5 ασφαλείς χώρες που κάποτε ήταν επικίνδυνες

split-kroatia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Κι όμως, κάποιες χώρες που κάποτε υπήρξαν πεδία μάχης, σήμερα αποτελούν παραδεισένιους προορισμούς, δίνοντας ελπίδα στις σημερινές εμπόλεμες χώρες.

Αίγυπτος, Παρίσι, Μάλι… Αν μη τι άλλο οι τελευταίες εβδομάδες έχουν δείξει ξεκάθαρα πόσο ευάλωτοι είναι οι τουριστικοί προορισμοί απέναντι στην τρομοκρατία. Οι άγριες επιθέσεις και οι δολοφονίες αθώων ανθρώπων σίγουρα κάνουν τους πάντες να αναβάλλουν την έκδοση εισιτηρίων για έναν τουριστικό προορισμό, προτιμώντας την ασφάλεια του οικείου, όσο πλέον θεωρείται κι αυτό ασφαλές.

Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν ωθήσει πολλούς σε αναζήτηση προορισμών που θεωρούνται ασφαλείς ή τουλάχιστον περισσότερο ασφαλείς από άλλους. Σε αυτούς τους προορισμούς συμπεριλαμβάνονται και μέρη που κάποτε υπήρξαν επικίνδυνα και ενεπλάκησαν σε πολέμους, αλλά σήμερα θεωρούνται επίγειοι παράδεισοι και ειρηνικοί προορισμοί που αποπνέουν ασφάλεια.

Κροατία

Ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας είχε δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, με το Ντουμπρόβνικ να αποτελεί στόχο επτάμηνης πολιορκίας, όσο η Κροατία πάλευε για ανεξαρτησία. Σήμερα, όμως, ο τουρισμός της χώρας επανέρχεται, με το 2012 η Κροατία να σημειώνει 11,8 εκατομμύρια τουρίστες, το 2013 πάνω από 14 εκατομμύρια και να στοχεύει να διπλασιάσει τα νούμερα μέχρι το 2020. Πολλά έθνη λατρεύουν την ακτογραμμή, τα ειδυλλιακά νησιά και τον ήλιο της Κροατίας, ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά η χώρα αναμένει περίπου μισό εκατομμύριο τουρίστες μόνο από τη Βρετανία.

Καμπότζη

Η Καμπότζη αποτελεί σήμερα ένα όμορφο και εξευγενισμένο έθνος της νοτιοανατολικής Ασίας. Διαθέτει μια όμορφη, γαλλική, αποικιακή πρωτεύουσα, την Πνομ Πεν, τον εκπληκτικό ναό Άνγκορ Βατ που χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν 2ο κατά τον 12ο αιώνα και όμορφες παραλίες. Μόλις 40 χρόνια πριν ήταν που οι Ερυθροί Χμερ ξεκίνησαν ένα συστηματικό πρόγραμμα γενοκτονίας που κόστισε 2 εκατομμύρια ζωές. Σήμερα, στην κορυφή της λίστας του tripadvisor με τα «101 πράγματα να κάνετε στο Πνομ Πεν» βρίσκονται τα Πεδία Θανάτου (Τσέουνγκ Εκ) Choeung Ek Genocidal Center και το Μουσείο Γενοκτονίας Tuol Sleng.

Βιετνάμ

Παραμένοντας στη νοτιοανατολική Ασία, το Βιετνάμ εκτός του ότι διαθέτει γαλλική, αποικιακή κληρονομιά, θεωρείται –όπως και η Καμπότζη- ασφαλής προορισμός με χαμηλή πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων, τουλάχιστον σύμφωνα με το Foreign Office. Σαράντα χρόνια αφότου το τελευταίο αμερικάνικο ελικόπτερο έφυγε από την αμερικάνικη Πρεσβεία όταν οι Βιετκόνγκ υπερίσχυσαν, ο πόλεμος εξακολουθεί να εξιτάρει τους τουρίστες. Το κορυφαίο αξιοθέατο στην Πόλη του Χο Τσι Μιν άλλαξε πολλές φορές ονομασία με το πέρασμα των χρόνων. Ξεκίνησε ως Gallery of American Crime (γκαλερί αμερικάνικου εγκλήματος), έπειτα έγινε War Crimes of Aggression Gallery, ενώ πριν 20 χρόνια και για να προσελκύσει και τους αμερικανούς τουρίστες, μετονομάστηκε σε πολεμικό μουσείο (War Remnants Museum), περιλαμβάνοντας κυρίως εκθέματα από τον πόλεμο.

Ναμίμπια

Οι εξεζητημένοι αναγνώστες του βρετανικού ταξιδιωτικού περιοδικού Wanderlust ψήφισαν το προηγούμενο έτος μια πρώην γερμανική αποικία ως την καλύτερη χώρα του κόσμου: την πρώην Deutsch-Südwestafrika (Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική) και σημερινή Ναμίμπια. Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού, Lyn Hughes, αναφέρει ότι η χώρα αυτή έχει εξαιρετική υποδομή και προσφέρει πρώτης τάξεως περιπέτειες. Πέραν αυτών, οι άνθρωποι σέβονται την άγρια ζωή και είναι η μοναδική χώρα του κόσμου με αυξανόμενο πληθυσμό ρινόκερων, ελεφάντων και λιονταριών, ενώ κάτω από τον αφρικάνικο ουρανό εξορύσσονται μερικά από τα πιο σημαντικά μέταλλα του πλανήτη από τα έγκατα της γης. Στις αρχές του 20ου αιώνα σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο πλαίσιο εκστρατείας εθνοκάθαρσης, για την οποία η γερμανική κυβέρνηση έχει ζητήσει συγγνώμη, και προς το τέλος ακόμη περισσότεροι χάθηκαν στον πόλεμο ανεξαρτησίας από τη Νότιο Αφρική, ο οποίος διήρκησε το ένα τέταρτο του αιώνα. Η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης για τη χώρα αυτή εκτιμάται χαμηλή.

Νικαράγουα

Κατά τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80, η θεωρία του ντόμινο που επικρατούσε στην Ουάσινγκτον ήταν ότι ένα κύμα επανάστασης απειλούσε τα νότια σύνορα της Αμερικής. Η CIA, επιμηκύνοντας τον αιματηρό αγώνα, στήριξε οργανώσεις που αντιτίθενταν στους Σαντινίστας που συνέθεταν το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας και ανέτρεψαν τον δικτάτορα της χώρας Αναστάσιο Σομόσα Ντεμπάιλε το 1979, εγκαθιδρύοντας μια επαναστατική κυβέρνηση. Οι πρώτοι τουρίστες ένιωθαν σαν εκατομμυριούχοι με το τοπικό νόμισμα και σήμερα η Νικαράγουα θεωρείται μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στην κεντρική Αμερική. Κάποια ταξιδιωτικά, μάλιστα, προωθούν οικογενειακές ξεναγήσεις στη χώρα σε ηφαίστεια, δάση και όμορφες παραλίες του Ειρηνικού. Η πρωτεύουσα Managua, πάντως, δείχνει ταλαιπωρημένη, σαν να αποτελούσε πρόσφατο στόχο βομβαρδισμών, λόγω του σεισμού του 1972.