Μάθετε γιατί η Λετονία πρέπει να είναι το επόμενο ταξίδι σας

riga-letonia
ΤΡΙΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Αν δεν έχετε κάποια σύνδεση με τη Λετονία, σίγουρα δεν θα σας έχει περάσει από το μυαλό ως πιθανός ταξιδιωτικός προορισμός. Μήπως, όμως, κάνετε λάθος που την αγνοείτε;

Στη Βόρεια Ευρώπη, στη Βαλτική, κάπου ανάμεσα στην Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, η Λετονία μπορεί να μην τραβάει τα φώτα όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω της, σίγουρα, όμως, έχει μερικούς… «άσους» στο μανίκι, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις στον επισκέπτη. Από πευκοδάση μέχρι αρχιτεκτονικά πλούσιες πόλεις και χωριά, η Λετονία σας δίνει πολλούς λόγους για επίσκεψη. Ας δούμε έξι από αυτούς.

Παλιά Ρίγα
Μπορεί να έχει χάσει τα τείχη της και να μην είναι τόσο χαριτωμένη όσο άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, η παλιά Ρίγα, όμως, συγκεντρώνει ακόμη πλήθος ιστορικών κτιρίων, μεγάλων εκκλησιών και πλακόστρωτων μονοπατιών, συνθέτοντας εντυπωσιακές εικόνες για τους τουρίστες. Οι ηλιόλουστες πλατείες της, οι κήποι για μπίρα και τα street café της χαρίζουν ακόμη περισσότερο χρώμα, ενώ το χειμώνα μοιάζει με χριστουγεννιάτικο καρτ-ποστάλ –στη Ρίγα, άλλωστε, στολίστηκε και το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Art nouveau αρχιτεκτονική
Οι λάτρεις του θεατρικού στυλ αρχιτεκτονικής και design θα λατρέψουν κυρίως τη Ρίγα, στην οποία βρίσκονται περισσότερα από 750 κτίρια art nouveau αισθητικής. Υπέροχες προσόψεις, μυθολογικά τέρατα, γυμνόστηθες θεές και πολλά άλλα σας περιμένουν σε έναν περίπατο στην πόλη αν κοιτάξετε ψηλά στα κτίρια κι αν θέλετε να εμβαθύνετε, μια βόλτα στο Art Nouveau Museum και το Museum of Decorative Arts & Design θα σας διαφωτίσει.

Αρχαία κάστρα
Όταν οι γερμανοί μοναχοί-πολεμιστές εισέβαλλαν στις Βαλτικές χώρες στις αρχές του 13ου αιώνα, συστήνοντας στους ντόπιους το χριστιανισμό με τη μυτερή άκρη του σπαθιού τους, δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι θα λάβουν ένα «ζεστό» καλωσόρισμα. Τα γερά φρούρια ήταν μια απαραίτητη προφύλαξη και τα κάστρα πολλαπλασιάζονταν συνεχώς σε όλη τη χώρα, με πολλά εκ των οποίων να υπάρχουν και σήμερα. Στους επισκέπτες του Cēsis Castle (φωτό), μάλιστα, δίνεται και ένα φαναράκι με κερί έτσι ώστε να μπορέσουν να εξερευνήσουν τις σκοτεινές σχισμές των ερειπωμένων τειχών. Το Livonian Order Castle στο Ventspils, από την άλλη, έχει αναστηλωθεί και μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό, διαδραστικό μουσείο.

Παραμυθένια δάση
Αν θέλετε να φτάσετε κοντά στην καρδιά της Λετονίας, κάντε ένα περίπατο στα δάση της, τα οποία καλύπτουν το 45% της χώρας και αποτελούν το σπίτι πολλών περίεργων και σπάνιων ζώων. Το καλύτερο μέρος για τη βόλτα σας είναι το Εθνικό Πάρκο Keneri, μια μεγάλη έκταση με δέντρα και βάλτους κοντά στην Jūrmala και το Εθνικό Πάρκο Gauja βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, με φυλλώδη μονοπάτια και 3 κάστρα κατά μήκος του ποταμού Gauja.

Γραφικές πόλεις
Αν ανήκετε στους ταξιδιώτες-εξερευνητές, η Ρίγα μπορεί να αποτελέσει ένα πέρασμα, αλλά τα πιο ήσυχα κέντρα της Λετονίας σίγουρα αξίζουν να μπουν στο ταξίδι σας. Μερικά από τα πιο όμορφα είναι το χαριτωμένο Cēsis, «κρυμμένο» στα δάση του Εθνικού Πάρκου Gauja, με τη μεγάλη του εκκλησία, τα ερείπια κάστρου και τη λίμνη-στολίδι, αλλά και το Kuldīga (φωτό) στα δυτικά, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους σε μήκος καταρράκτες του κόσμου (249 μέτρα μήκος και μόλις 2 μέτρα ύψος). Εκεί, θα έχετε την καλύτερη θέα από το παλιό κάστρο, το οποίο πλέον είναι πάρκο.

Τρελές δραστηριότητες
Από παιχνίδια κατασκόπων σε παλιά σοβιετικά φρούρια μέχρι σκηνές τρόμου σε σκοτεινά υπόγεια, η Λετονία διαθέτει μια ευρεία γκάμα ατραξιόν και δραστηριοτήτων που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Αν, για παράδειγμα, σας εξιτάρει η σοβιετικού τύπου τιμωρία, στην τρομαχτική παλιά στρατιωτική φυλακή Karosta Prison στην Liepāja θα μπορέσετε να πάρετε μια ιδέα, ενώ για μια πιο έντονη εμπειρία, μπορείτε να μείνετε τη νύχτα σε κελί και να συστηθείτε σε μια από τις χειρότερες εγκαταστάσεις… τουαλετών.