Κοντινοί και μακρινοί ταξιδιωτικοί προορισμοί που δεν θα σας κοστίσουν (πολύ) ακριβά

lisabona
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ποιος είπε ότι η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσετε τις αποταμιεύσεις σας; Αν διαλέξετε φθηνούς προορισμούς, μπορείτε να τα έχετε όλα!

Το να ταξιδέψει κανείς οικονομικά δεν σημαίνει απαραίτητα να παραμείνει σε κοντινή ακτίνα από το σπίτι του, αφού κάποιοι από τους πιο φθηνούς προορισμούς αυτή τη στιγμή βρίσκονται αρκετά μακριά. Αν, μάλιστα, πετύχετε και ευκαιρίες στις πτήσεις, κλείνοντας τα εισιτήριά σας αρκετά νωρίτερα, μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε από τα παρακάτω ταξίδια.

Πορτογαλία

Ένας από τους πιο φθηνούς προορισμούς της Ευρώπης, η Πορτογαλία είναι διάσημη για το μεσογειακό της κλίμα, το φθηνό φαγητό και τη χαλαρή στάση των ντόπιων, που υπόσχονται να σας τη μεταδώσουν. Ταυτόχρονα, είναι μια από τις πιο φθηνές χώρες, αν επιθυμείτε περισσότερη πολυτέλεια που δεν θέλετε να ακριβοπληρώσετε, αφού μπορείτε να βρείτε ακόμη και πεντάστερο ξενοδοχείο με 130 ευρώ τη βραδιά. Στη Λισαβόνα βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης και τα εισιτήρια, αναλόγως βέβαια και το πότε θα τα κλείσετε, κοστίζουν γύρω στα 170 ευρώ, aller-retour.

Εσθονία

Αποτελεί αναδυόμενο προορισμό της ανατολικής Ευρώπης, με το ταξιδιωτικό κόστος να είναι πολύ χαμηλότερο από άλλα ευρωπαϊκά ταξίδια. Αν θέλετε να ξεδώσετε, έχετε υπόψη σας ότι το αλκοόλ εκεί είναι πολύ φθηνό και τόσο στην πρωτεύουσα, το Ταλίν, όσο και σε άλλες πόλεις, θα βρείτε bar με κόστος μπίρας 2-4 ευρώ και σφηνάκι βότκας με κάτι παραπάνω από 1 ευρώ. Στο Ταλίν, το οποίο υπήρξε και ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα το 2011, θα βρείτε πλήθος ιστορικών μνημείων, μουσείων και φεστιβάλ. Μην παραλείψετε να περάσετε από το ιστορικό κέντρο με τα γοτθικού ρυθμού καμπαναριά και τις μεσαιωνικές αγορές, όπως και από το κάστρο Τοόμπεα στον ομώνυμο λόφο, κεντρικά του Ταλίν.

Σρι Λάνκα

Η μικρή αυτή νησιωτική χώρα νότια της Ινδίας είναι γεμάτη τροπικά δάση, άγρια ζωή και ατελείωτες παραλίες, ενώ είναι επίσης διάσημη για τα αρχαία βουδιστικά ερείπιά της, συμπεριλαμβανομένου και του φρουρίου του 5ου αιώνα Sigiriya, με το παλάτι και τις τοιχογραφίες, αλλά και της ιερής πόλης Anuradhapura. Πασχίζοντας να αυξήσουν τον τουρισμό από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια (το 2011, μάλιστα, ήταν και το “Visit Sri Lanka Year”), έχουν χτίσει πλήθος ξενοδοχείων, ενώ τα αεροπορικά έχουν μειωθεί σε σχέση με παλαιότερα. Το κόστος ζωής, φυσικά, είναι πολύ χαμηλό, με ένα γεύμα να κοστίζει ακόμη και λιγότερο από 1 ευρώ, που σημαίνει ότι πέραν των αεροπορικών που ξεπερνούν τα 600 ευρώ, τα υπόλοιπα έξοδά σας θα είναι μηδαμινά.

Κίνα

Μπαίνοντας βαθιά στην Ασία και φτάνοντας ως την άκρη της, συναντάμε τη Σαγκάη της Κίνας, που αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό της χώρας. Θεωρείται σημαντική πόλη στη σύγχρονη οικονομία της χώρας, ενώ ταυτόχρονα είναι πολιτιστικό, οικονομικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο –το 2010, μάλιστα, που φιλοξένησε το World Expo, ξόδεψε 45 δις δολάρια για την προετοιμασία του. Αν και έχει και ακριβή πλευρά, η Σαγκάη προσφέρεται για να ζήσει κάποιος μερικές ημέρες ξοδεύοντας λίγα χρήματα, αφού τα περισσότερα αξιοθέατά της είναι χωρίς είσοδο και αν μείνει μακριά από τα τουριστικά εστιατόρια και bar, θα καταφέρει να φάει π.χ. dumplings σούπας (που είναι και σήμα κατατεθέν της κουζίνας τους) με ελάχιστα χρήματα. Ακόμη, η Σαγκάη προσφέρεται σαν ορμητήριο για να εξερευνήσετε άλλα μέρη της χώρας, χάρη στα γρήγορα τρένα της, ενώ αεροπορικά μπορείτε να βρείτε και με λιγότερα από 600 ευρώ.

Καμπότζη

Πλούσια σε πολιτισμό και άγρια ζωή, η όμορφη αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με το ήπιο κλίμα, αποτελεί ταυτόχρονα έναν από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς με το χαμηλότερο κόστος ζωής. Η πρωτεύουσά της, το Phnom Penh, είναι φθηνή, με εκατοντάδες ξενοδοχεία να διαλέξετε, όποιος κι αν είναι ο προϋπολογισμός σας και φαγητό που θα σας χορτάσει με 1-2 ευρώ.