Ταξίδι και δραστηριότητες στην Ελλάδα: πού να πάτε, τι να κάνετε

taksidi-drasi-drastiriotites-peripeteia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Συμβουλευτήκαμε την trekking Hellas και βρήκαμε ποιες δραστηριότητες ταιριάζουν στην εποχή, έτσι ώστε το επόμενό ταξίδι σας να έχει αθλητική χροιά και να σας φέρει πιο κοντά στη φύση.

Δώστε άλλο χαρακτήρα στην επόμενή σας απόδραση από την πόλη, ξεφύγετε από τις τουριστικές πόζες και το καθιερωμένο πρόγραμμα και οργανώστε ένα ταξίδι που θα συνδυάζει φύση, δραστηριότητα και αδρεναλίνη, σε ένα από τα πανέμορφα τοπία της Ελλάδας. H trekking Hellas έχει σίγουρα πολλά να σας προτείνει, γι’ αυτό κι εμείς τα βάλαμε σε μια σειρά με βάση την εποχή και τι μπορείτε να κάνετε αυτό το διάστημα και σας τα παρουσιάζουμε.

trekking Hellas
Rafting

Αν είστε αρχάριοι rafters, αλλά πιστεύετε πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε, ο ποταμός Ίωνας (τμήμα του Πηνειού) στο επιβλητικό περιβάλλον των Μετεώρων, είναι ό,τι πρέπει. Εκεί θα διασχίσετε απόσταση 8km περίπου δίπλα στο παραποτάμιο πλατανόδασος με θέα τους βράχους των Μετεώρων, σε μια διαδρομή όπου επιτρέπονται όλες οι ηλικίες και τα επίπεδα, με περάσματα 1ου και 2ου βαθμού. Οι πιο έμπειροι, με προηγούμενη εμπειρία σε καταβάσεις (τουλάχιστον) 3ου βαθμού δυσκολίας και καλή φυσική κατάσταση, μπορούν να επιλέξουν rafting στον Αχέροντα, μια υδάτινη  διαδρομή 15 περίπου  χιλιομέτρων, συνολικής διάρκειας περίπου 5-6 ωρών, που ξεκινάει από τη Γέφυρα των Σερτζιανών και καταλήγει στη Γλυκή. Για περισσότερες επιλογές rafting κάντε κλικ εδώ.

trekking Hellas
Σπηλαιολογία

Μια δραστηριότητα που κερδίζει συνεχώς έδαφος, η σπηλαιολογία δεν θα σας στείλει μακριά, μόνο μέχρι την Πάρνηθα για να εξερευνήσετε το σπήλαιο του Πανός, στην αριστερή πλαγιά της χαράδρας της Γκούρας σε υψόμετρο 620 μέτρων, στο βουνό Ταμίλθι, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Πάρνηθας. Το σπήλαιο ονομάζεται «Λυχνοσπηλιά» λόγω των περίπου 2 χιλιάδων λυχναριών που βρέθηκαν εκεί κατά την αρχαιολογική έρευνα και αποτελείται από δύο θαλάμους που συνδέονται μεταξύ τους με ένα πολύ στενό και χαμηλό πέρασμα. Για τους πιο… τολμηρούς υπάρχει μία δεύτερη αίθουσα στο σπήλαιο που για να την επισκεφτείτε θα πρέπει να ξεσκονίσετε τις στρατιωτικές σας γνώσεις και να κάνετε έρπειν για περίπου 10 μέτρα. Για να φτάσετε στο σπήλαιο, θα πρέπει πρώτα να διασχίσετε μία απόσταση μιάμισης ώρας περίπου σε μονοπάτι, συνδυάζοντας έτσι και πεζοπορία. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

