10 φράσεις που θα χρησιμεύσουν στο επόμενο ταξίδι σας στην Ιταλία

italika
ΤΡΙΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αν ετοιμάζετε ταξίδι σε ιταλικά εδάφη, ετοιμαστείτε για λίγη μελέτη, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

Τα ιταλικά είναι μια πανέμορφη, τραγουδιστή κι ερωτική γλώσσα, αρκετά εύκολη στην ανάγνωση και την ομιλία, ακόμη και γι’ αυτούς των οποίων η γνώση περιορίζεται στο “Ciao bella!”. Κι επειδή στα ιταλικά διαβάζουμε κατά κύριο λόγο ό,τι βλέπουμε, σημειώστε στο τεφτέρι σας τις παρακάτω φράσεις για να τις έχετε εύκαιρες στο επόμενο ταξίδι σας, όταν χρειαστεί.

1. Grazie mille (γκράτσιε μίλε): είναι το ελληνικό «χίλια ευχαριστώ» το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εκφράσετε ευγνωμοσύνη σε οποιαδήποτε κατάσταση.

2. Dov'è il bagno? (ντοβ’ ε ιλ μπάνιο): Αν η Μητέρα Φύση σας καλεί και δεν βρίσκετε την τουαλέτα, πρέπει να ρωτήσετε. Έχετε, επίσης, υπόψη σας ότι πολλές δημόσιες τουαλέτες απαιτούν ένα μικροποσό, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας ψιλά.

3. Un caffè, per favore (ουν καφέ, περ φαβόρε): Η πολύτιμη φράση που θα σας εξασφαλίσει έναν αρωματικό εσπρέσο και σημαίνει «έναν καφέ, παρακαλώ».

4. Sono [το όνομά σας] (σόνο ….): Είμαι ο …. Όταν συστήνεστε σε κάποιον για πρώτη φορά. Εναλλακτικά μπορείτε να πείτε “Mi chiamo ….” (μι κιάμο) που σημαίνει «με λένε …».

5. Piacere (πιατσέρε): Σημαίνει «χάρηκα» και είναι η κατάλληλη φράση όταν γνωρίζετε κάποιον.

6. Un biglietto, per favore (ουν μπιλιέτο, περ φαβόρε): Είτε παίρνετε το μετρό, είτε το λεωφορείο, σίγουρα θα χρειαστείτε εισιτήριο (biglietto). Αν θέλετε μετ’ επιστροφής πρέπει να πείτε andata e ritorno (αντάτα ε ριτόρνο).

7. Quanto costa? (κουάντο κόστα): Θέλετε να μάθετε την τιμή για την υπέροχη μπλούζα που μόλις δοκιμάσατε; Κάντε την παραπάνω ερώτηση. Αν οι μπλούζες είναι πολλές, ο πληθυντικός είναι “quanto costano”.

8. Parli inglese? (πάρλι ινγκλέζε): Οι Ιταλοί εκτιμούν όταν κάποιος προσπαθεί να μιλήσει τη γλώσσα τους. Αν, όμως, δεν τα καταφέρνετε, ρωτήστε απλώς αν μιλούν αγγλικά με την παραπάνω φράση.

9. È buono (ε μπουόνο): Αν σας ρωτήσουν σε ένα εστιατόριο αν σας άρεσε το γεύμα και θέλετε να πείτε ότι ήταν καλό, απαντήστε αυτό. Αν ήταν ένα από τα καλύτερα γεύματα που έχετε φάει, τότε φωνάξτε buonissimo! 

10. Buongiorno/buona sera/buona notte (μπουοντζιόρνο, μπουόνα σέρα, μπουόνα νότε): Όταν θέλετε να χαιρετήσετε κάποιον, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι χρησιμοποιήστε το buongiorno, που σημαίνει καλημέρα. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιήστε το buona sera και μόνο όταν πηγαίνετε για ύπνο χρησιμοποιήστε το buona notte που σημαίνει «καληνύχτα».