/ ), για μια περιήγηση στα 300 χρόνια ιστορίας του ουίσκι, αγοράστε ένα μπουκάλι από τη μεγάλη ποικιλία ουίσκι που διαθέτει το κατάστημα Whisky Cadenhead, το παλαιότερο ανεξάρτητο εμφιαλωτήριο της Σκωτίας, ή από το Royal Mile Whiskies, το βραβευμένο κατάστημα του κεχριμπαρένιου νέκταρ.

Μπορείτε επίσης να πάτε στο «Kέντρο Σκωτσέζικου Oυίσκι», για να μάθετε την ιστορία και τη διαδικασία παραγωγής του. Tα αποστακτήρια βρίσκονται 190 χλμ. από το Εδιμβούργο, στην κωμόπολη Graigellachie.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]