trekking Hellas
Πεζοπορία

Μια από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες που πραγματοποιείται όλο το χρόνο, κάθε εποχή, η πεζοπορία περιλαμβάνει περπάτημα σε μονοπάτια στο βουνό, σε δασικούς δρόμους και καλντερίμια, όπου θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε παρθένες περιοχές με πυκνά δάση και ξεχασμένα χωριουδάκια. Η πεζοπορία μπορεί να είναι ολιγόωρη (hiking) ή πολυήμερη (trekking), ανάλογα με τις ορέξεις και τις αντοχές σας και για να λάβετε μέρος, το μόνο που χρειάζεστε είναι ψυχική και σωματική υγεία, ενώ για τις πιο απαιτητικές διαδρομές απαιτείται καλή φυσική κατάσταση. Οι επιλογές είναι πολλές, κοντινές και μακρινές: στα μονοπάτια της Πάρνηθας, στο όμορφο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς στην Ευρυτανία, όπου στο τέλος μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στην τοξοβολία, στα Τζουμέρκα (Καλαρρύτες-Συράκο), στον εθνικό δρυμό Βίκου –Αώου στο Ζαγόρι της Ηπείρου, στα Μετέωρα, στο Πήλιο και σε πολλά άλλα μέρη. Κάντε κλικ εδώ για να επιλέξετε το δικό σας αγαπημένο μονοπάτι πεζοπορίας κι αν σας ενδιαφέρει και η τοξοβολία, η οποία πάντα συνδυάζεται με πεζοπορία ή άλλη δραστηριότητα, κάντε κλικ εδώ.

trekking Hellas
Ποδηλασία

Αυτό που έλεγαν πάντα ότι το ποδήλατο δεν ξεχνιέται ποτέ ισχύει και αποδείχτηκε περίτρανα τα τελευταία χρόνια με την έκρηξη της χρήσης του, που έκανε τους πάντες να αρχίσουν πάλι το πετάλι. Αντί, όμως, να ποδηλατείτε στην πόλη και το καυσαέριο, μπορείτε να μεταφέρετε τη δραστηριότητα αυτή στη φύση, σε ομαδικό πνεύμα, με διαδρομές γύρω από λίμνες, μέσα στα δάση και ανάμεσα σε γραφικά χωριά, που αποκτούν άλλη διάσταση αν τις γνωρίσει κανείς με το ποδήλατο βουνού. Εξασφαλίστε ότι η φυσική σας κατάσταση δεν θα σας… προδώσει, φορέστε άνετα ρούχα, κράνος και επιλέξτε τις διαδρομές που σας αρέσουν: Τατόι, λίμνη Πλαστήρα, Καρπενήσι, Πολυδένδρι (όπου το συνδυάζετε με trekking και bird watching) και πολλές άλλες που θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

trekking Hellas
Flying Fox

Όσοι επιδιώκουν να στέλνουν με κάθε ευκαιρία την αδρεναλίνη τους στα ύψη, το flying fox θα μπει οπωσδήποτε στη λίστα με τα αγαπημένα τους. Πρόκειται για εναέριο πέρασμα από ρέματα και ποτάμια με τη βοήθεια ιμάντα και τροχαλίας και είναι μια ξεχωριστή δραστηριότητα που συνδυάζεται με river trekking, τοξοβολία ή rappel. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Γόρτυνα Αρκαδίας θα κάνετε ένα εναέριο πέρασμα πάνω από τον ποταμό Λούσιο, rappel (καταρρίχηση από ύψος με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού) και τοξοβολία, ενώ στη Μελιβοία κοντά στη Λάρισα, σας περιμένει εκτός από flying fox και τοξοβολία. Δείτε περισσότερα εδώ.

trekking Hellas
Αναρρίχηση

Ξεκινώντας από εύκολα-μέτρια πεδία δυσκολίας και προχωρώντας στα πιο δύσκολα, η αναρρίχηση είναι η δραστηριότητα που θα σας χαρίσει το απόλυτο αίσθημα ελευθερίας, καθώς ανεβαίνετε βράχους κοιτώντας τον κόσμο… αφ’ υψηλού. Απαιτεί ειδικές γνώσεις και σταδιακή εξέλιξη και γίνεται με έμπειρους αναρριχητές και με επιλογή του βαθμού δυσκολίας, ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Ανάμεσα στο διάσημο βράχο της Βαρυμπόμπης και το αναρριχητικό πεδίο του βράχου Ντούπιανη των Μετεώρων, επιλέξτε την κατάλληλη για εσάς τοποθεσία για να γνωρίσετε την ικανοποίηση της αναρρίχησης και την συγκίνηση της κορυφής. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Τζούλια Τασώνη