Τι να ΜΗΝ κάνετε στην Κωνσταντινούπολη

top-kapi-konstantinoupoli
ΤΡΙΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Συνεχίζουμε τα ταξίδια μας σε πανέμορφες πόλεις και τις συμβουλές του τι να αποφύγουμε, έτσι ώστε το ταξίδι μας εκεί να είναι το καλύτερο δυνατό. Επόμενη στάση: Κωνσταντινούπολη.

Αγαπημένος, κοντινός και βολικός προορισμός, η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται μόλις 1 ώρα και κάτι μακριά από την Αθήνα με το αεροπλάνο, έτοιμη να μας μεταφέρει σε πιο ανατολίτικα μονοπάτια, να μας γνωρίσει τα τζαμιά, να μας ξεκουράσει σε παραδοσιακά χαμάμ και να μας… ταΐσει μπόλικο κεμπάπ. Μέσα σε όλα τα καλά, όμως, όπως παντού, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέχουμε και να αποφύγουμε. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να καταλάβετε τι εννοούμε.

Μην επισκεφτείτε το Τοπ Καπί

Πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν μιας και το Τοπ Καπί είναι από τα πιο διάσημα ανάκτορα και αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Αυτός είναι ο λόγος που τα πλήθη που το επισκέπτονται σχηματίζουν ουρές, που ακόμη και το χειμώνα θυμίζουν… Woodstock. Η τέχνη και η αρχιτεκτονική του είναι σίγουρα εκπληκτική, αλλά μπορείτε να δείτε κάτι παρόμοιο σε άλλα παλιά κτίρια και γκαλερί της Πόλης. Προτιμήστε το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, το οποίο έχει σίγουρα τον πλούτο και την αφθονία του Τοπ Καπί με έξτρα οδηγό και δωρεάν ξενάγηση σε χαρέμι.

Μην μείνετε στην πλατεία Ταξίμ

Ακόμη κι αν νομίζετε ότι δεν σας πειράζει η φασαρία κι ότι αξίζει τον κόπο να μείνετε κάπου κεντρικά, έχετε υπόψη σας ότι εκτός από τον πολύ κόσμο, εκεί θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τη φασαρία των club, πολλά εκ των οποίων στεγάζονται σε κτίρια που κατασκευάστηκαν πολύ πριν την έκρηξη των Nightclub και των soundsystem. Αυτό σημαίνει ότι τα βράδια σας δεν θα είναι καθόλου ήσυχα, ειδικά αν γυρίζετε το βράδυ κουρασμένοι από τις περιπλανήσεις. Προτιμήστε ένα δωμάτιο στον Γαλατά ή στο Cankutaran, κεντρικές περιοχές που είναι, όμως, αρκετά πιο ήσυχες το βράδυ.

Μην «κολλήσετε» στο ντονέρ και τον μπακλαβά

Είναι φθηνά, διαδεδομένα και απολύτως γευστικά, αλλά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και άλλες τούρκικες νοστιμιές, όπως το iskender kebap με σάλτσα ντομάτας, τις φακές τους (mercimek) και τα επιδόρπια όπως πουτίγκα ρυζιού (sutlac) ή το «παιχνιδιάρικο» παγωτό τους (dondurma). Επίσης, μη χάσετε την ευκαιρία να φάτε σε φθηνά εστιατόρια, διαλέγοντας από πλήθος πιάτων σε βιτρίνα, τα οποία θα σας κοστίσουν 3-5 λίρες το πιάτο και θα σας συστήσουν την τούρκικη κουζίνα.

Μην πάρετε ταξί (όσο αυτό είναι δυνατό)

Η κίνηση στην Κωνσταντινούπολη είναι άνευ προηγουμένου, ειδικά τις ώρες αιχμής. Αν, λοιπόν, σας βολεύει το μετρό, το τραμ ή το… περπάτημα, προτιμήστε τα και αποφύγετε λεωφορεία και ταξί, τα οποία μάλιστα, τρέχουν αρκετά όποτε βρουν ευκαιρία εκτός κίνησης, κάνουν πολλούς ελιγμούς και δεν είναι για όσους φοβούνται εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα ταξί στην πιάτσα του Σουλταναχμέτ, όπου όλοι οι τουρίστες που πέφτουν στην παγίδα, το πληρώνουν ακριβά.

Μην κάνετε τη βόλτα του Βοσπόρου με το καραβάκι

Είναι μια όμορφη βόλτα –κανείς δεν το αμφισβητεί- αλλά εκτός του ότι είναι σχετικά ακριβή, οι θέσεις στο παράθυρο στο καραβάκι γεμίζουν γρήγορα. Η βόλτα περιλαμβάνει μια τρίωρη στάση στην ασιατική πλευρά, όπου μπορείτε να δείτε τη Μαύρη Θάλασσα και τα ερείπια του μικρού προ-οθωμανικού φρουρίου, αλλά τις υπόλοιπες 2,5 ώρες το πιθανότερο είναι να προσπαθείτε να αποφύγετε «κράχτες». Προτιμήστε, αν έχετε χρόνο, να πάρετε το φέρι για τα Πριγκηπόνησα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα οποία θα σας θυμίσουν πολύ Αργοσαρωνικό.

Μην παρεξηγήσετε το dress code στα τζαμιά

Πολύ συχνά θα δείτε γυναίκες στην ουρά για το Μπλε Τζαμί με τυλιγμένες πασμίνες στο κεφάλι τους, επηρεασμένες η μία από την άλλη. Αυτό που πρέπει να θυμάστε, όμως, είναι ότι δεν χρειάζεται όσες δεν ανήκουν στη θρησκεία να καλύπτουν τα μαλλιά τους τελείως ή ακόμα και καθόλου. Αυτό που έχει σημασία είναι τα μανίκια, τα παντελόνια και οι φούστες να έχουν ένα συντηρητικό μήκος και να αποφεύγετε τα σορτς και τα αποκαλυπτικά ντεκολτέ. Έχετε υπόψη σας, επίσης, ότι την ώρα της δικής σας επίσκεψης μπορεί να πραγματοποιείται προσευχή, οπότε θα πρέπει να τη σεβαστείτε, να κλείσετε το κινητό σας, να μιλάτε χαμηλόφωνα και να είστε διακριτικοί με τις φωτογραφίες σας.