7 μέρη που θα σας κάνουν να νιώσετε…«μικροί»

dolomites
ΤΡΙΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Όσοι έχουν βρεθεί μπροστά σε κάποιο από τα παρακάτω εντυπωσιακά αξιοθέατα, σίγουρα θα έχουν νιώσει για μερικά δευτερόλεπτα πολύ έντονα το μεγαλείο της Φύσης, αλλά και της ανθρώπινης δημιουργίας. Μέχρι να τα δούμε όλα από κοντά, ας ταξιδέψουμε σε αυτά διαδικτυακά, αφήνοντας την εικόνα και την πληροφορία να μας παρασύρει.

Δολομίτες, Ιταλία

Στα βορειοανατολικά της γειτονικής μας χώρας, οι Δολομίτες αποτελούν μια οροσειρά τμήμα των Άλπεων, η οποία ξεχωρίζει τόσο για το τοπίο που σχηματίζει, όσο και για τα… χρώματά της. Το όνομα «Δολομίτες» προέρχεται από τον δολομίτη, έναν τύπο πετρώματος που απέδωσε τα χαρακτηριστικά σχήματα και χρώματα αυτών των βουνών, τα οποία, μάλιστα, παλαιότερα ονομάζονταν «χλωμά βουνά». Το χρώμα τους είναι κυρίως λευκό, το οποίο αλλάζει αποχρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Το χάραμα παίρνουν μια πορτοκαλί απόχρωση, το απόγευμα γίνονται μοβ και ροζ και το βράδυ αποκτούν μια φυσική λάμψη, που μόνο αν τη δει κάποιος την πιστεύει.

Πέτρα, Ιορδανία

Χρονολογείται πίσω στο 312 π.Χ. και είναι μια από τις αρχαιότερες μητροπόλεις του κόσμου, φιλοξενώντας 800 ξεχωριστά μνημεία, σκαλισμένα σε πολύχρωμα, μαλακά, ψαμμιτικά πετρώματα. Συχνά αποκαλείται ως «ροδοκόκκινη» ή ως «χαμένη» πόλη, καθώς ήταν «κρυμμένη» από τον κόσμο για περίπου 5 αιώνες, μέχρι που ένας Ελβετός εξερευνητής την ανακάλυψε το 1812. Εκεί θα βρεθείτε μπροστά σε μερικά από τα πιο δημοφιλή αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου (το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο, το βασιλικό τάφο της Υδρίας κ.ά.) και θα πάρετε μια γεύση από αρχαία αραβική κουλτούρα και αρχιτεκτονική που άνθισε περισσότερα από 2 χιλιάδες χρόνια πριν.

Νότια Νησιά Σέτλαντ, Ανταρκτική

Σε μια περιοχή που καλύπτει 3.687 τετραγωνικά μέτρα, τα Νότια Νησιά Σέτλαντ είναι ένα αρχιπέλαγος περίπου 20 νησιών και αποτελεί, χάρη στο εκθαμβωτικό τοπίο και την πλούσια άγρια ζωή, την πιο συχνά επισκεπτόμενη περιοχή της Ανταρκτικής. Αν και ένα ταξίδι εκεί είναι από μόνο του μεγαλειώδες, μπορεί κάποιος να το πάει ένα βήμα παραπέρα και να επισκεφτεί το Deception Island, το οποίο είναι ένας κατεστραμμένος, αλλά ενεργός ηφαιστειακός κώνος.

Το Σινικό Τείχος, Κίνα

Με χαρακτηρισμούς όπως «ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου», «το μακρύτερο νεκροταφείο του κόσμου» και «η μοναδική ανθρώπινη κατασκευή που φαίνεται από το διάστημα», το Σινικό Τείχος σίγουρα είναι ένα δημιούργημα τεραστίων διαστάσεων, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μπορεί να μην φαίνεται όντως από το διάστημα, αλλά το συνολικό μήκος των 8.850 χιλιομέτρων και τα 2 χιλιάδες χρόνια που χρειάστηκε για να χτιστεί από φρουρούς, φτωχούς, άνεργους, φυλακισμένους και ατιμασμένους ευγενείς, φανερώνουν, αν μη τι άλλο, το μεγαλείο του.

Κοιλάδα των Μνημείων, Αριζόνα

Καλώς ήρθατε σε ένα από τα πιο φωτογραφημένα και αδιαμφισβήτητα μαγευτικά μέρη του πλανήτη, του οποίου η ομορφιά δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λέξεις και το μέγεθος είναι τόσο μεγάλο, που κάνει ό,τι συγκρίνεται μαζί του να μοιάζει σε…σμίκρυνση. Στο οροπέδιο του Κολοράντο, στα σύνορα των πολιτειών Αριζόνα και Γιούτα, η Κοιλάδα των Μνημείων είναι διάσημη για τους πολλούς, μεγάλους και απότομους λόφους από ψαμμίτη με ύψος από 120 ως 300 μέτρα, το έντονο κόκκινο χρώμα της και τους πιο σκούρους μπλε-γκρι βράχους που παίρνουν το χρώμα τους από το οξείδιο του μαγγανίου. Δεν είναι τυχαίο που η τοποθεσία της κοιλάδας εμφανίζεται σε πολλές ταινίες και διαφημίσεις.

Εθνικό Πάρκο Redwood, Καλιφόρνια

Θα θέλατε να περπατήσετε ανάμεσα στα ψηλότερα και αρχαιότερα δέντρα του κόσμου; Αν ναι, τότε θα χρειαστεί να βγάλετε εισιτήριο για την Καλιφόρνια, καθώς εκεί βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Redwood, το μοναδικό μέρος στον κόσμο που τα «φιλοξενεί». Το ύψος των δέντρων αγγίζει τα 115 μέτρα και η ηλικία τους μπορεί να φτάνει και τα 2 χιλιάδες έτη.

Καταρράκτης Angel, Canaima, Βενεζουέλα

Εδώ θα βρείτε τον πιο ψηλό και με συνεχομένη ροή καταρράκτη του κόσμου, ο οποίος είναι περίπου 15 φορές πιο ψηλός από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα, φτάνοντας τα 979 μέτρα και με ελεύθερη πτώση 807 μέτρων. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Canaima, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και πήρε το όνομά του από τον Τζίμι Έιντζελ, τον Αμερικανό αεροπόρο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που πέταξε πάνω από τον καταρράκτη και επέζησε μιας δυσλειτουργίας του αεροσκάφους του, που τον ανάγκασε να κατέβει στην περιοχή με τα πόδια.