Νάουσα Ημαθίας: Η πόλη συνώνυμο της φυσικής ομορφιάς

naoua-imathias-parko
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Σήμερα ανεβαίνουμε βόρεια, φτάνουμε μέχρι την κεντρική Μακεδονία και κάνουμε μια στάση σε μια από τις «καλλονές» της, τη Νάουσα, για να δούμε τα καλύτερα σημεία της.

Στην αγκαλιά του Βερμίου, περίπου 510 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και μόλις 90 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, η Νάουσα δεσπόζει πάνω από τον κάμπο της Ημαθίας με την ατμόσφαιρα και τη φυσική της ομορφιά να σας παρασέρνουν σε κάθε γωνιά της. Ας βολτάρουμε, λοιπόν, στα πιο όμορφα σημεία της κι ας δούμε όλα αυτά που πρέπει να κάνετε και να δείτε, για να την γνωρίσετε καλύτερα.

Περιήγηση στο πάρκο της Νάουσας
Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να είναι καταπράσινο, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές έχει τη χάρη του. Είναι περιποιημένο, έχει λίμνη με κύκνους, πάπιες και ψάρια, στο δρόμο σας μπορεί να βρεθούν και παγόνια, σκίουροι και άλλα ζωάκια που θα σας τραβήξουν την προσοχή από το όργιο της φύσης που συμβαίνει εκεί. Μαγική είναι επίσης η επιβλητική θέα στον κάμπο της Ημαθίας, ενώ και ο διαμορφωμένος ανθόκηπος θα κάνει τη φωτογραφική σας μηχανή να πάρει φωτιά. Βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από εκεί ή να πιείτε τον καφέ σας μέσα ή γύρω από αυτό.

Βόλτα στο άλσος του Αγίου Νικολάου
Περίπου 5 λεπτά με το αυτοκίνητο μακριά από το κέντρο της πόλης, δηλαδή γύρω στα 3 χιλιόμετρα, θα συναντήσετε άλλη μια όαση πράσινου –όχι ότι το πράσινο λείπει γενικότερα από τη Νάουσα- το άλσος του Αγίου Νικολάου. Η εικόνα εκεί έχει ως εξής: τεράστια πλατάνια, βελανιδιές, πηγές και λιμνούλες που σχηματίζονται από τον ιστορικό ποταμό της Αράπιτσας, τεχνητή λίμνη με πάπιες και πέστροφες, γήπεδα, παιδική χαρά και φύση σε όλο της το μεγαλείο. Στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν, επίσης, ξενοδοχεία, αλλά και ταβέρνες, café κ.λπ, για να πάρετε τις απαραίτητες δυνάμεις. Εκτός αν θελήσετε να πάρετε τον καφέ σας στο χέρι και να χαλαρώσετε στο δικό σας αγαπημένο σημείο του πάρκου.

Πέρασμα από το Ρολόι και τον Οβελίσκο
Δύο σημαντικά σημεία που αποτελούν και σήμα κατατεθέν της Νάουσας είναι ο Πύργος του Ρολογιού και ο Οβελίσκος. Το Ρολόι βρίσκεται μπροστά στη Δημαρχείο κι έχει ένα εντυπωσιακό ύψος 25 μέτρων, ενώ ο Οβελίσκος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης έχει ύψος 11 μέτρων και κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 ψηλότερους του κόσμου. Μπορεί να μην σας εντυπωσιάσει σαν κατασκευή, αλλά δίνει κάτι ξεχωριστό στο θέαμα της πόλης.

Περίπατο στην πόλη
Όπως είναι γνωστό, ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε μια πόλη είναι να την περπατήσετε. Περπατώντας στη Νάουσα θα βρείτε ελάχιστα διώροφα παραδοσιακά κτίρια μακεδονικού ρυθμού, κατασκευασμένα από πωρόλιθους, πλιθιά και ξύλα, σε διάφορες συνοικίες της πόλης. Μικρές, λαϊκές κατοικίες θα βρείτε στα Αλώνια, ενώ γενικά στην πόλη θα δείτε βιομηχανικά κτίρια που λειτουργούσαν κάποτε κυρίως ως κλωστοϋφαντουργεία. Αν σας αρέσουν οι εκκλησίες, στη Νάουσα δε θα βρείτε παλιές, καθώς κάηκαν όλες το 1822 στο ολοκαύτωμα της πόλης. Ο μόνος ναός που διασώθηκε είναι ο μικρός Ναός του Προδρόμου.

Διασκέδαση στο χιονοδρομικό κέντρο
Στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1430-2005 μέτρων, περίπου 17 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, σας περιμένει σε μερικούς μήνες το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Στο κέντρο αυτό, με το σύστημα τεχνητής χιόνωσης, εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα χιονιού σ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για χειμερινά παιχνίδια, εκτός, όμως, από αυτά, προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς. Οι πιο δραστήριοι, σίγουρα αξίζει τον κόπο να τα επισκεφτείτε όταν χειμωνιάσει.

Βόλτα στα μουσεία
Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά της Νάουσας στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και δείτε το πρώτο οινοποιείο της πόλης στο σπίτι του Ιωάννη Μπουτάρη, ιδρυτή της ομώνυμης εταιρίας (Μουσείο Οίνου και Αμπέλου). Στην πόλη υπάρχει και Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων με εκθέματα από την ζωή των Ναουσαίων Βλάχων, μεταξύ των οποίων θα βρείτε αργαλειούς, φλοκάτες και στολές που θα σας βάλουν στο κλίμα.

Εκδρομή στις γύρω περιοχές
Με την Έδεσσα και τους καταρράκτες της να απέχουν 32 χιλιόμετρα και τη Βέροια, που είναι και η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, να απέχει από αυτή 22 χιλιόμετρα, η Νάουσα σας δίνει την επιλογή να επισκεφτείτε άλλες δύο πανέμορφες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Μια άλλη επιλογή που έχετε για εξόρμηση είναι και η Βεργίνα με τον αρχαιολογικό της χώρο, η οποία απέχει περίπου μισή ώρα από την πόλη της Νάουσας. Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, οργανώστε μια εκδρομή στα παραπάνω.

Επίσκεψη στη σχολή του Αριστοτέλη και τους μακεδονικούς τάφους
Λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., ο φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο φιλοσοφία, ηθική, τέχνες και μαθηματικά. Η σχολή του βρίσκεται στη θέση Ισβόρια Νάουσας σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, πλούσιο σε νερά και βλάστηση όπου βρίσκεται το Νυμφαίο. Οργανώστε επίσης και μια επίσκεψη στους περίφημους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων, αλλά και στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1992.

Οινοποσία
Η Νάουσα φημίζεται για το κρασί της και είτε είστε λάτρεις του οίνου, είτε όχι, πρέπει να το δοκιμάσετε. Ξεκουραστείτε από τις πεζοπορίες και τις βόλτες με το ντόπιο κόκκινο κρασί Νάουσα, το οποίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις και ανάλογα με την εποχή που θα επισκεφτείτε το μέρος, δοκιμάστε φρούτα εποχής (μήλα, ροδάκινα και κεράσια).